Itálii poprvé povede žena. Meloniová má fašistickou minulost, obdivuje Orbána i fantasy

Giorgia Meloniová

Parlamentní volby v Itálii

Itálii s největší pravděpodobností poprvé v historii povede žena. Lídryně strany Bratři Itálie Giorgia Meloniová ovládla volební klání s více než 26 procenty odevzdaných hlasů a společně se svými pravicovými spojenci míří k sestavení vlády. Zahraniční média a experti ovšem upozorňují, že jde o velmi kontroverzní postavu. Bratři Itálie jsou považováni za krajně pravicovou stranu, která byla založena příznivci diktátora Benita Mussoliniho. Sama Meloniová za sebou má minulost ve fašistické organizaci.

Více než 26 procent získaných hlasů je pro Meloniovou ohromný úspěch. Před čtyřmi lety získali její Bratři Itálie pouhá čtyři procenta, nyní takřka s jistotou bude sestavovat vládu. Stojí totiž v čele pravicového bloku, jehož součástí jsou rovněž populistická uskupení Liga Mattea Salviniho a také strana Vzhůru, Itálie pod vedením bývalého několikanásobného premiéra Silvia Berlusconiho. Právě s těmi chce Meloniová seskládat nový kabinet.

„Od Italů přišel jasný vzkaz pro středopravicovou vládu vedenou Bratry Itálie,“ pronesla nadšená politička v okamžiku, kdy už byly výsledky voleb v podstatě jasné. Podle svých slov je připravena vládnout. Zahraniční média a pozorovatelé ale před Meloniovou také varují. Důvodem je inklinace strany i samotné lídryně ke krajní pravici.

Již v 15 letech, konkrétně v roce 1992, totiž Meloniová vstoupila do Fronty mladých, tedy do mládežnické organizace fašistického Národního sociálního hnutí. To založili příznivci diktátora Benita Mussoliniho. Zdvižený prst mají komentátoři i u její strany Bratři Itálie. Někteří z členů partaje totiž dávali najevo své krajně pravicové názory.

Na druhou stranu se již řadu let snaží od krajní pravice a fašismu distancovat. „Italská pravice předala fašismus před desítkami let dějinám a jednoznačně odsoudila potlačení demokracie a ostudné protižidovské zákony,“ řekla Meloniová během letní volební kampaně. Jednoho ze svých zákonodárců, který vyzdvihoval diktátora německé třetí říše Adolfa Hitlera, pak bez milosti vyloučila ze strany.

Na čem však jasně lpí, je silně konzervativní pravicová politika. Podle svých slov tak zastává tradiční křesťanské hodnoty, což se odráží i na jejím vztahu k sexuálním menšinám. Meloniová je kritická vůči posilňování práv LGBT komunity, zároveň také odmítá interrupce. Ne nadarmo ji média přirovnávají k nestorovi maďarské politiky a tamnímu premiérovi Viktoru Orbánovi.

Dlouhodobě rovněž zastává silnou protiimigrační rétoriku. Před lety dokonce přišla s tvrzením, že uprchlíci z Afriky či Blízkého východu míří do Evropy kvůli tomu, aby zde „nahradili stávající populaci“. „Musíme pochopit, že za vlnou nekontrolované imigrace není žádná epizodní naděje pro lidi žít v Evropě. Je to organizované,“ prohlásila Meloniová, přičemž prstem ukázala na známého finančníka George Sorose, kterého z toho často obviňují zastánci konspiračních teorií.

Z baru až mezi politickou špičku

Meloniová má za sebou velmi zajímavou cestu do nejvyšších pater italské politiky. První politický úspěch pro ni v roce 1998 znamenalo její zvolení do rady hlavního města Říma. V této době zároveň pracovala jako chůva či barmanka ve známém nočním klubu Piper Club. V roce 2006 se ve svých 30 letech stala poslankyní, přičemž se rovnou dostala na pozici místopředsedkyně dolní komory italského parlamentu. O dva roky později se dokonce stala ministryní pro mládež ve vládě Silvia Berlusconiho.

Po několika letech spoluzaložila Bratry Itálie a v roce 2014 stanula v čele strany, kterou mnozí kritizují kvůli příklonu ke krajní pravici. Sama však nyní tvrdí, že možný návrat k fašismu je bezpředmětný a chce se soustředit na budoucnost. Její ambicí je odklon od globalizace a podpora italských produktů. po odchodu Itálie z Evropské unie už ovšem nevolá.

Gratuluje Fiala, Zahradil i Le Penová

Od roku 2020 je předsedkyní Strany evropských konzervativců a reformistů (ECR), tedy frakce v Evropském parlamentu, jejímiž členy jsou mimo jiné i europoslanci za ODS. Lídr občanských demokratů v Europarlamentu Jan Zahradil tak neskrýval svoji radost, že Meloniová ovládla letošní volby. „Zrodila se hvězda! Absolutně výjimečné vítězství pro Giorgiu Meloniovou a Bratry Itálie, zároveň velká vzpruha pro naši stranu ECR,“ napsal na sociálních sítích.

Další z europoslanců ODS a místopředseda strany Alexandr Vondra v rozhovoru pro Deník uvedl, že spojovat Meloniovou s postfašismem je „hloupá nálepka“. Podle jeho mínění má svým stylem blízko spíše k britským konzervativcům nebo americkým republikánům. „Když jsem ji viděl, jak dobře mluví spatra a jak formuluje jednoznačné, a přitom bohaté myšlenky, tak jsem si několikrát vzpomněl na bývalou britskou premiérku Margaret Thatcherovou,“ řekl mimo jiné Vondra.

Ke gratulacím se připojil i premiér Petr Fiala (ODS). „Blahopřeji Giorgie Meloniové k jejímu vítězství v italských volbách. Těším se na budoucí spolupráci v evropské politice a uvnitř ECR,“ napsal na Twitter český předseda vlády.

S kritikou naopak přišel 1. místopředseda Pirátů Marcel Kolaja, který na Fialovo blahopřání reagoval. „Chápu, že v pozici premiéra se sluší pogratulovat. Ale těšit se na spolupráci s neofašisty, kteří utvořili předvolební koalici s Putinovým poskokem, mafiánem Berlusconim, to tedy není můj šálek čaje,“ uvedl. Kolaja navrch připojil video staršího data, na němž Meloniová ve francouzštině říká, že Benito Mussolini byl „dobrý politik, protože vše, co udělal, udělal pro Itálii“.

Radost ze zvolení Meloniové pak má zjevně polský premiér Mateusz Morawiecki, ale stejně tak s gratulací spěchají i lídři krajní pravice v Evropě. „Italský lid se rozhodl vzít osud do vlastních rukou zvolením vlastenecké a suverénní vlády. Bravo Giorio Meloniová a Matteo Salvini za to, že jste odolali hrozbám nedemokratické a arogantní Evropské unie získáním tohoto velkého vítězství,“ gratulovala z Francie Marine Le Penová.

Milovnice plyšáků i Nekonečného příběhu

Loni vydala Meloniová svoji biografii pod názvem Já jsem Giorgia, v níž popisuje svůj život a také názory, píše například o své jediné dceři a o samotném mateřství. Kniha, v níž zároveň důrazně odmítá spojování s fašismem, se v Itálii stala bestsellerem.

Zajímavý je také náhled do jejího soukromého života. Pravděpodobná nová premiérka Itálie má totiž velmi ráda plyšáky či japonské kreslené filmy. Stejně tak je milovnicí světa fantasy, obzvláště víl a elfů. Velkou láskou je pro ni knižní trilogie Pán prstenů. Podle zahraničních médií se dokonce na akcích mládežnické organizace oblékala jako hobit.

Zvláštní kapitolou je pak její očividná obliba známého románu Nekonečný příběh. Každoroční slavnost Bratrů Itálie, kde se Meloniová setkává s členy a příznivci strany, se totiž jmenuje „Atreju“ podle hlavní postavy příběhu.

Tagy: