Kritický termín a nervozita, hodnotí Zajíček stavební zákon. Nejisté lhůty označil za smrtící

Česká republika si nemůže dovolit, aby spuštění nového stavebního zákona skončilo průšvihem. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Ten na Summitu stavebního rozvoje přípravu spuštění digitalizace stavebního řízení velmi kritizoval. Podle něj má stát málo času a podnikatelé jsou velmi nejistí.

Výstavba v České republice pokulhává a změnu by měla přinést očekávaná elektronizace a spuštění stavebního zákona. Máte ve změnu důvěru?
Moc bych si přál, aby vše vyšlo a fungovalo. Máme ale málo informací. Pokud se na summitu dozvíme, že se na konci dubna bude teprve prezentovat, co mají úředníci a architekti používat, tak mě to naplňuje nejistotou. Je to vysoce riziková věc. My si nemůžeme dovolit, aby se stavebnictví zastavilo nebo ještě více zpomalilo. Pokud se mýlím, tak budu velmi rád. Zatím ale nemáme dostatek informací.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pivo za 100 korun? Začíná být achilovkou, tvrdí expert. Popsal proměnu venkovských hospod

Ve své řeči jste zmínil, že jste uváděl v život některé informační systémy. Zároveň jste dodal, že úředníkům byste nový systém nepustil. Proč?
Pokud se od 1. července spustí nový systém, tak v něm nejdříve musíte umět pracovat. Vy nevíte, na jaké tlačítko máte sáhnout. Úředníci tady 20 let pracují podle starého stavebního zákona a budou ho poté ještě využívat. Najednou vám někdo představí něco nového. Nikdo neví, jak to bude fungovat.

My jsme připravovali digitalizaci a ve správním řízení se jedná o nejtěžší proces. Tehdy jsme plánovali půlroční testování a školení. Během toho totiž zjistíte, že něco nefunguje nebo je třeba něco dále naprogramovat. Systém je hrozně komplikovaný a nezapomeňme na další dotčené orgány. To je vyjadřování odborů životního prostředí, policie, hasičů nebo hygieny. Nikdo neví, jak to bude propojeno. Proto je tu ta nejistota.

Českou republiku trápí dlouhodobá slabá stavební produkce. Uvedl jste ambici povolit stavby do 15 až 30 dní a velké projekty do jednoho roku. Může se stát, že to nový stavební zákon umožní?
My to nevíme. Já za podnikatele a investory chci znát, jak dlouho to bude trvat. Musíme procesy upravit tak, abychom termíny byli schopni slíbit. Investorovi ze zahraničí, který tady chce postavit továrnu na zajímavé produkty, dneska neřeknete, za jak dlouho bude stavět. Buď pokrčíte rameny nebo řeknete, že za dlouho. Může to trvat pět, šest, sedm či osm let? Tady jsou podnikatelé, kteří se rozhodli raději stavět v zahraničí. Příklad je jeden investor, kterému ve Spojených státech trvalo od záměru až k povolení stavby osm měsíců. Skutečně nás může nejistá lhůta zabíjet.

Argumentem také je, že aby bylo povolování rychlejší, tak je potřeba nabrat nové úředníky. My jsme jako podnikatelé připraveni na diskuzi, jak doplnit zdroje. Například vyšším správním poplatkem či jinou cestou. My totiž potřebujeme mít povolení do jednoho roku.

Firmy jsou nervózní a v nejistotě, tvrdí Zajíček

Ministerstvo ale zatím neztrácí optimismus. Leona Gergelová Šteigrová, náměstkyně ministra Bartoše, uvedla, že jsou čtyři tisíce proškolených úředníků. Dá se tedy věřit, že se všechno podaří zvládnout?
Jsem v pochybnostech. Vzhledem k tomu, že jsem působil uvnitř státu a měl jsem na starosti veřejnou správu, tak znám velmi složitou cestu myšlenky z ministerstva až na poslední úřad. Právě proto, že to znám, tak považuji 1. červenec za kritický termín. Nyní se debatuje o tom, jak budou úřadovny vybaveny a jaké technologie budou používat. Nejsem si jistý, jestli proběhla analýza, co úřady potřebují. Skutečně neznám jediné schéma. Na místě ministra Ivana Bartoše bych byl velmi nervózní.

Jako prezident Hospodářské komory zastupujete podnikatele. Cítíte mezi stavebními firmami nervozitu?
Obrovskou. Nervozitu i nejistotu. Mnozí se v oboru pohybují desítky let a dokáží si představit, že při účinnosti zákona si to každý úřad začne vykládat jinak nebo po vás budou chtít něco jiného. Proto jsou nervózní a také je to důvod, proč spousta stavebních záměrů s nedokonalou dokumentací bude podáno do 30. června před účinností zákona. Nikdo si totiž nedovede představit, jak to bude pokračovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Najít bydlení do milionu jde. Kde hledat a jaké lokality jsou k mání?

Inicioval jste také vznik vládního výboru pro strategické investice. Jak v současné době funguje?
Tlak ze strany podnikatelů je takový, aby změny šly ještě rychleji. S ohledem na vyjednávání s ministry ale považuji fungování výboru za pozitivní zprávu. Mnozí ministři to vítají a chápou. Nadresortní koordinace a prosazení některých projektů je velmi nutná a užitečná. Vidíme to v tvrdých investicích u dopravní infrastruktury, kde je komunikace s ministrem Martinem Kupkou velmi výborná. Na druhé straně také musím říct, že je dobrá spolupráce i s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou. Díky demografii se totiž budeme muset spolehnout na příchod zahraničních pracovníků.

Tagy: