Zakazovat drogy nemá smysl. Substituční léčba je mnohdy účinnější než abstinence, tvrdí expert

Jindřich Vobořil vyzdvihl výhody substituční léčby u závislých.

K VĚCI 29.9.2023

Ve striktním zákazu drog a alkoholu nespatřuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) žádný smysl. Za svou praxi totiž prý pochopil, že abstinenční léčba není vhodná pro každého a u některých lidí mnohem lépe funguje substituční léčba: tedy že drogu nahradí nějakou jinou, jež je například méně riziková a lidem umožní chodit do práce či se starat o děti. Lidé, kteří zkusí substituční léčbu, si díky tomu častokrát vybudují nový život a někteří pak i začnou sami od sebe abstinovat, podělil se specialista o úspěšné případy v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

„Máme jakousi iluzi toho, že striktní zákaz omezí konzumaci drog a alkoholu lépe než nějaké jiné možnosti. Ono se to však neukazuje jako reálné,“ uvedl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

ČTĚTE TAKÉ: Fentanyl už zabíjí v Česku. Nebezpečná droga je padesátkrát silnější než heroin

„Nahlédneme-li do čísel, vidíme, že procento lidí, kteří se stávají závislými, je stále stejné. A je jedno, zda jde o alkohol, léky, heroin či pervitin spojený s jinými látkami,“ uvedl Vobořil.

„Proto považuji za funkční navrhnout nebo nabídnout na trhu ve velmi striktním a omezeném modelu méně rizikové látky, protože lidé pak mají tendenci k nim přejít,“ zdůvodnil.

Jako příklad uvedl specialista na protidrogovou problematiku, že v České republice klesá počet lidí závislých na heroinu, a to proto, že se na trhu objevila látka, která je výrazně méně riziková – Subutex (někdy též buprenorfin, pozn. red.). Při užívání této drogy mohou lidé běžně chodit do práce, vypadají střízliví a vyjde značně levněji než heroin. „I chroničtí uživatelé na tuto substituční náhražku přešli, přestože je méně efektivní,“ upozornil.

Jindřich Vobořil bývá často obviňován z toho, že se jeví spíše jako propagátor drog. Proti tomu se ale ve vysílání vymezil a vysvětlil svůj pohled na věc: „Déle než třicet let pracuji s lidmi, kteří mi umírají před očima. Záleží mi na tom, aby věci fungovaly. A když něco nefunguje, je potřeba si to přiznat,“ řekl a dodal, že on sám je v životě abstinent a nepije ani kávu.

Za svou praxi prý pochopil, že abstinenční léčba není vždy řešení. Jako příklad uvedl lidi, kteří mají duševní onemocnění a častokrát nejsou abstinence ani schopni. Právě výsledky substituční léčby ho proto přesvědčily: „Viděl jsem, že substituční léčba, tedy nahrazení jedné drogy nějakou jinou, vlastně funguje. Velká část těch lidí si díky tomu vybudovala nový život. A někteří nakonec začali i abstinovat,“ uvedl radostné případy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ulice plní bezvládné zombie. Drogová krize v USA se vymyká kontrole, ukazuje děsivé video

Tagy:
léčba pořady CNN Prima NEWS K věci abstinence rizika Jindřich Vobořil protidrogový koordinátor drogy heroin subutex substituce