Vládě chybí komunikační šejkové. Žaloba mezi ministry je běžná věc, shodli se experti

Marketéři Petros Michopulos a Vilém Rubeš

Rubeš a Michopulos ke komunikaci vlády a týmu prezidenta Pavla

Kompetenční žaloba zní hrozivě, ale jedná se o standardní záležitost ve správním řádu. Tak se ke kroku ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) žalujícího ministra vnitra Víta Rakušana ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřil marketér Vilém Rubeš. Stejně to vidí i publicista a odborník na politický marketing Petros Michopulos. Ten zdůraznil, že se nejedná o spor samotných ministrů, ale jednotlivých resortů, přičemž soud určí, kdo má rozhodovací pravomoc.

Rubeš upozornil na to, že kompetenční žaloba může ve veřejném dění vyvolávat obavy ohledně fungování vlády. „Vypadá to, že resorty spolu přestaly komunikovat a že už na sebe snad nikdy nepohlédnou. Přitom se jedná o věc, která je evidentně ve správním řádu zcela standardní,“ uvedl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Komunikace vlády s opozicí je jak na školním hřišti. Jen ukazují prstem, míní komentátoři

Podle něj si vláda nese všechny nevýhody koaličního partnerství. „Musí si mezi sebou řešit nejrůznější problémy, mezi nimiž jsou i meziresortní záležitosti. Aktuálně jsou v polovině svého mandátu, což je období, kdy není žádná vláda populární, a tato zvlášť. Nejsem přesvědčen o tom, že se kabinet skládá z nějakých komunikačních šejků. Naopak tam vidím spoustu chyb,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

S takovým tvrzením souhlasí i Michopulos. Současně upozornil na to, že žaloba ze strany ministra Blažka není vedena na osobní úrovni šéfů resortů. „Jedná se o žalobu ministerstva na ministerstvo. Je to důsledek našeho vcelku mladého právního systému, v němž se jedná o běžnou záležitost, technickou operaci. A jelikož teď došlo ke střetu institucí a ani jedna strana se nechce přizpůsobit, nedá se situace vyřešit jinak než kompetenční žalobou,“ pronesl.

Michopulos připomněl, že soud rozhodne, jaký resort má v tomto případě rozhodovací pravomoc. Zdůraznil, že se nejedná o spor samotných představitelů úřadů.

Podle Michopulose je vláda mimo jiné omezena ohledně rozhodování o státním rozpočtu. „Na jedné straně slibovali nebo si přáli mít zdravé veřejné finance, přičemž s takovými prapory šli do volebních kampaní. Jenže teď jsou ve funkcích limitováni obrovskými mandatorními výdaji rozpočtu, které se pohybují kolem 90 procent výdajů státu,“ myslí si. O této většině je rozhodnuto již předem samotnými zákony. „Nakonec jim zbývá 10 procent na realizace jakékoliv smysluplné politiky,“ dodal.

Z toho důvodu prý politici rezignovali na seškrtávání schodků, ale i plnění volebních programů. „Výsledkem je zvláštní zamrzlá situace, kdy nedochází ani k jednomu. „Nyní by se měli rozhodnout, zda chtějí být těmi zlými muži a slibovat krev, pot a slzy spolu s utahováním opasků, anebo jestli chtějí voličům plnit, co na očích uvidí. V druhém případě mohou rozpočty končit se schodky až 500 miliard a víc,“ shrnul Michopulos.

Ač je v nynějším stavu veřejných financí jisté, že špatné zprávy přijdou, dopouští se vláda podle Rubeše základních komunikačních chyb. „Není schopná komunikovat napřímo s lidmi tak, aby srozumitelně a jednoznačně vysvětlila, co bude. Spíš se vše dozvídáme ve velmi nejistých formulacích, což samozřejmě na důvěře nepřispívá,“ míní marketér. Připomněl rovněž radu ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), který doporučil v případě nesehnání konkrétního léku obvolat sto lékáren.

VIDEO: Ostrá hádka ve Sněmovně. Můžu tady říkat, co chci, pustil se Babiš do Pekarové

Tagy:
komunikace státní rozpočet Vít Rakušan žaloba rozpočtový schodek vláda Pavel Blažek Petros Michopulos kompetenční žaloba Ministerstvo vnitra České republiky Ministerstvo spravedlnosti České republiky Vilém Rubeš