Orbán vyzval k míru na Ukrajině. Důvodem krize jsou podle něj protiruské sankce

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Válka na Ukrajině (27.9.2022 9:20)

Ruská invaze na Ukrajinu začala před déle než sedmi měsíci. Volodymyr Zelenskyj vyzval ruské vojáky, aby utekli z fronty nebo se vzdali. Z Ruska uprchlo od středečního vyhlášení částečné mobilizace více než 260 tisíc mužů. Evropské země se v současnosti neshodnou, zda přijímat ruské migranty.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval ruské vojáky, aby utekli z fronty či se vzdali ukrajinské armádě. Slíbil, že s nimi bude zacházeno civilizovaným způsobem.

Z Ruska uprchlo od středečního vyhlášení částečné mobilizace více než 260 tisíc mužů. S odvoláním na zdroj blízký Kremlu, který cituje statistiky tajné služby FSB, to sdělil opoziční list Novaja Gazeta. Představitelé bezpečnostních složek a silových ministerstev podle deníku navrhují uzavřít hranice.

Evropské země, potažmo jejich politici a diplomaté, se v současnosti neshodnou, zda Rusy, kteří ze země nyní kvůli mobilizaci utíkají, přijímat, či nikoliv. Proti se kromě České republiky jasně vyslovilo i Estonsko, Lotyšsko či Litva. Naopak Německo je připraveno ruské odpírače mobilizace přijímat. K tomu vybízí i Evropská unie.

Rusko bude čelit katastrofálním následkům, pokud se rozhodne použít proti Ukrajině jaderné zbraně. Podle agentury Reuters to v neděli uvedl poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Spojené státy by podle něj v takovém případě byly nuceny rázně zareagovat.

Tagy: