Zaměřme se na neřesti, radí k vyššímu zdanění Křeček. S Prouzou vyjmenovali benefity

Musíme racionalizovat DPH. Kromě ní se ale potřebujeme podívat také na spotřební daně a neřesti. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to uvedl poradce premiéra a ekonom Štěpán Křeček. Podotkl, že prostor pro naplnění státní poklady je u nikotinových výrobků a tvrdého alkoholu. Jeho slova kvitoval i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Společně představili benefity a zhodnotili i možnosti důchodové reformy.

Křeček sdělil, že snížení DPH u základních potravin podle něj vláda ve hře příliš nemá. „Stát je zruinovaný a nemůže dále snižovat daně. Už nyní hospodaříme s obrovským schodkem. Kdybychom dále podsekávali příjmy státního rozpočtu, tak naše ekonomika půjde řeckou cestou,“ varoval.

Slovům o „vyjedené státní pokladně“ Prouza rozuměl. „Ale musíme se bavit o tom, jaká je DPH u základních potravin, může to pomoci nejen ulevit v cenách. Musíme se bavit také o stravování populace,“ mínil. Připomněl, že v Česku lidé spotřebují dvakrát více cukru než je evropský průměr. Podobně jsou na tom Češi také s konzumací tuku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala: Bude to bolestivé, ale je to potřeba. Daně upravíme, zátěž ale zůstane stejná

Zdůraznil, že by v nejnižší sazbě DPH mělo být ovoce, zelenina nebo dětská strava. „Bavme se ale také o tom, zda nemáme přistoupit k přísnějšímu režimu u věcí, které mají vyšší obsah cukru a tuku. Dělá to řada zemí a má to benefity nejen finanční, ale také zdravotní,“ doplnil. S tím Křeček naprosto souhlasil.

„Je nutné abychom racionalizovali DPH. Neměli bychom vybrat méně peněz, ale přeskupit položky. Kromě DPH se musíme zaměřit také na spotřební daně a více zdanit neřesti. Tam je stále prostor a je to obhajitelné před veřejností. Když zdaníme nové nikotinové produkty jako elektronické cigarety nebo sáčky, dále tvrdý alkohol, tak můžeme státní pokladnu naplnit a poté trochu ulevit u základních potravin,“ zmínil ekonom.

Prouza vedle toho doufá, že bude mít vláda k takovému kroku odvahu. „Má unikátní příležitost, kdy bude rok a půl bez voleb. Doufám, že návrhy budou na stole co nejdříve, aby se dotáhly do konce a neskončilo to jen drobnými změnami, což je obvyklý výsledek vlád při debatách o reformě,“ dodal.

Prouza: Řešme i kvalitu života v důchodu

Oba hosté se v pořadu vyjádřili také k důchodové reformě. Podle Prouzy by mohla být ještě odvážnější. „Měli bychom se bavit více o podpoře soukromého spoření. Protáhnutí věku odchodu do důchodu s tím, jak se protahuje doba dožití, je v pořádku. Druhým velkým tématem je však kvalita dožití, které se v Česku už neprodlužuje,“ podotkl prezident svazu.

Připomněl, že v důchodovém věku jsou senioři stále zaměstnatelnější. „Řada společností bojuje o to, aby měly zkušené zaměstnance, kteří zaučí ty mladé. Potřebujeme staré mistry, historickou paměť ve firmách. Můžeme jim změnit popis práce, dát jim částečný úvazek. Má to smysl a je dobře, že vláda začíná částečné úvazky podporovat,“ doplnil. Křeček dodal, že aktuální téma reformy se netýká lidí, kteří se do důchodu brzy chystají.

„Je to věc, díky které bychom měli dosáhnout udržitelnosti důchodového systému. Abychom vyřešili aktuální deficit důchodového účtu, bude muset nastat změna ve valorizacích. Je to citlivé téma, měli bychom valorizovat zejména inflaci, aby si lidé mohli dovolit nakupovat to, na co byli zvyklí,“ uzavřel.

Nastavme důstojný systém

Téma důchodové reformy řešili také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a poslanec Aleš Juchelka (ANO) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. „Je nutné znát přesné parametry a hovořit o nich s opozicí. Nesmí to být návrh, který by měl být zrušen další vládou. Měl by zabezpečit udržitelné hospodaření s veřejnými financemi a zabezpečit seniory, kteří odpracovali 40 let a více – aby byli schopni dožít podzim života, který bude důstojný,“ podotkl Zdechovský.

Doplnil, že by penze neměla být o tom, že se „většina seniorů bude předhánět v tom, kdo poběží jako první na slevy do supermarketů“. „To není důstojné. Musíme přemýšlet o tom, aby se nůžky v důchodech nerozevíraly,“ doplnil. Juchelka mezi zmiňované parametry zahrnul mimo jiné například obtížnost profesí, v nichž lidé pracují.

„Debata bude dlouhá, ale musíme s penzemi něco udělat. Nemáme tolik dětí, abychom udrželi důchodový systém životaschopný,“ podotkl s výzvou, že je nutné, aby se dětí rodilo více. „Neobejdeme se bez podpory rodinné politiky, aby se mladí nebáli mít děti. Abychom mohli reprodukovat, potřebujeme 2,1 dítěte na maminku, toho nedosahuje žádná země v Evropské unii. Nejblíže je Francie s 1,9, my máme 1,84,“ uzavřel.

Tagy: