Zaorálek: Evropa neví, koho má na svém území. Nedémonizujme muslimy, vyzvala expertka

Migrace (Ilustrační foto)

360° 13.10.2023

V případě migrace Evropa dlouhodobě selhává, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý mistr zahraničí Lubomír Zaorálek. Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) pak zdůraznil, že v Evropě máme občany, kteří nejsou kompatibilní s evropskou kulturou a hodnotami, přestože jde již o několikátou generaci. Ředitelka Herzlova centra izraelských studií Univerzity Karlovy Irena Kalhousová ale upozornila na nebezpečí paušálního obviňování, jelikož v Evropě žijí miliony muslimů, kteří teroristické hnutí Hamás nepodporují.

Evropa je kontinent, který naprosto nemá pod kontrolou vnitřní migraci a neví, koho má na svém území, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý mistr zahraničí Lubomír Zaorálek. „V téhle oblasti Evropa dlouhodobě selhává a jestli se v poslední době utěšujeme a vedeme neplodné debaty o migrační politice, tak je třeba si říct, že jsme zmeškali léta,“ konstatoval.

Zároveň podotkl, že již v roce 2015 se vedly debaty o tom, co je třeba udělat. „Od té doby se nic nestalo. Desetibodový plán Ursuly von der Leyenové obsahuje body, o kterých se mluví už 10 let. Bude to sice zajímavé téma evropských voleb, ale že o migraci nemáme v Evropě vůbec přehled, je prostě fakt, který dneska nikdo není schopen změnit,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šest cvičišť, zkouška padáků i zajímání rukojmí. Hamás trénoval útok roky, píše CNN

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) zdůraznil, že většina zemí západní Evropy má obtížně definovatelné muslimské menšiny. „Ukazuje se, že ani ve druhé nebo třetí generaci nepřijali evropské hodnoty, ale oslavují hrozný útok na nevinné civilisty. V Evropě bohužel žijí lidé, kteří s evropskou kulturou a hodnotami nejsou kompatibilní, což bude do budoucna velký problém,“ popsal s tím, že se s tím naštěstí nemusíme vypořádávat v České republice. „Nemáme zde takové silné komunity, migrace sem v minulosti nemířila. Je logické a správné, že do budoucna budeme ještě opatrnější,“ dodal Pospíšil.

Ředitelka Herzlova centra izraelských studií Univerzity Karlovy Irena Kalhousová ale upozornila na nebezpečí paušálního obviňování. „Je strašně nebezpečné začít démonizovat všechny evropské muslimy. V Evropě jich žijí miliony, na současných demonstracích se objevují jen tisíce,“ podotkla. „Buďme trošku opatrní v tom, jaký jazyk používáme,“ vyzvala s tím, že hromadné odsuzování ke zklidnění situace nepřispěje.

Zároveň upozornila, že přestože je podpora teroristického hnutí Hamás v Palestině velká, není každý Palestinec jeho členem a nepodporuje to, co dělá. „Kolektivní vina je vždycky problematická, ovšem je pravda, že civilisté v Gaze zaplatí za činy teroristů Hamásu, protože jsou v tuto chvíli jeho rukojmími. A Hamás potřebuje co nejvíce mrtvých civilistů,“ sdělila Kalhousová s tím, že to bude hrát teroristickému hnutí do karet, aby se veřejné mínění jak na západě, tak v arabském světě otočilo proti Izraeli.

Zaorálek také vyjádřil obavu, že by konflikt mohl přerůst i mimo židovský stát. „Uvědomme si, že dokonce i americký ministr zahraničí a Washington se snaží působit na Izrael, aby dobře zvažoval své další kroky, protože plamen může vyšlehnout mnohem dál, než si dovedeme představit,“ popsal bývalý ministr. Připomněl, že již nyní se snáší výrazná kritika na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, protože se začíná hledat důvod, proč došlo k událostem, které dostávají Izrael do jakési agónie, ze které bude velmi těžké se dostat.

Tagy: