Zaorálek: Pavel se podílí na falešné a pokrytecké politice EU. Ukrajina se do NATO nedostane

Bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) byl hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Speciál 360°: Petr Pavel 100 dní na Hradě 15.6.2023

Prezident Petr Pavel se podílí na evropské politice vůči Ukrajině, se kterou já srovnán nejsem. Do určité míry je falešná a pokrytecká. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Svá slova vztáhl zejména na prezidentovo prohlášení, že Ukrajina musí vstoupit do NATO. Podle Zaorálka to není realizovatelné.

„Prezident Pavel mi byl v některých věcech zpočátku sympatický. Například ve vztahu k Ukrajině od něj zaznívaly docela zdrženlivé výroky. Zatímco jsme od jiných často slýchávali příliš vítězný ryk, že se ruská armáda každou chvíli rozpadne, Pavel upozorňoval, že se věci nemusejí vyvíjet tak, jak si přejeme, a že musíme počítat i s horšími variantami. To mi připadalo racionální a bylo vidět, že k tomu má určité informace,“ ocenil Zaorálek některá prezidentova vyjádření.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po Zemanovi není těžké být dobrým prezidentem, zhodnotil politolog novou hlavu státu

„Na druhou stranu mám pocit, že prezident nemůže překročit ministerstvo zahraničí. Připadá mi, že se nakonec přece jen podílí na evropské politice vůči Ukrajině, se kterou já srovnán nejsem. Je do určité míry falešná a pokrytecká,“ zdůraznil Zaorálek a připomněl Pavlovy výroky, že se Ukrajina musí stát členem Severoatlantické aliance.

Podle něj je to pro řadu zemí nevítané a nikdy k tomu nedojde. „Už jsme to slyšeli i ze strany generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga. A nyní vidíme i první hořkost ze strany Ukrajiny, která se ptá, proč tam (na summit NATO ve Vilniusu, pozn. red) máme jezdit? Ale přece jsme věděli, že tenhle slib je nereálný,“ doplnil bývalý ministr zahraničí. „Tento nevítaný slib nahradí jiný nevítaný, a to, že pozveme Ukrajinu do Evropské unie. Ale i to se ukáže, že je nerealizovatelné,“ dodal.

Pavel by se měl za svá slova omluvit, řekl Svoboda

Spolu se svým předchůdcem Cyrilem Svobodou v pořadu 360° zhodnotil také Pavlovo prohlášení, které zaznělo v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa. Prezident v něm uvedl, že „všichni Rusové žijící na Západě by měli být sledováni mnohem víc než v minulosti, protože jsou to občané země, která vede agresivní válku“. Přirovnal to k situaci Japonců v USA během druhé světové války.

Podle Zaorálka to bylo zcela nevhodné. „Kdo o tom něco ví, pamatuje si, že šlo o ostudnou záležitost, za kterou se Američané styděli a omlouvali. Vzpomínat zrovna tohle nebylo šťastné,“ řekl s tím, že by prezident měl svá slova vysvětlit. „My vlastně nevíme, jestli si to opravdu myslí, nebo to byl nějaký úlet, jestli mu ta slova někdo napsal, nebo zda jde opravdu o jeho přesvědčení,“ doplnil.

Podle Svobody by bylo vhodné, aby se Pavel za svá slova omluvil. Házet „všechny Rusy do jednoho pytle“ oba hosté pořadu 360° nepovažují za správné. „Byla to chyba na chybu,“ dodal Svoboda.

Tagy: