Zaplacení fanoušci? V žádném případě, míní Katar. Nejen „falešní“ Angličané baví internet

Není to zdaleka první ani poslední kritika, která se valí na Katar. Pořádající země nadcházejícího fotbalového mistrovství světa musí odrážet názory, že si zaplatila Indy či Bangladéšany, aby vytvářeli v ulicích Dauhá atmosféru. Pokřikují a baví se v dresech Anglie, Brazílie nebo Argentiny.

Sociální síť TikTok v posledních dnech „vyplivla“ mnoho videí, která působí celkem komicky. Fanoušci oblečení například do dresů se jmenovkami anglických hvězd zpívají v Dauhá chorály, které jsou spjaté právě s národním týmem Albionu. Jen v jejich podání vyznívají slavné popěvky jinak – do britského přízvuku mají daleko, jsou nesladěné.

Pak se objevily také záběry s francouzskými příznivci, kteří však nemluvili francouzsky. To stejné platilo pro Brazilce a portugalštinu.

Lidé, kteří tato videa viděli, se hned ptali, co to má znamenat. Padala slova o placených hercích. I novináři se začali pídit, jak je to s podezřelými fandy, kterým každopádně nelze upřít entusiasmus.

Nařčení, že byli nadšení lidé v ulicích s fotbalovými proprietami motivováni finanční úplatou, katarské úřady rázně odmítají. „Nepřekvapivé zklamání,“ uvedl organizační výbor šampionátu k obviněním, že se na sílu snaží přesvědčit svět, jak bude mistrovství světa skvělou událostí. „Jejich vášeň pro fotbal je autentická,“ dodal v prohlášení.

Vyrůstání s Beckhamem

To však příliš nekoresponduje s tím, že pár všímavých uživatelů zaregistrovalo, jak někteří konkrétní lidé na klipech vystřídali různé dresy. Iniciativa reportérů z The Guardian nevedla k potvrzení, že by Katar finančními dary uměle vytvářel kulisu.

„To se nezakládá na pravdě. Nikdo z nás peníze nedostal,“ řekl novinářům jeden z nejhlasitějších fanoušků pocházející z indického státu Kerala. A aby zástupce médií přesvědčil o tom, že skutečně podporuje Anglii, nabídl několik jmen. „Jsme zarytí fanoušci Anglie. Mým oblíbeným hráčem byl (David) Beckham, ale teď je to (Bukayo) Saka. Kdyby nám někdo nabídl, že nám zaplatí za podporu Anglie, odmítli bychom. Jsme skutečnými podporovateli. Mnoho z nás vyrostlo při sledování Beckhama a Michaela Owena. Chováme k tomuto týmu lásku,“ poznamenal.

I kdyby Katar těmto fanouškům skutečně nezaplatil ani jeden rial, stále se musí vysvětlovat další kontroverze. Například to, jak reportéra dánské televize Rasmuse Tantholdta během živého vstupu napadla místní ochranka. Vyhrožovala mu tím, že pokud bude ve své práci pokračovat, rozbije kameru. Ani akreditace Tantholdtovi nepomohla muže přesvědčit. Řeší se také velmi skromné ubytování pro některé fanoušky v bílých stanech.

Vůbec první „mundial“ v arabském světě čelí četné kritice už od roku 2010, kdy byl Katar vybrán jako hostitel. Prakticky neexistující fotbalovou tradici spolu s mizernou lidskoprávní situací v zemi mnozí nedokážou dodnes akceptovat. Například britský komik Joe Lycett vyhrožuje tím, že v neděli – kdy turnaj začíná zápasem mezi domácím výběrem a Ekvádorem – v přímém přenosu skartuje 10 tisíc liber, pokud už zmiňovaný legendární fotbalista David Beckham nevystoupí z role ambasadora mistrovství světa.

Tagy:
David Beckham MS ve fotbale fotbal sport fanoušci Dauhá Mistrovství světa ve fotbale Katar