Myšlenky na konec války: Češi pomáhají zapojit Ukrajinu, nová sbírka cílí na obnovu země

Zapojme Ukrajinu – tak se jmenuje nová sbírka na podporu obnovy kritické infrastruktury, kterou zničily ruské raketové útoky. Pořádají ji crowfundingová platforma Donio společně s Nadačním fondem pro Ukrajinu, který je provozovatelem sbírky Dárek pro Putina, jenž válkou postižené zemi pomáhá skrze dodávky zbraní. Domnívají se, že přišel čas myslet na konec konfliktu a následnou obnovu válkou zničené země.

„Chceme pomoci Ukrajině i jinak než dodávkami zbraní. Myslíme si, že přišel čas myslet na konec války a snažit se už teď aktivně o obnovu toho, co Rusové zničili,“ uvádí za Nadační fond pro Ukrajinu – který má sbírku na starosti po organizační a marketingové stránce – jeho zakladatel Dalibor Dědek. Spojil tak síly s platformou Donio. Projekt Zapojme Ukrajinu bude těm, kteří mají chuť pomoci, nabízet možnost přispět na několik konkrétních sbírek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když válka potrvá, půjdeme tam všichni. I Ukrajina verbuje, brance sbírá i na ulici

Projekt začíná třemi sbírkami, na které je možné přispět na této stránce. Konkrétně se jedná o kotelny pro zdravotnická zařízení v Mykolajivské oblasti, součástky na opravu městského osvětlení v Mykolajivu a generátory s kotelnami pro obyvatele Ternopilské oblasti. „Poté, co bude dosaženo cílové částky, bude ukončená sbírka nahrazena další,“ vysvětluje princip projektu Donio.

Jak pořadatelé připomínají, Ukrajina čelí systematickým útokům nejen na civilní cíle již déle než rok. „Téměř každý den pod troskami obytných domů umírají další lidé. Terčem ruských raket a sebevražedných dronů jsou především objekty takzvané kritické infrastruktury – elektrárny, kotelny, vodárny, dopravní a telekomunikační uzly. I když se částečně daří zásobování elektřinou, teplem a vodou obnovovat, škody, které po útocích zůstávají, jsou ohromné,“ uvádí.

Nad sbírkou převzal záštitu vládní zmocněnec pro Ukrajinu Tomáš Kopečný. „Účelem tohoto projektu je zajišťovat účelnou pomoc tam, kde je to nejvíce potřeba. Na konkrétních místech je zapotřebí zajistit přesně ty technologie nebo zařízení, které poslouží pro daný účel nejlépe. V tomto ohledu jsme připraveni pomoci,” říká.

Nákup pod taktovkou expertů

Odborným poradcem sbírky je Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky. „Naši experti se podílejí na shromažďování poptávky a budou koordinovat nákup a dodávky konkrétního materiálu,“ dodal Kopečný. Ředitel odboru evropských zemí na ministerstvu Martin Pospíšil doplnil, že resort je v kontaktu přímo s městy a regiony na ukrajinské straně.

„S jejich představiteli pracujeme na identifikaci toho, co v rámci rekonstrukce Ruskem zničených civilních zařízení nejvíce potřebují. Zároveň pracujeme na hledání vhodných dodavatelů potřebných zařízení na naší straně,” uvedl. V první fázi se tým Nadačního fondu pro Ukrajinu, díky financím ze sbírek na donio.cz, zaměří na vybavení nemocnic a zdravotnických zařízení.

Na pomoc Ukrajině Češi již vybrali desítky milionů korun. Na platformě Znesnáze21 se k výročí prvního roku od začátku války podařilo vybrat zhruba 22 milionů korun, na Donio se nasbíralo již více než 48 milionů. „Nesmíme zapomínat, že Ukrajina naši pomoc stále potřebuje,“ dodal zakladatel Donia David Procházka.

Tagy: