Zapomněl jsem se skrčit, omlouval se prezident Reagan manželce po atentátu před 40 roky

Před 40 roky, 30. března 1981, byl při atentátu zraněn bývalý americký prezident Ronald Reagan, pouhých 69 dnů po nástupu do funkce. Střílel na něj mentálně nemocný John Hinckley Jr., který zasáhl další tři osoby – agenta tajné služby, policistu a tiskového mluvčího.

Všichni skončili s vážnými zraněními v nemocnicích, nikdo však nezemřel. Reagan dostal kulku z revolveru Röhm RG-14 ráže 22, která se odrazila od neprůstřelné karosérie prezidentské limuzíny, pod levou paži, vnikla mu do plíce a zůstala kousek od srdce. Dodnes se údaje liší. Podle jedné verze šlo o pouhý centimetr, podle druhé o dva a půl centimetru.

V době atentátu pětadvacetiletý Hinckley vypálil šest ran. Z policejních protokolů vyplývá, že první kulkou zasáhl ze vzdálenosti tří metrů tiskového mluvčího Jamese Bradyho do hlavy, druhou policistu Thomase Delahantyho do zad. Třetí a šestá rána minuly cíle. Při čtvrté skočil agent Timothy McCarthy před prezidenta Reagana, čímž mu zachránil život, ale sám byl těžce zraněný v oblasti břicha. Pátá se krkolomnou „cestou“ dostala až k Reaganovi.

Hinckley spáchal atentát před hotelem Hilton ve Washingtonu, když Reagan opouštěl jednání s odboráři. Obklopený osobními strážci mířil ke své limuzíně. Když byl kousek od ní, zamával fotografům, ale ze skupiny jeho příznivců vyskočil Hinckley a začal střílet.

Agentům se podařilo dostat Reagana do vozidla a chtěli jet do Bílého domu. Zanedlouho si však agent Jerry Parr všiml, že Reagan krvácí a nařídil převoz do Univerzitní nemocnice George Washingtona. Zdravotníci nedostali přesné informace, takže neměli připravené pojízdné lehátko, navíc se zprvu domnívali, že jde o infarkt. Proto prezident s podporou svých bodyguardů pochodoval chodbami nemocnice až k vyšetřovně, nejednou podklouzl.

Zraněný prezident neztratil humor ani před operací

Reaganův stav se zhoršoval, protože neustále krvácel. Lékařský tým vedený Benjaminem Aaronem rozhodl o okamžité operaci. Ještě před ní dorazila do nemocnice první dáma Nancy Reaganová. S ní manžel i přes své zranění žertoval a neztratil ani svůj pověstný černý humor. A pronesl dvě věty, které se zapsaly do historie.

„Omlouvám se, lásko, zapomněl se skrčit,“ pravil Reagan směrem k Nancy. A těsně před uspáním diskutoval s doktory. „Prosím, řekněte mi, že jste všichni republikáni.“ Nastalo krátké ticho. Vzápětí jediný demokrat mezi lékaři v sále odvětil: „Dnes jsme všichni republikáni.“

Prezident strávil deset dnů v nemocnici, poté se léčil v Bílém domě. Podle dobových záznamů se 79 dnů od atentátů poprvé ukázal na veřejnosti při tiskové konferenci.

Mluvčí James Brady jako jediný ze čtveřice zasažených utrpěl trvalé následky, kvůli poškození mozku ochrnul. Agent Timothy McCarthy a washingtonský policista Thomas Delahanty se uzdravili a dál pokračovali ve svých službách státu. Reagan se podle svého osobního lékaře zcela zotavil po sedmi měsících.

Atentát na Reagana následoval pouhé tři měsíce po vraždě zpěváka Johna Lennona v New Yorku a oživil debatu o kontrole zbraní v USA, která trvá do současnosti. I přes své zranění a handicap se ochrnutý James Brady zasazoval o prosazení přísnějšího zákona o držení zbraní.

Také proto, že mentálně nemocný John Hinckley Jr. si koupil použitý revolver v zastavárně v Dallasu, přestože byl pod dohledem psychiatrů a čtyři dny předtím zadržen kvůli neoprávněnému držení zbraně.

Atentátník skončil v psychiatrické léčebně

Hinckley nebyl nikdy odsouzený, protože odborníci obhajoby prokázali, že byl v době činu zcela nepříčetný. Takový závěr však odmítl žalobce. Necelé tři měsíce po atentátu soud rozhodl o tom, že je nevinný, ale nařídil mu ústavní péči. Na psychiatrii Nemocnice svaté Alžběty ve Washingtonu „prožil“ 35 let, dva měsíce a 19 dnů. Desátého září 2016 se přestěhoval do domu své matky ve Virginii. Loni mu soudce umožnil, aby zveřejnil a vystavil svá umělecká díla, spisy a hudební nahrávky.

O motivu atentátu se vedly debaty, nejčastěji média zmiňovala náklonnost, oddanost až zamilovanost do herečky Jodie Fosterové, kterou chtěl svým činem uchvátit. Byl jí údajně posedlý kvůli filmu Taxikář z roku 1976, který podle některých zdrojů viděl patnáctkrát. Ve filmu plánuje psychicky narušený Travis Bickle v podání Roberta De Nira atentát na prezidentského kandidáta, aby ochránil dvanáctiletou prostitutku, kterou hrála právě Fosterová. Kromě toho, že Hinckley bydlel v Hollywoodu, když tam Fosterová natáčela, se přestěhoval přes celé USA na východní pobřeží a přihlásil se ke studiu na Univerzitu Yale v New Havenu, protože tem studovala Jodie Fosterová.

John Hinckley Jr. na doporučení svého obhájce nikdy nevypovídal, proto nikdy „nepředložil“ svou verzi. Fosterová opakovaně odmítla spojení s Hinckleym, několikrát i ukončila rozhovory, pokud na něj padla otázka.

John Hinckley Sr., atentátníkův otec a šéf naftařské společnosti Vanderbitt Energy, otevřeně podporoval v primárkách Republikánské strany Reaganova soupeře George H. Bushe.

Tagy: