Zastavení plynu z Ruska je problém, který vyřešíme. Teď to není podstatné, říká Bartuška

Plynové hořáky

360° (226)

Pokud v neděli skutečně dojde k odstřižení Ruska od platebního systému SWIFT, je pravděpodobné, že bude Moskva zvažovat zastavení dodávek plynu do Evropy. Česko s tím podle vládního zmocněnce pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky musí počítat. Podle něj se teď ale dějí na Ukrajině hrozné věci a není čas řešit budoucí energetickou krizi.

„Zastavení plynu je problém, který můžeme vyřešit. Je málo podstatné, kolik budeme platit za plyn, dějí se hroznější věci. Jsme schopni pomocí regulačních stupňů zredukovat spotřebu,“ řekl Bartuška v pořadu 360° CNN Prima NEWS. Podle něj není Česko na plynu tak závislé jako například Nizozemsko.

I přes probíhající válku jsou v současnosti dodávky plynu do Evropy z Ruska plynulé, objem dodávek se dokonce mírně zvýšil. Už v neděli se ale dost možná Evropa shodne na odstřižení Ruska od mezinárodního platebního systému SWIFT. To pak situaci na globálním trhu zcela změní.

„Pak se teprve uvidí, co všechno do Ruska či z Ruska nedojde. Takový bezprecedentní krok se nikdy v historii nestal,“ řekl Bartuška, který v pořadu 360° diskutoval s ekonomem Janem Švejnarem a Jaroslavem Čížkem z think-tanku Realistická energetika a ekologie.

Zatímco Švejnar si myslí, že současná krize a odpojení Ruska od SWIFTu povede k oddálení Green Dealu, Čížek si myslí, že to znamená konec celé zelené vize.

„V Evropě bychom tomu museli předcházet před 40 lety. Na ty problémy jsme si zadělali sami. Green Deal je tímto krokem mrtvý. Buď bude mrtvý Green Deal, anebo my. To je sen o perpetuum mobile, které nemůže fungovat,“ řekl Čížek.

O tom, že svět chystá odpojení určitých ruských bank od systému SWIFT, informovaly v sobotu pozdě večer Evropská komise i Bílý dům. K samotnému aktu má pravděpodobně dojít během neděle. Kterých bank se bude odstřižení týkat, spojenci neuvedli.

Tagy:
Moskva Evropa Ukrajina Jan Švejnar plyn Česko Rusko 360° Jaroslav Čížek Václav Bartuška Zelená dohoda pro Evropu SWIFT