Zastropujme ceny energií. Nechceme být rukojmí vládních rozhodnutí, vyzývají hejtmani

Hejtmani Ivo Vondrák (vlevo), Martin Půra (uprostřed) a Martin Netolický (vpravo)

360° (829)

Energetická situace v zemi je kritická. Hejtmani Martin Půta (SLK), Ivo Vondrák (ANO) a Martin Netolický (ČSSD) v pořadu 360° kritizovali vládu za to, že v přijímaní opatření zaspala. Vyzvali k zastropování cen energií, protože „nechtějí být rukojmími“ vládních rozhodnutí.

„Ceny energií stoupají nahoru, trh nefunguje – přestal fungovat v běžném tržním prostředí. Náklady s energiemi mohou být ještě vyšší, než se očekává. V takovém případě možná zrušíme investice, nebudeme opravovat silnice, budeme se věnovat čistě provozu. Stát by měl zasáhnout,“ shrnul situaci hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Jednou z možností je, aby vláda ceny energií zastropovala. „Nic jiného nezbývá. Stát je tu od toho, aby v takových situacích zasáhl. Komunikace s vládou probíhá, ale podstatnější je postup Asociace krajů. Bez ohledu na to, jaká je koalice v jakém kraji, jsme se dohodli na postupu a navrhli konkrétní opatření. Například zastropování ceny plynu, což by mělo být účinné. Nikdo nechce, abychom začali zastavovat stávající investice,“ přidal se hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Jejich kolega z Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák dodal, že o zastropování cen energií mluví od začátku. „Vidím problém v tom, že se stále nekoná. Jako hejtmani jsme se dohodli, co chceme, je nutné zastropovat ceny, připravit centralizovaný nákup a prodej, ale stále se neobjevily snahy tyto návrhy rozpracovat. Je zde časový dluh, který se nám může vymstít,“ uvedl.

Podle Netolického je situace v Česku kritická. „Mluvil jsem s lidmi i starosty, všichni jsou z cen energií zděšeni. Vláda má v opatřeních zpoždění. Souhlasím s panem Vondrákem, dalo se konat dřív. Domácnosti, živnostníci, obce, kraje... Všichni jsme na stejné lodi. Ceny jsou pro všechny stejné a my jsme rukojmí toho, jak se vláda bude rozhodovat. Je zde řada nástrojů, které vláda má a nesmí se bát je využít. Situace vyžaduje rychlé řešení,“ apeloval na kabinet.

Mohli by kraje občanům v krizi pomoci? A budou mít hejtmani dostatek prostředků pro udržení chodu svých krajů? Nejen to se dozvíte v záznamu pořadu, který je dostupný v úvodním videu.

Tagy: