Zdražování v eurozóně opět zrychlilo. Inflace v červnu stoupla na 8,6 procenta

Účtenka

Každý pátý Čech neví, co je inflace

Cenová hladina v zemích platících eurem se v červnu meziročně zvýšila o 8,6 procenta. To je o půl procentního bodu více než v květnu. Vyplývá to z předběžného odhadu Eurostatu. Inflace zrychlila s výjimkou Německa a Nizozemska ve všech členských státech Evropské měnové unie.

Spotřebitelské ceny vzrostly meziročně nejrychleji v Estonsku, které čelí rovněž nejvyšší inflaci v celé Evropské unii. Červnový růst cen zde dosáhl rovných 22 procent. O 20,5 procenta stouply ceny v Litvě, Lotyšsko s 19procentní inflací bere smutný pomyslný bronz.

Inflace se zvýšila také v zemích, kde se tempo zdražování drželo výrazně pod průměrem eurozóny. Ve Francii a na Maltě se v červnu ceny meziročně zvedly o 6,5, respektive 6,1 procenta, přičemž v květnu se inflace držela ještě pod šestiprocentní úrovní.

Německo a Nizozemsko jsou jediné dva státy eurozóny, které v červnu zaznamenaly nižší míru inflace než v květnu. Německé meziroční tempo růstu cen aktuálně činí 8,2, nizozemské 9,9 procenta. V obou zemích také došlo k meziměsíčnímu poklesu cen, a to o 0,1 procenta.

Hlavní příčinou zrychlujícího růstu spotřebitelských cen zůstaly i v červnu energie. Jejich ceny se meziročně zvýšily o necelých 42 procent a zatím nic nenasvědčuje, že by se na tom mělo něco v dohledné době změnit. Energie totiž zdražily i v meziměsíčním srovnání o 3,3 procenta. Druhým nejvýznamnějším faktorem zrychlující inflace byly nezpracované potraviny, jejichž ceny se meziročně zvýšily o 11,1 a meziměsíčně o 0,6 procenta.

Tagy: