Zelenskyj přijel do USA i pro speciální zbraně. Od Bidena se jich ale nedočká, píše Politico

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v rámci první zahraniční cesty od začátku ruské invaze ve Washingtonu setká s americkým protějškem Joem Bidnem a promluví na zasedání Kongresu. Podle zpravodajského webu Politico má v plánu požádat i o rakety dlouhého doletu.

„Během návštěvy prezidenta Zelenského Biden oznámí nový balík bezpečnostní pomoci, která podpoří Ukrajinu v obraně proti ruské agresi,“ uvedla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová. Balíček v hodnotě dvou miliard dolarů (téměř 46 miliard korun) by měl podle informací webu Politico zahrnovat baterii protivzdušné obrany Patriot a soupravy Joint Direct Attack Munition. Systém by měl umožnit Ukrajině efektivněji likvidovat ruské balistické střely a rakety.

„Pro nás je strategií pokračovat v útočení, protože si nemůžeme dovolit zmrazit frontovou linii. Musíme neustále tlačit. Dosáhli jsme limitu toho, co můžeme dělat s pokročilými zbraněmi, které už USA poskytly. Pro další fázi potřebujeme zbraně s delším dosahem, abychom dosáhli našich cílů,“ řekl médiu bývalý ukrajinský poradce pro národní bezpečnost Oleksandr Danyljuk.

Ukrajinci o tyto rakety usilují už delší dobu. Podle anonymních zdrojů Politico přednese ukrajinská delegace prosbu o raketové systémy dlouhého doletu ATACMS a bezpilotní letouny Grey Eagle a Reaper. Bílý dům už ale v minulosti odmítl tyto zbraně poskytnout a podle Politico je nepravděpodobné, že by z tohoto stanoviska nyní ustoupil. Důvodem jsou podle amerických představitelů vysoké náklady a skutečnost, že by speciální rakety mohly vyprovokovat Putina k použití potenciálně ještě smrtelnějších zbraní. Ruský prezident to již v létě naznačoval. Se střelami s doletem 300 kilometrů by totiž Ukrajinci mohli účinně zasáhnout cíle i hluboko na ruském území.

Vojenský analytik Lukáš Visingr si ale myslí, že by Ukrajinci raketami od Američanů na území Ruska rozhodně neútočili. „Samozřejmě by jim stačilo, kdyby mohli opakovaně zasahovat objekty na Krymu, protože Krym je ukrajinské území,“ řekl Visingr před časem ve vysílání CNN Prima NEWS.

Mohou Ukrajinci zasáhnout i Moskvu?

Podle expertů navíc už nyní Ukrajinci disponují prostředky, kterými můžou zaútočit na cíle v Rusku daleko od společných hranic. Řeč je o sovětských dronech Tupolev Tu-141, které mají dolet až tisíc kilometrů a které zřejmě stály za nedávnými explozemi na ruských leteckých základnách v Saratovské a Rjazaňské oblasti. „Pokud budou chtít, mohou (Ukrajinci) zasáhnout i Moskvu,“ napsal v reakci na útoky bezpečnostní analytik a bývalý britský voják podplukovník Stuart Crawford.

Bílý dům od začátku ruské invaze zprostředkoval Ukrajině pomoc v podobě vojenského materiálu, vybavení a vojenského výcviku – v září letošního roku ji Biden schválil v hodnotě 600 milionů dolarů (téměř 14,7 miliard korun). Pomoc zahrnovala raketomety HIMARS, brýle pro noční vidění, odminovací zařízení, protipěchotní miny, dělostřelecké granáty a přesně naváděnou dělostřeleckou munici.

Tagy: