Zelenskyj pro CNN: Pád Bachmutu by Rusům otevřel dveře dál. Stíhačky nám mohou vyhrát válku

Americké stíhačky nám mohou vyhrát tuto válku, prohlásil v exkluzivním rozhovoru pro americkou stanici CNN ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spojené státy zatím dodávky letadel, podobně jako raket dlouhého doletu, blokují. Zmínil také důležitost, jakou má pro Ukrajinu udržení Bachmutu, ve kterém stále zůstává několik tisíc civilistů včetně dětí.

„Dodávka stíhaček F-16 by byla součástí ochrany naší energetické a jiné strategické infrastruktury, protože by se staly součástí naší vzdušné obrany,“ uvedl v exkluzivním rozhovoru Zelenskyj. Ukrajinská hlava státu v interview také prohlásila, že by americké stíhačky mohly definitivně převážit vítězství na stranu obránců.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Pokud Bachmut padne, Rusům se otevře cesta dál. Klidně tam všechny zabijí, řekl Zelenskyj pro CNN

„Poradci prezidenta Bidena ale tvrdí, že stíhačky nejsou to, co nyní Ukrajina potřebuje. A já jsem mu na to řekl: ,Ne, my je skutečně potřebujeme‘,“ popsal Zelenskyj jednání s americkým prezidentem Joem Bidenem. Dle svých slov na svůj americký protějšek během návštěvy v Kyjevě apeloval, aby alespoň umožnil výcvik ukrajinských letců. Biden mu na to údajně řekl, že „by to stálo za to“.

Ukrajinský prezident také vyzdvihl společné uctění památky padlých vojáků, a to i přes letecké sirény. „Velmi mě to vnitřně povzbudilo. Byl to skvělý signál, který ukázal, že se sirén ani Ruska nebojíme,“ poznamenal Zelenskyj v ohlédnutí za Bidenovou návštěvou Ukrajiny.

Hlava státu napadené země také ve vysílání potvrdila, že nehodlá využít rakety dlouhého doletu k útokům na ruské území. Washington zatím dodávku těchto zbraní z obav, že je obránci použijí právě k tomuto účelu, blokuje.

V Bachmutu jsou stále tisíce lidí

V rozhovoru Zelenskyj zmínil také taktickou nutnost udržet Bachmut. „Chápeme, že po Bachmutu by mohli jít dál. Mohli by zamířit na Kramatorsk nebo Slovjansk. Pádem Bachmutu by se Rusům zkrátka otevřela cesta do dalších měst na Ukrajině směrem na Doněck.“ Rusům by podle něj dobytí města pomohlo „zmobilizovat svou společnost, aby vytvořili představu, že jsou mocnou armádou“.

Vojenský představitel Severoatlantické aliance NATO v pondělí pro CNN uvedl, že podle jejích údajů na jednoho ukrajinského vojáka zabitého při obraně Bachmutu připadá pět padlých Rusů. Tento odhad je podle něj založen na zpravodajských informacích.

Ukrajina se i během dlouhých a vyčerpávajících bojů stále snaží evakuovat i poslední civilisty, kteří zůstávají ve městě. Vicepremiérka země Iryna Vereščuková v úterý uvedla, že se ve městě stále nachází asi čtyři tisíce civilistů, z toho minimálně 38 dětí. „Máme speciální evakuační týmy, které v místě pomáhají. Lidé však často zůstávají ve sklepích a nezanechávají žádné informace o tom, kde přesně se nacházejí,“ uvedla Vereščuková v televizním vystoupení.

Tagy:
raketa stíhačka CNN rozhovor NATO Ukrajina Joe Biden USA Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Iryna Vereščuková Bachmut General Dynamics F-16 Fighting Falcon