Válku využívá k obchodu se zbraněmi, ale Ukrajině je poslat odmítá. Čeho se spojenec USA bojí?

Jižní Korea využila války na Ukrajině k tomu, aby začala masivně vydělávat na prodeji zbraní. Tradiční výrobci jako USA mají totiž výpadky. Soul tak na jedné straně vyzbrojuje státy Evropy, na druhé ale odmítá poslat zbraně Ukrajině. Bojí se totiž hněvu Ruska, napsaly The New York Times.

Válka na Ukrajině dramaticky zvedla po celém světě poptávku po zbraních. Státy chtějí kupovat munici, drony i těžkou techniku. Málokterá země na světě přitom dokázala na změnu na trhu reagovat tak pružně jako Jižní Korea. V minulém roce vzrostl zbrojní export této země o 140 procent. Proč se něco takového povedlo zrovna Soulu?

Snad proto, že zatímco většina zemí Západu v posledních letech škrtala výdaje na armádu, v Jižní Koreji dělali úplný opak. Korejská válka totiž nikdy formálně neskončila a v Soulu mají po dekády vojenskou pohotovost. Tím spíše, když sousední KLDR začíná poslední dobou znovu vystrkovat růžky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do klubu jaderných mocností chce další země. Jižní Korea se děsí nukleárního souseda

Díky připravenosti armády a zahřátým výrobním linkám tak mohla Jižní Korea bleskurychle vyslyšet poptávku zemí po zbraních. Soul podepisuje miliardové kontrakty s Polskem, Egyptem nebo Spojenými arabskými emiráty. Varšava od Jižní Koreje obdrží tanky i děla.

Jedné zemi ale Soul zbraně neprodá. Ukrajině. A to i přes naléhání USA, které jsou přitom předním taktickým partnerem Jižní Koreje. Asijská země se totiž podle listu The New York Times obává, že by export zbraní na Ukrajinu podráždil Rusko.

Strach z Kremlu

„Prezident Vladimir Putin varoval Jižní Koreu před vojenskou pomocí Ukrajině. Řekl, že pokud tak Soul učiní, zničí vztahy s Ruskem a způsobí naopak prohloubení kooperace mezi Moskvou a Severní Koreou. Válka na Ukrajině už ostatně KLDR a Rusko sblížila. Severní Korea podporuje invazi a Washington ji obvinil z toho, že posílá dělostřelecké granáty, rakety a další munici do Ruska,“ napsaly The New York Times.

Když proto Soul například exportuje zbraně do USA, lpí na tom, aby koncovým uživatelem zbraní byly pouze Spojené státy.

I přes tuto smluvní podmínku se ale některé jihokorejské zbraně de facto na Ukrajině vyskytují. Polsko například poslalo Ukrajině houfnice Krab, které využívají podvozek z jihokorejských houfnic K9.

Výroba atomovky?

Vzhledem k agresivitě svého souseda Jižní Korea zvažuje, že začne vyvíjet vlastní jaderné zbraně. Informoval o tom list New York Times, podle kterého by šlo o zásadní změnu v dekády neměnné nukleární politice. KLDR jadernými zbraněmi disponuje, což jižního souseda děsí čím dál více.

„Je možné, že se problém zhorší a naše země zavede taktické nukleární zbraně nebo je vyrobí na vlastní pěst. Vzhledem k našim vědeckým a technologickým možnostem bychom v takovém případě dosáhli jaderných zbraní velmi rychle,“ prohlásil jihokorejský prezident Jun Sok-jol.

Tagy: