Zelenskyj: V Mariupolu je to zoufalé. V nelidských podmínkách tam trpí 100 tisíc lidí

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil ke svému národu. Vyzdvihl úspěchy ukrajinské armády. „Ruská letadla byla opět sestřelena. Zvláště důležité –⁠ bombardér byl sestřelen nad Mariupolem. A tak to bude s každým, kdo zabíjí naše lidi, mírumilovné lidi v naší mírumilovné zemi,“ varovala ukrajinská hlava státu. Zelenskyj také hovořil o zoufalé situaci v Mariupolu, kde dochází zásoby.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. Ukrajinci však svůj boj za vlast nechtějí vzdát. „Dnešek byl jedním z těch dnů, kdy můžeme s jistotou říci, že celý svět je s námi,“ řekl v úvodu projevu Zelenskyj.

Ukrajinský prezident v úterý hovořil s papežem Františkem. „Poděkoval jsem Jeho Svatosti za jasný a rozhodný postoj proti válce a za modlitby za Ukrajinu. Pozval jsem ho k návštěvě naší země v této kritické době. Věřím, že se nám podaří zorganizovat tuto důležitou návštěvu, která jednoznačně podpoří každého z nás, každého z Ukrajinců,“ prozradil Zelenskyj.

„Vystoupil jsem v obou komorách italského parlamentu. Cítil jsem maximální podporu. Vyzval jsem Itálii, aby posílila sankce proti Rusku a jeho režimu a aby tvrdě udeřila na všechny ruské představitele odpovědné za tuto válku. Za válku proti nám. Jsem si jist, že tento týden budou zavedeny nové sankce,“ uvedla dále ukrajinská hlava státu.

V úterý Zelenskyj mimo jiné mluvil se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou nebo kanadským premiérem Justinem Trudeau. „Jsem vděčný ministru zahraničních věcí Řecka, který se jako první evropský představitel rozhodl podpořit práci našich humanitárních koridorů v Mariupolu. Evakuovat naše lidi z města a přivážet humanitární pomoc je pro všechny nesmírně důležité,“ vyzdvihl.

Sestřelení ruských letadel

„K dnešnímu dni (úterý) je ve městě asi 100 tisíc lidí. V nelidských podmínkách. V úplné blokádě. Bez jídla, bez vody, bez léků. Pod neustálým ostřelováním, pod neustálým bombardováním. Už více než týden se snažíme pro obyvatele Mariupolu zorganizovat stabilní humanitární koridory. A téměř všechny naše pokusy jsou bohužel narušovány ruskými okupanty,“ popsal ukrajinský prezident.

Jedna z humanitárních kolon byla okupanty zajata. „Děláme vše pro to, abychom naše lidi osvobodili a odblokovali pohyb humanitární pomoci. Přes všechny obtíže bylo dnes (v úterý) zachráněno 7026 obyvatel Mariupolu,“ dodal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident také informoval i úspěších armády jeho země. „Naše ozbrojené síly nás potěšily. Čornobajivka –⁠ opět porážka okupantů. Ruská letadla byla opět sestřelena. Zvláště důležité –⁠ bombardér byl sestřelen nad Mariupolem. A tak to bude s každým, kdo zabíjí naše lidi, mírumilovné lidi naší mírumilovné země. Chci ještě jednou zopakovat všem ruským pilotům, kteří nepřemýšlejí o tom, jaký rozkaz plní: Zabíjení civilistů je zločin. A vy za to budete zodpovědní. Dnes nebo zítra –⁠ to je méně důležité. Hlavní je, že je to nevyhnutelné,“ upozornil Zelenskyj.

Tagy: