Taxikář na kokainu či jízda v protisměru. Počty zdrogovaných řidičů jsou alarmující

Havárie

Zdrogovaní řidiči na českých silnicích

Nejen alkohol, ale i drogy za volantem jsou velkým problémem na českých silnicích. Počty řidičů pod vlivem omamných látek navíc mohou být podle odborníků mnohem vyšší, než uvádějí statistiky. Přinášíme několik alarmujících případů, v nichž sehráli hlavní roli zdrogovaní řidiči.

Pražští policisté dopadli taxikáře, který řídil pod vlivem drog, a kromě zákazníků po hlavním městě převážel i narkotika. Hlídka si ho všimla náhodou.

Její pozornost přitom upoutal podezřelý zákazník. Při kontrole se zaměřila i na do té doby nenápadného šoféra taxíku. „Osmačtyřicetiletý řidič byl pod vlivem kokainu a pervitinu,“ sdělila policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Test na alkohol měl taxikář negativní.

Kontrola tím neskončila. Policisté se rozhodli prohledat i vozidlo. Když otevřeli dveře, bylo jim podezřelé chování posádky vozu jasné. Na zadních i předních sedačkách leželo několik pytlíčků s bílou krystalickou látkou.

Řidič byl převezen na služebnu. „Řidič je podezřelý z trestného činu přechovávání drog, za což mu v případě odsouzení hrozí až dva roky za mřížemi,“ dodala Siřišťová.

Zbytečná smrt policisty

Začátkem září na dálnici D2 ve směru na Brno vjel během dopravní špičky zdrogovaný řidič do protisměru, narazil do dopravního značení a po nehodě se snažil utéct.

Během jeho hazardní jízdy se nikomu nic nestalo. Podobné štěstí bohužel neměla policejní hlídka, kterou ve služebním autě v pražské ulici 5. května smetla devětadvacetiletá řidička. Jeden z policistů na místě zemřel. U ženy také vyšel pozitivní test na drogy.

Pokud jde o počet zdrogovaných řidičů, alarmující data hlásí právě Praha. V hlavním městě zastaví policejní hlídky denně v průměru čtyři řidiče, kteří jsou pod vlivem drog nebo alkoholu. „Pokud si vezmeme statistiku za první pololetí a porovnáme to s loňským půlrokem, tak za celou policii bylo zjištěno přes pět tisíc případů, kdy byl řidič pod vlivem návykové látky, a to považujeme za vysoké číslo,“ uvedl zástupce ředitele dopravní policie Michal Hodboď.

Češi jedou v pervitinu

Za prvních šest měsíců letošního roku se jednalo o 5602 řidičů, o 76 méně než za stejné období loňského roku. Provoz na silnicích ale letos nebyl kvůli nouzovému stavu tak hustý. Počty zdrogovaných řidičů mohou být přitom mnohem vyšší, test na drogy totiž není součástí každé kontroly.

Šoféři pod vlivem drog na sebe často upozorní sami. Na silnici porušují dopravní předpisy, jejich jízda je nejistá nebo naopak velmi agresivní. „Řidič, kteří jsou pod vlivem alkoholu či drog, reagují na strážníky různě. Někteří jsou apatičtí, někteří agresivní, někteří se snaží vymlouvat. U řidičů, kteří požili drogy, jsou třeba viditelné znaky, co se týká očí a podobně,“ řekla mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Statistiky uvádí, že Česká republika se drží na předních příčkách, co se týče řidičů pod vlivem pervitinu. Takový člověk za volantem patří podle expertů k těm nejnebezpečnějším. „Ten pervitin vlastně toho člověka vybudí. Jezdí nadprůměrně rychle, v podstatě vyhledávají i rizikové situace, protože je to pro ně adrenalin, ale bohužel se snižuje schopnost řídit motorová vozidla, zatímco jejich sebevědomí a sebedůvěra narůstají,“ vysvětlil dopravní expert Roman Budský.

Z toho důvodu tak narůstá i riziko dopravních nehod, často s tragickým koncem. Navíc drogy oproti alkoholu v těle zůstávají déle. Po několika dnech tak mohou řidiče za volantem stále ovlivnit.

Tagy: