Zimní válka na Ukrajině? Záleží na mrazu, Rusové už nemají sílu útočit, míní expert

Ukrajinský voják v zákopě

Válka na Ukrajině (27.9.2022 9:20)

Jak bude válka na Ukrajině vypadat během zimy? Nabízí se dva scénáře: Rusové i Ukrajinci se buď zakopou a konflikt doslova zamrzne, nebo budou teploty pro válčení i nadále poměrně přívětivé, což umožní oběma stranám provádět manévry. CNN Prima NEWS to sdělil vojenský expert Lukáš Visingr. Dodal, že Rusové už ale nemají dostatek sil na to, aby podnikli novou ofenzivu a hraje proti nim čas.

Podle Visingra se scénáře pro zimní boje války na Ukrajině nabízí v podstatě dva. První možností je, že konflikt během chladných měsíců ustrne, jako tomu bylo například na přelomu roku 2014 a 2015 mezi Ukrajinci a separatisty na Donbasu. „Obě strany se zakopaly, vedly se tam dělostřelecké souboje, ale tanky téměř aktivní nebyly,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS vojenský expert.

Druhou možností je podle něj situace, kdy nadcházející zima nebude tak krutá, tudíž se během ní bude moci bojovat. Visingr dodává, že nyní se na mnoha místech Ukrajiny začne tvořit tzv. rasputica, neboli velmi bahnitá až bažinatá půda. „Pokud přijde mírná zima, tak to bláto ztuhne a vytvoří to dobrý terén pro manévrové operace. Faktem ale je, že Rusové i Ukrajinci jsou na zimu zvyklí, pro ně nebude překážkou,“ doplnil Visingr.

V každém případě je ale podle něj jisté, že ruská armáda se o žádnou útočnou operaci již nepokusí. „Rusové už na žádnou ofenzivu nemají sílu, to je prostě nemožné,“ popsal analytik. Ruské síly podle něj stále možná budou moci vést omezenou obranu, ale to je maximum. Bude tedy spíše záležet na Ukrajincích, zda budou chtít využít iniciativy a tlačit Rusy dále, nebo se pro letošní rok už spíše zakopou a připraví se na ofenzivu na jaře.

Jisté je, že Kyjev bude až do příchodu mrazů velmi tlačit. „Pak je otázka, kdy ty mrazy přijdou, jestli se Ukrajinci zastaví a zakopou, nebo jestli budou pokračovat v zimních ofenzivách,“ řekl redakci Visingr.

Komu pomůže čas?

Zakopání a zamrznutí konfliktu by Rusům do jisté míry pomohlo díky tomu, že by získali čas na vycvičení svých čerstvě a většinou nedobrovolně naverbovaných branců v rámci mobilizace, kterou minulý týden vyhlásil prezident Vladimir Putin. Visingr však upozorňuje, že čas hraje především právě proti Rusku.

„Samozřejmě, že kdyby získali nějaký čas, tak jim to může pomoci z hlediska toho, že budou mít na jaře více lidí, ale Ukrajina bude mít zase daleko více zbraní a nezapomínejme, že Ukrajinci také budou mít více lidí,“ řekl Visingr. Připomněl, že výcvik ukrajinských jednotek probíhá nejen v jejich domovině, ale rovněž v zahraničí. Ukrajince cvičí vojenští instruktoři například ve Velké Británii i jinde na Západě.

Podle vojenského analytika navíc Moskva ani nezvládne vycvičit větší množství svých nových rekrutů. „Obě strany přes zimu mohou načerpávat sílu, ale je otázka, kdo víc. Dlouhodobě až střednědobě to favorizuje Ukrajinu, protože Rusové nemají kapacity na to, aby ty vojáky cvičili. Ukrajinci je mají a pomáhá jim Západ. Rusku nepomáhá nikdo,“ zmínil Visingr.

Putin chce mobilizací získat aspoň 300 tisíc mužů

Ruská částečná mobilizace, kterou v minulém týdnu vyhlásil Putin, se má oficiálně týkat pouze mužů, kteří jsou v aktivní záloze či mají vojenskou zkušenost. Objevují se však zprávy, že verbíři na mnoha místech v Ruské federaci berou každého muže na potkání, i když s armádou do té doby nikdy nepřišel do styku.

Ministr obrany Sergej Šojgu v návaznosti na Putinův projev uvedl, že by ruská armáda tímto způsobem měla získat 300 tisíc nových mužů.

Mnoho Rusů již skutečně narukovalo, další otevřeně protestují. V mnoha městech včetně Moskvy či Petrohradu došlo k rozsáhlým demonstracím, proti kterým tvrdě zasáhli policisté. Skoro až otevřená revolta vypukla v kavkazském Dagestánu, kde se místní muži i ženy pouštějí do střetů s ozbrojenými policisty.

Desítky tisíc Rusů již navíc podle dostupných informací opustily Rusko. Velké kolony se tvoří například na hranicích s Finskem, Gruzií či Kazachstánem a Mongolskem. Lety z ruských měst do jiných zemí jsou velmi žádané a jejich ceny raketově rostou.

Tagy:
válka Vladimir Putin zima mráz invaze Zimní válka Ukrajina mobilizace Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Lukáš Visingr ruská invaze na Ukrajinu protiofenzíva