Život v českých věznicích: Léky jsou cenným zbožím. Kšeftuje se i s vyzvracenými

Ve Službě: Za mřížemi

Ve službě: Za mřížemi S1 (4)

V dalším díle seriálu Ve Službě: Za mřížemi zamíří kamery i do pankrácké věznice. Tam totiž pracuje fyzioterapeutka Petra Heczková. Jak sama potvrdila, problém je u vězňů hlavně s disciplínou a mnozí její péči zneužívají. Ve věznici v Kynšperku nad Ohří se pak ukáže, jak důmyslně jsou odsouzení schopni ukrývat telefony. A že „cenné“ jsou i vyzvracené léky, potvrdí dozorce Radim Teodor Bílek z věznice Plzeň - Bory.

V pražské věznici na Pankráci je 1251 vězňů a 588 zaměstnanců. Kromě dozorců a strážných zde pracuje i drobná blondýnka Petra Heczková, která zde působí jako fyzioterapeutka. „Jsem jediná fyzioterapeutka pro vězně v Čechách. Do práce chodím každý den. Mám ambulantní péči od 8:30 do 12, je to přibližně sedm terapií. Odpoledne mám lůžkové oddělení na interně a chirurgii,“ popsala Heczková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brutální vražda seniora na Klatovsku kvůli penězům. Po propuštění z vězení se útočník zabil

Mnohdy se ale setkává s nedisciplinovaností odsouzených. Jednomu z vězňů, kterého trápí bolesti zad, nařídila, že má cvičit šestkrát denně. Během čtyř dnů ale dohromady cvičil jen třikrát. „Takového člověka budu dvě, tři terapie edukovat. Pokud uvidím, že to nemá efekt, odcházím. Pokud nebude dál cvičit, nemá to smysl,“ řekla Heczková. „Sestřička je velmi milá, ale velmi přísná. To ale asi musí být, vzhledem k tomu, kde se nacházíme,“ uvedl odsouzený.

V dalším bloku má hned čtyři pacienty naráz. Jedním z nich je „známá firma“ Valentin Kačí. „On je typ pacienta, který říká, že má spoustu problémů. Ale nic se neprojevilo. Je brán jako účelový pacient. Můžou v tom být léky nebo si chce zpestřit období ve vězení, případně se jen jít kouknout na ženskou,“ sdělila fyzioterapeutka.

Důmyslné ukrývání telefonů

Ve věznici v Kynšperku nad Ohří je 766 vězňů a 240 zaměstnanců. Jako vychovatel zde pracuje Martin Raiser. Vězni prý přišli s tím, že by na oddělení mělo být větší množství telefonů. „Zorganizovali jsme proto prohledávání oddílů, které předčilo naše očekávání. V rozmezí hodiny až hodiny a půl jsme našli sedm mobilních telefonů,“ popsal Raiser. Dodal, že schované byly například ve vydlabaných krytech botníku.

Nebyly to ale jen mobilní telefony. Dozorci našli i další nepovolené předměty. „Našly se tři pytlíky s krystalickou látkou. Předpokládáme, že to budou omamné prostředky. Našla se také dvě psaníčka s marihuanou. Na oddělení bylo velké pozdvižení, teď se samozřejmě klepu, co se z mobilů vytáhne,“ líčil vychovatel.

Podezření z „napráskání“ nejprve padlo na jednoho z odsouzených, který při poslední návštěvě televizního štábu vtipkoval víc, než by bylo vhodné. „Já nevím, jestli to můžu říct. Já jsem nahlásil mobilní telefony, kdo je sem nosí a tak,“ říkal s humorem odsouzený. Podle Raisera v tom ale byl nevinně. „V současné době je ve věznici v Heřmanicích. Odešel na přemístění den před prohlídkou, takže celé patro si myslelo, že on to napráskal a že jsme mu za to zařídili přemístění, takže do toho spadl nevinně,“ uvedl Raiser.

Obchoduje se i s vyzvracenými léky

Ve věznici Plzeň - Bory je 1247 vězňů a 495 zaměstnanců. Jako dozorce zde pracuje Radim Teodor Bílek. Během jeho směny dochází například k výdeji léků. To se není jednoduchá činnost. „Při výdeji léků dochází k problémům a zneužívání. Snažíme se to potlačit, ale nejde to. Je tu málo dozorců na hodně odsouzených,“ uvedl Bílek. Podotkl, že s léky se také kšeftuje a mění se například za kávu a cigarety. „Odsouzení mají tendenci se předávkovat, aby celý den prospali a v noci byli aktivní, takže často dochází k obrácenému biorytmu,“ popsal dozorce.

U návykových léků má vězeň povinnost ho spolknout před sestrou. „Stává se ale, že sestra odejde a vězeň to vyzvrací. I to je dál prodáváno,“ řekl Bílek. Například za kšeftování s léky nebo za jiné překročení pravidel končí vězni v takzvané díře. „Je to speciální oddělení, kde jsou vězni v naprosté izolaci. Je to stísněné, takže se tam nechtějí dostávat,“ vysvětlil Bílek.

Vězni mají také nárok na vycházku na dvoře. Jak upozorňuje Bílek, jde o velmi rizikovou část směny. „Při veškerém navádění musíme chodit ve dvou lidech – dozorce před skupinou, dozorce za skupinou. Stačí malá nepozornost a ti lidé můžou udělat neplechu. Neustále musím mít přehled, kolik mám lidí,“ popsal dozorce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Potyčka cizinců na Žižkově skončila pobodáním. Po útočníkovi na útěku pátrá policie

Tagy:
zdraví vězení mobilní telefon Plzeň pacient Česko soudnictví trestná činnost Bory Věznice Pankrác Kynšperk nad Ohří Ve službě: Za mřížemi