Nemoc jater může mít vliv na funkci mozku. Hrozí zmatenost a spavost, říká lékař Špičák

Julius Špičák

INTERVIEW 13.10.2021

Pokročilá nemoc jater může snižovat i funkce mozku, v důsledku toho u pacienta vzniká zmatenost a spavost. V souvislosti se zdravím prezidenta Miloše Zemana to v pořadu Interview uvedl přednosta Kliniky hepatogastroenterologie Transplantcentra IKEM v Praze Julius Špičák (hnutí ANO).

Právě nemocná játra by mohla být jedním z hlavních důvodů hospitalizace prezidenta Miloše Zemana. Ve středu to uvedl web Deník N s odvoláním na tři zdroje z jeho okolí, státní správy a lékařského prostředí. Podle webu Zeman trpí jaterní encefalopatií, kterou způsobuje akutní nebo chronické selhávání jater. Zdroje Deníku N řekly, že je prezident dezorientovaný, říká nesouvisející věci a zapomíná.

Spekulace o Zemanově zdraví se vyrojily poté, co byl v neděli převezen do Ústřední vojenské nemocnice a na veřejnost pronikly záběry z jeho přemístění ze záchranky do budovy. Podle gastroenterologa Špičáka se však nedá pouze od pohledu poznat, jestli má člověk nemocná játra. „Ctím intimitu situace nemocného člověka (Zemana), který není nikterak mladý a nechci na tom osobně parazitovat. Jen z několika obrázků, které jsem viděl, se nedá spekulovat o tom, o jakou chorobu se vlastně jedná,“ okomentoval stručně lékař.

Že jsou potíže prezidenta spojené s játry, naznačil již dříve i bývalý prezident Václav Klaus, který ho v nemocnici navštívil během hospitalizace v září. O nemoci hlavy státu spekulovala také bývalá ministryně pro lidská práva a psychiatrička Džamila Stehlíková. Ta uvedla, že se prezident do nemocnice dostal v září kvůli jaterní cirhóze. Podle ní je závislý na alkoholu. Hrad oznámil, že ji za její slova chce zažalovat.

Nemoc jater má vliv na funkci mozku

„Nebudu hovořit o konkrétnímu případu. Je však obecně známo, že druhá nejčastější příčina onemocnění jater je skutečně nadměrná konzumace alkoholu. Musím říct, že je tam velká individuální variabilita. Obecně se říká, že riziková konzumace je více než čtyři drinky denně. Tolerance u žen je obecně nižší,“ vysvětlil Špičák v pořadu Interview.

Zeman se již dlouho léčí s chronickými nemocemi. V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) byl v posledních letech několikrát. Loni mu v ní operovali zlomenou ruku, kterou si zranil při pádu. O rok dříve zde zůstal čtyři dny na rekondičním pobytu. Dlouhodobě se prezident léčí s neuropatií nohou a cukrovkou. Kvůli potížím s nohama začal letos používat invalidní vozík.

Do ÚVN Zeman byl převezen nejprve v září. Podle Pražského hradu byl ale v dobré kondici a šlo o plánovaný pobyt. Důvěryhodné zdroje Radiožurnálu a Deníku N však potvrdily, že zářijová hospitalizace prezidenta nebyla jen kvůli dehydrataci a únavě, ale kvůli odstranění vody z dutiny břišní.

„Je to známka pokročilého chronického onemocnění. Může být ale také důsledkem onemocnění srdce, ledvin nebo nízké hladiny bílkovin v krvi,“ podotkl Špičák. Komplikace jako taková se dá podle něj léčit řadou postupů. „Je to součást symptomů, které se projevují u pokročilé choroby,“ doplnil.

Onemocnění jater pak může podle něj mít vliv i na funkci mozku. „Komplex pokročilé symptomatologie zahrnuje i poruchu mentálních funkcí. Snižuje se funkce mozku a může se objevovat zmatenost, spavost,“ popsal. „Nehodlám se ale vyjadřovat konkrétně k prezidentovi, mluvím obecně, tyto informace najdete na wikipedii,“ uzavřel Špičák.

Tagy: