Zmatky kolem zastřeleného hrdiny. Ukrajina objasnila identitu vojáka, poznala ho rodina

Ukrajinská armáda po dnech spekulací finálně potvrdila totožnost vojáka, který v ruském zajetí krátce před popravou zvolal „sláva Ukrajině“. Podle původních zpráv mělo jít o Tymofije Šaduru, popraveným ale ve skutečnosti byl Oleksandr Matsievskij, člen 119. brigády Teritoriální obrany. Příbuzní ho poznali v márnici. Tématu se věnuje i web Ukraine World.

Jeho řečnický vzdor, za který zaplatil životem, oblétl celý svět. Ukrajinský voják na explicitním videu prohlásil „sláva Ukrajině“, čímž vydráždil okupanty natolik, že do něj začali střílet.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Místo munice polní lopaty. Ruští branci si na Ukrajině pomáhají všemožnými způsoby

Ukrajinská média zprvu informovala o tom, že mělo jít o vojáka Tymofije Šaduru, člena 30. motorizovaného pluku ukrajinských pozemních sil. Armáda Kyjeva ale teď finálně potvrdila, že šlo o jiného muže. Zavražděným ukrajinským zajatcem byl Oleksandr Matsievskij, který působil v řadách 119. brigády Teritoriální obrany. Informoval o tom web Ukraine World.

Podle ukrajinských médií Rusové zajali Matsievského už na konci minulého roku v Soledaru, který posléze dobyli. Tam měl také zemřít. Ukrajinská armáda získala jeho mrtvé tělo v rámci výměny obětí s Ruskem.

Matsievského měli Ukrajinci pohřbít už v únoru. Příbuzní jeho identitu potvrdili v márnici v Kyjevě. Rány na těle vojáka mají korespondovat s těmi, které utrpěl muž na videu z popravy.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se již obrátil na hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu Karima Khana a požádal ho, aby zahájil vyšetřování vraždy zajatého ukrajinského vojáka.

Tento ruský válečný zločin je podle ministra důkazem, že Rusko vede genocidní válku.

Tagy: