Změny dodavatele se mohou vyplatit i přes sankce, tvrdí analytik. Varuje před zdražením

Ekonom Jan Béreš

Co na to vaše peněženka 26.9.2023

Domácnosti by si měly zkontrolovat své smlouvy a podle nich požádat dodavatele o cenově příznivější podmínky nebo přejít k jinému, radí energetický analytik Jan Béreš, který byl hostem pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Očekává, že se ceny zvýší, zdražení nebude tak drastické jako vloni. Hostem pořadu byl také ředitel poradenského týmu Elena Čestmír Hrdinka.

„Na trhu je stále dost zákazníků, kteří mají sjednané předkrizové ceny. Konec kontraktů na ně teprve čeká a v jejich případě byly nastavené tarify výrazně pod vládním stropem,“ upozornil.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka o drahé energie: Vláda nemá řešení, rozčílil se Hrnčíř. Ceny půjdou dolů, tvrdí Kohajda

Se zvyšující se poptávkou můžeme na trhu počítat i s nárůstem cen. „Mohou jít mírně nahoru, ale nebude to tak drastické, jak tomu bylo v minulém roce,“ uvedl Béreš v pořadu Co na to vaše peněženka.

Právě výslednice těchto dvou faktorů je důvodem, proč by doporučil spotřebitelům si pořádně rozmyslet případnou změnu dodavatele či změnu tarifu. „Zákazníkům doporučujeme si zjistit, kdy jim končí smlouva. S dodavatelem je možné si domluvit letní ceníky na nějaké kratší období, třeba jednoleté,“ poradil.

Srovnání nabídek na trhu je nejdůležitější, upozorňuje Béreš. „Podle údajů z aktuálních kontraktů by měli lidé oslovit svého dodavatele a požádat o změnu produktu na cenově příznivější úroveň, nicméně v takovém případě je potřeba zvážit délku závazku a celkovou cenu. Druhou možností je odstoupení od současné smlouvy, jestliže se objeví cenově lepší nabídka, a to i za cenu sankcí,“ vyjmenoval analytik možnosti.

S případnými sankcemi je nutné být na pozoru. „Je nutné znát přesně výši, aby zákazník s tou sumou počítal a aby úspora u jiného dodavatele pokryla minimálně výši sankce, v ideálním případě aby ji převýšila,“ dodal v souvislosti s ukončením programu vládních stropů. S tímto krokem zcela souhlasí.

Béreš zmínil i možnosti pro menší domácnosti. „Ty s menší spotřebou, které jsou – řekněme – pohodlnější v tomto ohledu a nechtějí to řešit každý rok, se mohou rozhodnout pro nějaký víceletý produkt, pokud bude výhodná cena dobře garantovaná,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Možnost pro podnikatele

Hostem pořadu Co na to vaše peněženka byl i Čestmír Hrdinka z Národní rozvojové banky, jenž hovořil o možnosti podpory menších či středních podniků. „Pokud subjektu chybí peníze, poradil bych mu spojit se s naší institucí. Poskytujeme zvýhodněný úvěr se sazbou 1,99 procenta, který je navíc kombinován s dotacemi. Podnikatel může ušetřit až 2,5 milionu korun,“ sdělil šéf poradenského týmu.

Zmínil i výhody v porovnání s čerpáním zmíněných dotací. „Pokud žadatel nedisponuje penězi, dostane je od nás předfinancované. Pokud by měl zájem o dotace, musel by tu částku předem mít. Při desetiletém splácení ušetří právě ty miliony,“ shrnul Hrdinka.

Tagy:
peníze domácnost dodavatelé nabídka dotace rozpočet smlouva energetika sankce spotřebiče Co na to vaše peněženka topná sezóna Jan Béreš Národní rozvojová banka Čestmír Hrdinka