Ztracený: Místo mejdanu jsem řešil, že podporuji znásilnění. Na píseň už jsem zapomněl

Hostem pořadu Nový den byl zpěvák a nový Zlatý slavík Marek Ztracený.

Rozhovor s Markem Ztraceným

Triumf v Českém slavíkovi má pro zpěváka Marka Ztraceného lehce hořký nádech. Ačkoliv si z obnovené soutěže odnesl tři ceny, oslav si příliš neužil. V sobotu ráno byl nařčen z podporování znásilnění za svůj sedm let starý text písně Stává se to i v lepších rodinách. „Hází to stín na můj velký večer. Když jsem se probudil, měl jsem sociální sítě zahlcené tím, že Český slavík podporuje násilí na ženách a znásilnění,“ přiblížil Ztracený v pořadu Nový den. Obvinění aktivistky Johany Nejedlé odmítá.

Z obnovené soutěže si Ztracený odnesl tři ocenění – nejlepší píseň, nejlepší zpěvák a absolutní vítěz celého ročníku. „Chtěl jsem dělat třídenní mejdan, byl ale jen tříhodinový. Jsem ale šťastný, je to pro mě velký impulz k tomu, abych se dál snažil,“ řekl.

Někteří lidé zpěváka označují za nástupce Karla Gotta. Legendární Český slavík si ze soutěže za svou kariéru odnesl celkem 42 cen. Jednu z cen Ztracenému dokonce předávala Ivana Gottová. „Lichotí mi to, ale jsem názoru, že Gott byl jen jeden a byl tak výjimečný, že není třeba hledat druhého. Dál budu Ztracený,“ odpověděl zpěvák.

„Velmi mi pomohlo, že mě objala. Uklidnilo mě to, byl jsem nervózní, což normálně nebývám, a dojatý,“ dodal. Oslavy svého triumfu si však příliš neužil. Hned ráno po ceremoniálu řešil nepříjemné téma. „Když jsem se probudil, měl jsem Instagram zahlcený tím, že Český slavík podporuje násilí na ženách a znásilnění podle sedm let starého textu. Hází to stín na můj velký večer,“ popisoval.

Aktivistka a spoluzakladatelka neziskové organizace Konsent Johana Nejedlá k tomutu nařčení došla na základě dvou slok ze skladby Stává se to i v lepších rodinách. „Vinili čtyři věty, které na papíře bez písně vypadaly divně a nevhodně. Bylo to tak silné, že jsem musel reagovat. Namísto oslav jsem musel vysvětlovat sedm let starý text,“ připustil.

Zarážející načasování

S Nejedlou se spojit a vysvětlil jí, o čem písně je. „Zesměšňoval jsem muže, který se vracel z hospody a snažil se být milý. Nyní mi už text nepřijde vtipný,“ podotkl. Kvůli reakcím a možnému nepochopení slov vytržených z kontextu se rozhodl píseň ze všech platforem stáhnout.

„Spousta lidí mi vyčítá, že ji stahuji. Mám ale jediný argument – u někoho, kdo mohl takové trauma zažít, to může budit nepříjemné pocity. Osobně jsem zapomněl, že tu píseň mám. Hráli jsme jí asi jen čtyřikrát,“ dodal s tím, že nechce situaci nijak zlehčovat. S Nejedlou se domluvil, že se potkají a vymyslí něco, co bude pro všechny prospěšné.

Osobně chápe, že někomu může text vadit, když nezná kontext, ale podivoval se nad načasováním. „Je divné, že se neohradili před sedmi lety, nějak bych se k tomu postavil. Jsem milující partner, otec a syn. Kdo mě zná, tak musí vědět, že se mě nic takového netýká,“ uzavřel téma nařčení z podpory násilí na ženách.

Tagy: