Skartace zprávy o Vrběticích? Hrad to mohl udělat záměrně, myslí si bezpečnostní expert

Andor Šándor

Policie prověřuje, zda prezidentská kancelář skartovala tajnou zprávu o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku. Podle bezpečnostního experta Andora Šándora je na příslušném oddělení Hradu nepořádek a zpráva mohla být skartována úmyslně.

„Na oddělení, které má na starost práci se spisy, jejich evidenci a skartaci, existuje značný nepořádek,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ke kauze skartace dokumentu o Vrběticích Šándor. Likvidaci starých spisů podle Hradu vždy provádějí lidé s prověrkou na stupeň přísně tajné, o skartaci je vyhotoven písemný protokol. Standardně na ni dohlíží také skartační komise. „Skartovat omylem takovou věc, jako je zpráva bezpečnostní informační služby (BIS) o Vrběticích, to je výkon hodný zřetele,“ pokračoval Šándor.

Podle něj se může jednat spíše o úmysl. „Máte to v ruce, díváte se na to a musíte to někam zapsat,“ poznamenal. „Nevykazuje to žádné prvky dobrého administrativního systému na příslušném oddělení části, která se stará o chod kanceláře prezidenta republiky (KPR),“ dodal bezpečnostní expert.

Případ prověřuje policie

O prověřování skartace v sobotu informovaly weby iROZHLAS.cz a Respekt. Detektivové podle nich na skartaci dokumentu narazili při prověřování, zda se s tajnou zprávou na Hradě neseznamovali lidé bez bezpečnostní prověrky.

Podle zdrojů zmíněných webů pracovníci odboru analytiky KPR kriminalistům řekli, že zpráva byla zničena na konci loňského listopadu. „Ke skartaci se asi omylem připletl dokument v utajovaném režimu D (důvěrné), a to zpráva o Vrběticích,“ uvedl zdroj z prezidentova okolí.

Kancelář prezidenta republiky v sobotu uvedla, že loni na přelomu listopadu a prosince došlo ke skartaci spisů z předchozích let, které byly v souladu s právními předpisy vyřazeny a byly určeny ke zničení. To nezpochybnil ani vedoucí KPR Vratislav Mynář. Z jakého důvodu byly spisy skartovány, ale nesdělil.

Lidovecký poslanec Šimon Heller v sobotu na Twitteru uvedl, že požádal Žáčka o svolání mimořádné schůze sněmovního bezpečnostního výboru za účasti zástupců Bezpečnostní informační služby a policie. „Předpokládám, že nebude problém doplnit jeden nový bod na řádné jednání našeho výboru pro bezpečnost, které proběhne ve čtvrtek. A pozveme navíc zástupce Národního bezpečnostního úřadu,“ napsal později na Twitteru Žáček.

Tagy: