TEST: Obstáli byste u přijímaček na střední školu? Ověřte si své znalosti z českého jazyka

Před tím, než budou studenti v dubnu skládat přijímačky na střední školy, mohou využít možnosti vyzkoušet si je nanečisto. K procvičování pak mohou využít zadání z předchozích ročníků.

Žáci mají možnost skládat přijímací zkoušky na střední školy nanečisto

Již od 1. února si žáci devátých tříd budou podávat přihlášky k jednotné přijímací zkoušce. Letos by se o místa na vysněných středních školách a gymnáziích mělo podělit více než 106 tisíc studentů, vyplývá z dat ministerstva školství. Každý rok se po složení zkoušek objevuje kritika na složitost a obtížnost některých úloh – jsou ale testovací otázky skutečně tak těžké? Otestujte své znalosti z českého jazyka na zadání z loňského roku.

Loni se k jednotné přijímací zkoušce na střední školy – které nabízejí čtyřleté maturitní obory – přihlásilo takřka 90 tisíc dětí. Letos jednotlivé instituce čeká ještě větší nápor. Podle dat ministerstva školství se ke zkouškám bude hlásit o 16 tisíc deváťáků více než v předchozím roce. K nim je nutné přičíst tisíce dalších studentů, kteří se ucházejí o místa na víceletých gymnáziích a uchazeče, kteří chtějí změnit obor.

ČTĚTE TAKÉ: Každý pátý deváťák chce na gymnázium. Je třeba nadprůměrná znalost češtiny a matematiky

Právě rok 2023 se ve školství nesl v duchu kritiky nedostatečných kapacit na středních školách. Mnozí studenti se v prvním kole nedostali ani na jednu vysněnou školu. Tlak na jednotlivé instituce byl znatelný zejména v Praze, kde nebylo výjimkou, když některá gymnázia odmítala stovky dětí. Některým uchazečům pomohlo odvolání, další se rozhodli odejít studovat do zahraničí.

Jsou úlohy skutečně „zákeřné“?

Negativní ohlasy se stejně jako každý rok snesly i na samotná zadání a úlohy přijímacích zkoušek. Kritiku si Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) vyslechlo v případu náročnosti testů z matematiky a nedostatečném časovém limitu. Rodiče i veřejně známé osobnosti si také neodpustili zpochybnit způsobilost odborníků v Cermatu u některých úloh v testu z češtiny.

V diskuzích mnohdy zaznívala fráze typu „v Cermatu jsou podlé mrchy“ nebo „co to tam berete za drogy“. Proti těmto výrazům i kritice se ústav rázně ohrazoval.

Ačkoliv si letošní deváťáci přijímací zkoušky „odbydou“ v polovině dubna, již nyní mají možnost vyzkoušet si je nanečisto například na některých středních školách. Termíny pro všechny zájemce z kraje vypsali třeba na Střední průmyslové škole automobilní a technické v Českých Budějovicích.

Testy skládají nanečisto

„Zájem byl skutečně veliký, již několik let sledujeme vzrůstající tendenci,“ sdělil CNN Prima NEWS zástupce ředitele Petr Hart. V úterý 30. ledna pořádali druhé kolo přijímaček nanečisto, do nějž se přihlásilo 90 dětí. O týden dříve dorazilo 80 žáků. V průběhu jednoho dne si zájemci vyzkouší podle pravidel Cermatu přípravně složit jak test z matematiky, tak z českého jazyka.

„Tyto zkoušky pořádáme z toho důvodu, že se současní uchazeči o střední školu zbaví stresu. U jednotné přijímací zkoušky v dubnu už nebude mít stres na výsledek takový vliv, stejně jako nové prostředí. Žáci podávají lepší výkony, než když si to nevyzkouší,“ vyzdvihl benefity Hart.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Gymnázia? Kdepak. Velký zájem je o řemeslníky. Firmy by nám utrhaly ruce, hlásí učiliště

Připravit se na přijímací zkoušky mohou žáci devátých tříd také prostřednictvím nejrůznějších aplikací jako je TAU od Cermatu nebo procházením starších zadání. Otestujte si i vy, zda byste v roce 2023 při testu z českého jazyka uspěli:

Didaktický test z českého jazyka pro 4leté obory

1 8 Která z následujících vět je zapsána pravopisně správně?

2 8 Je toto souvětí zapsáno pravopisně správně? „Jakmile přibyl na stěnu první lištu, prohlásil, že je unavený a musí si trochu oddechnout.“

3 8 Je toto souvětí zapsáno pravopisně správně? „Po dnešní dlouhé pěší túře rodiče rozhodli, že se zítra na vrchol hory necháme vyvézt lanovkou.“

4 8 Je toto souvětí zapsáno pravopisně správně? „Milošovy vtipy tentokrát nerozesmály ani jeho přátele, kteří většinou uvítali každý jeho rozpustilý kousek.“

5 8 Je toto souvětí zapsáno pravopisně správně? „Městští zastupitelé na podnět skupiny místních obyvatel schválili, že budovy v areálu staré zástavby budou modernizovány.“

6 8 „Za vynálezce vysavače je považován Hubert Booth. Výsledkem jeho experimentů bylo koňmi tažené zařízení o velikosti drožky, které sestrojil a roku 1901 si nechal patentovat.“ Které z následujících tvrzení o zájmenu KTERÉ ve výchozím textu je pravdivé?

7 8 „Kryštof nakonec musel prodat, navíc dost pod cennou, zlatou medaili z mistrovství světa.“ Které z následujících tvrzení je pravdivé?

8 8 „Dítěti ***** být středem pozornosti může nástup do 1. třídy činit problémy.“ Napište náležitý spisovný tvar slova ZVYKLÝ, který patří na vynechané místo (******).

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

*Výše uvedené testovací otázky jsou redakcí náhodně vybrané z didaktického testu pro 1. řádný termín. Podrobný průvodce řešením naleznete ZDE.

Didaktický test z českého jazyka pro 6leté obory

1 7 Která z následujících vět není zapsána pravopisně správně?

2 7 „S osobitým zdobením mužských těl, sahajícím od beder až po kolena, se setkáme třeba u jednoho samojského kmene.“ Ve které z následujících možností jsou významové vztahy mezi slovy nejpodobnější vztahům mezi slovy BEDRA – TĚLO – KOLENO?

3 7 „***** se lidé nechávali tetovat již v době měděné, svědčí mumie muže známého pod přezdívkou Ötzi, jenž žil někdy mezi lety 3400 a 3100 př. n. l.“ Která z následujících možností patří na vynechané místo (*****) v textu?

4 7 V textu jsou tučně vyznačena čtyři slova – DOLNÍ, UZNÁVANÍ, ZVÍŘECÍ, STAROVĚCÍ. Kolik z nich je přídavných jmen měkkých?

5 7 „Učitelka informovala rodiče O MÉM NEVHODNÉM CHOVÁNÍ.“ Zvýrazněný úsek ve větě jednoduché upravte tak, aby z věty vzniklo gramaticky správné souvětí obsahující dvě věty. Význam původní věty musí zůstat zachován.

6 7 Která z následujících vět je zapsána pravopisně správně?

7 7 „Ne abys přišel pozdě, dostal bys totiž poznámku.“ + „Jestli přijdeš pozdě, dostaneš poznámku.“ Které z následujících tvrzení vystihuje uvedená souvětí?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

*Výše uvedené testovací otázky jsou redakcí náhodně vybrané z didaktického testu pro 1. řádný termín. Podrobný průvodce řešením naleznete ZDE.

Didaktický test z českého jazyka pro 8leté obory

1 8 Která z následujících vět je zapsána pravopisně správně?

2 8 Která z následujících vět NENÍ zapsána pravopisně správně?

3 8 „Petr se Janě před celou třídou posmíval, že má nemoderní mobil a nosí hnusné oblečení, a pak se divil, když mu řekla, že se chová jako blbec. Zkrátka *****.“ Která z následujících možností obsahuje ustálené slovní spojení vystihující situaci ve výchozím textu, a patří tedy na vynechané místo (*****) v textu?

4 8 Zaškrtněte z následujících vět ty, které jsou zapsány pravopisně správně:

5 8 Situace: Petr říká Evě: „To musíš tak křičet?“ Která z následujících možností nejlépe vystihuje výše uvedenou situaci?

6 8 Zaškrtněte z následujících vět ty, které jsou zapsány pravopisně správně:

7 8 Která z následujících vět je zapsána pravopisně správně?

8 8 Která z následujících vět NENÍ zapsána pravopisně správně?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

*Výše uvedené testovací otázky jsou redakcí náhodně vybrané z didaktického testu pro 1. řádný termín. Podrobný průvodce řešením naleznete ZDE.

Jak problémy se spuštěním elektronických přihlášek na střední školy otřesou s důvěrou rodičů, dětí i škol v nový digitální systém? A co všechno bude letos u přijímacích zkoušek jinak? Sledujte speciál Přijímačky na střední školy s postřehy odborníků i debatou politiků od 14:00 na CNN Prima NEWS.

Tagy: