Expert: Osvobození střelce z Kenoshy? Nebezpečí vzroste, lidé usoudí, že mohou vše

Kyle Rittenhouse (vlevo) krátce před tím, než zastřelil dva lidi. USA řeší, jestli šlo o vraždu, nebo jednal v sebeobraně

Amerikanista Jakub Lepš o kauze Kenosha

Panují obavy, že se ve Spojených státech na základě zproštění viny 18letého Kyla Rittenhouse budou množit násilné případy. Verdikt poroty nepřímo říká, že je v pořádku brát věci do vlastních rukou, řekl v pořadu 360° amerikanista Jakub Lepš s tím, že řada Američanů se domnívá, že jde o průlomový verdikt. Mladík čelil obvinění z vraždy a dalších zločinů kvůli loňské střelbě na demonstracích ve městě Kenosha, v pátek však soud rozhodl, že je Rittenhouse nevinen.

Loni v létě se 17letý mladík vydal do ulic Kenoshy, které byly plné rozzuřených lidí. S poloautomatickou puškou přijel do města ve Wisconsinu, kde chtěl místním před agresivními demonstrujícími pomáhat bránit se. „Jel do 32 kilometrů vzdáleného města, kde věděl, že jsou nepokoje. Tvrdil, že chce pomáhat bránit majetek. Mně to nadále zní absurdně,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS Lepš.

Z českého pohledu jsou pro něj okolnosti, za jakých k následným činům došlo, podivné. Publicista Michael Durčák doplnil, že Rittenhouse měl mít v Kenoshe část rodiny a kamarády. „Při protestech byl napadnut a v sebeobraně zabil dva útočníky, jednoho postřelil. Amerika je nyní rozdělena na tři skupiny,“ pokračoval Lepš.

Jedna třetina lidí je toho názoru, že chlapec s puškou neměl v ulicích co dělat, jeho chování by v USA nemělo projít a měl by být odsouzen. Na straně druhé jsou ti, kteří připomínají, že v USA je Ústava, která dává právo každému Američanovi nosit zbraň a s ní se následně bránit. Tou poslední skupinou jsou lidé, kteří mají neutrální postoj.

Přelomový verdikt

Soudní porota následně rozhodla ve prospěch mladíka, který měl podle ní střílet v oprávněné sebeobraně. „Verdikt není překvapivý. Důkazy ve prospěch obhajoby, že Kyle střílel v sebeobraně, byly veliké. Jedním z nich bylo svědectví muže, kterého postřelil. Ten přiznal, že na něj chlapec vystřelil až poté, co na něj byla namířena zbraň,“ připomněl Durčák.

Lepš je však toho názoru, že pro mnohé Američany může být verdikt přelomový. „Řada lidí v USA je velmi naštvaná, když dochází k těmto typům protestů: Takovým, které mají násilný charakter, při kterých se zapalují auta, domy nebo se rabuje. Celá řada Američanů říká, že policie a národní garda situaci nezvládají, a tak mají v duchu americké tradice občané právo vzít věci do svých rukou,“ podotkl.

Existují proto značné obavy, že se na základě soudního rozhodnutí budou podobné násilné případy množit. „Rozhodnutí nepřímo řeklo, že je v pořádku brát věci do vlastních rukou. Že někteří Američané mohou zkusit vyprovokovat násilí, protože mají ke zbraním vztah a hledají dobrodružství. Kyle byl také popsán jako turista, který hledá chaos a adrenalin,“ připomněl amerikanista.

„Nebezpečí v Americe, že k takovým typům situací bude docházet, samozřejmě roste,“ připustil. Lepš dodal, že mladík byl fanouškem policie, fotil se v policejní uniformě a měl vřelý vztah ke zbraním. „Pozitivně se vyjadřoval i k hnutí Blue Lives Matter, což je reakce na Black Lives Matter. Zde však Blue odkazuje na uniformy policistů, potažmo hasičů. Hnutí se snaží prosadit, aby zločin na policistech nebo požárnících byl vnímaný jako zločin z nenávisti,“ dodal Lepš.

Tagy: