ANKETA: Lyžařští gladiátoři si dali sraz v Pekingu. Vyberte hrdinu olympijských svahů

Nazout se do přezkáčů, zapnout kombinézu, nasadit helmu, nacvaknout lyže a vyrazit na trať. Zdá se to být jednoduché. Jenže alpské disciplíny vyžadují odvahu, ochotu jít na samotnou hranu rizika a počítat s tím, že se závod o olympijskou medaili může změnit v boj o zdraví. Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila anketu, ve které můžete hlasovat pro největšího hrdinu svahů zimní olympiády v Pekingu.

Anketu jsme sestavili podle zcela jednoduchého klíče. Tím je celkové aktuální pořadí Světového poháru alpských lyžařů, z něhož jsme vybrali prvních deset borců. Podobně jako v případě dámské hlasovací alternativy. K nim jsme přidali dva české zástupce Kryštofa Krýzla a Jana Zabystřana, kteří sice ve Světovém poháru v letošní sezóně nebodovali, ale v Pekingu by měli nastoupit téměř do všech disciplín.

Který sjezdař olympiády v Pekingu je váš největší hrdina?

Marco Odermatt (24 let, Švýcarsko)

Suverénem letošní sezóny je čtyřiadvacetiletý Švýcar Marco Odermatt. Přes svůj nízký věk už ve Světovém poháru „kroutí“ osmou sezónu. V seriálu debutoval v pouhých osmnácti letech v březnu 2016. A rok od roku se zlepšuje, loni mu v celkovém hodnocení patřilo druhé místo. Mezi dospělými mu zatím medaile z velké akce chybí. Zato jako junior získal šest titulů mistra světa – v roce 2018 vyhrál vše, v čem startoval (nezúčastnil se pouze slalomu). Odermatt si do Pekingu přivezl parádní formu. V posledních dvou sjezdech (ve Wengenu a Kitzbühelu) dojel druhý, ve Wengenu ovládl superobří slalom. Zlatou by měl téměř jistě brát v „obřáku“.

Aleksander Aamodt Kilde (29 let, Norsko)

Tenhle sympatický Nor určitě nebude chtít dát svou kůži lacino. Přestože na Odermatta v celkovém pořadí Světového poháru ztrácí téměř 400 bodů, v hodnocení sjezdu a super-G mu zatím patří první pozice. Navíc bude po medaili pěkně hladový, protože z olympiády ani z mistrovství světa dosud žádnou nemá. Nejblíže byl cennému kovu před pěti lety, kde na šampionátu ve Svatém Mořici obsadil čtvrtou příčku v super-G i kombinaci. Nejlepší výsledek na olympiádě zajel v Soči 2014 a Pchjongčchangu 2018 – v obou případech 13. místo v super-G. Kildemu bude jistě fandit i jeho životní partnerka Mikaela Shiffrinová.

Matthias Mayer (31 let, Rakousko)

Nenápadný Rakušan objíždí závody Světového poháru už 13 let. Debutoval v únoru 2009 v superobřím slalomu v italském Sestriere. V seriálu má na kontě 11 vítězství a 41 umístění na stupních vítězů. V Pekingu bude obhajovat olympijské zlato z Pchjongčchangu v superobřím slalomu, jeho parádní disciplíně. Mayer ale získal zlato už v Soči, to ale bylo ve sjezdu. Matthias Mayer tak předčil svého otce Helmuta Mayera, který si přivezl stříbrnou medaili z olympiády v Calgary, kde v superobřím slalomu nestačil jen na Francouze Francka Piccarda.

Beat Feuz (34 let, Švýcarsko)

Tak tenhle pán je zkušenost sama. Beat Feuz na sklonku své kariéry zažívá skvělou sezónu. A jeho forma před Pekingem graduje, vždyť před třemi týdny zvítězil v nejtěžším sjezdu celého seriálu Světového poháru v Kitzbühelu. O týden dříve dojel druhý a třetí ve stejné disciplíně na domácí půdě ve Wengenu. A také on bude pořádně hladový po úspěchu. Zlatá z olympiády totiž Feuzovi ve sbírce chybí, má „jen“ stříbro a bronz z Pchjongčchangu. Největšího úspěchu dosáhl před pěti lety ve Svatém Mořici, kde se stal mistrem světa ve sjezdu. Beat Feuz má ještě jednu motivaci – zlatou bude chtít získat i pro svou novorozenou dceru Luisu, která přišla na svět teprve před necelým měsícem.

Vincent Kriechmayr (30 let, Rakousko)

Třicetiletý rodák z Linze rovněž patří k borcům, kteří na cenný kov zpod pěti kruhů stále čekají. Formu má však solidní, což prokázal téměř měsíc starým triumfem v nejdelším sjezdu Světového poháru ve Švýcarském Wengenu. Na slavném Lauberhornu vítězství zopakoval po třech letech. Kriechmayr je úřadujícím mistrem světa ve sjezdu a superobřím slalomu, ve Světovém poháru má na kontě deset vítězství a celkem 25x stanul na pódiu. Pro Peking je černým koněm obou rychlostních disciplín.

Henrik Kristoffersen (27 let, Norsko)

Mistr technických disciplín – slalomu a obřího slalomu – přiletěl do Pekingu zabojovat o třetí olympijskou medaili. Naposledy v Pchjončchangu bral stříbro za „obřák“, v Soči se mezi tyčemi prokličkoval k bronzu. Kristoffersen se stal v roce 2016 prvním závodníkem, který vyhrál tři závody klasického slalomu v Adelbodenu, Wengenu a Kitzbühelu v jedné sezóně. Může se pochlubit celkem třemi malými glóby za triumf v jednotlivých disciplínách, v jeho sbírce vyčnívá také zlato ze světového šampionátu ve švédském Åre, které se urodilo v roce 2019.

Dominik Paris (32 let, Itálie)

I když k tomu může příjmení svádět, Dominik Paris není rodákem z Paříže, ani Francouzem. Celkem se ve Světovém poháru podíval na pódium 41krát, z toho 20krát vyhrál. Úspěchy mu přináší zejména sjezd, ale také super-G, za které dostal v roce 2019 malý glóbus. Ve stejném roce také bral ve stejné disciplíně zlato na mistrovství světa. Olympijská medaile se mu zatím na krku nehoupala, ale třeba se to zlomí právě teď v Pekingu.

Manuel Feller (29 let, Rakousko)

Ve Světovém poháru debutoval už před více než devíti lety, ale pořádně se rozjel až nyní. Celkově má 13 umístění na „bedně“, hned pět z nich ukořistil v aktuální sezoně. Řádí v obřím slalomu a klasickém slalomu – v těchto disciplínách jistě patří mezi největší favority na zisk medaile i v Pekingu. Jeden olympijský cenný kov už má díky týmové soutěži na minulých hrách v Pchjongčchangu. Stříbro získal také před pěti lety ve slalomu na MS ve Svatém Mořici.

Alexis Pinturault (30 let, Francie)

Loni usedl na lyžařský trůn, když ovládl celkové pořadí ročníku 2020–2021. V aktuální sezoně to na obhajobu především díky nekompromisním výkonům suveréna Marca Odermatta nevypadá, ale bez šancí na medailový úspěch v Pekingu určitě není. Mistr kombinace v tomto ročníku zatím čeká na pódium, ale v minulost na něj ve Světovém poháru vyskočil už 74krát. Do toho rodák z Moûtiers vlastní tři lesklé suvenýry z olympiád – stříbro a bronz přivezl z Pchjončchangu, třetí místo za obří slalom bral před osmi lety v Soči.

Lucas Braathen (21 let, Norsko)

Další norské želízko v ohni. Výčet jeho úspěchů není nijak rozsáhlý, ale je tomu tak především proto, že se narodil v roce 2000. Mladík čím dál tím více ve velké konkurenci vystrkuje růžky. Letos v lednu se před olympijskými hrami dobře naladil, když si napřed ve švýcarském Wengenu připsal svůj premiérový slalomový triumf ve „svěťáku“, o týden později v Kitzbühelu skončil ve stejné disciplíně druhý.

Kryštof Krýzl (35 let, Česko)

Pro Kryštofa Krýzla bude olympiáda v Pekingu již čtvrtou, které se zúčastní. Poprvé na olympijských hrách startoval v roce 2006 v Turíně, kde obsadil 20. příčku v kombinaci a 34. místo v super-G. Krýzl závodil ještě ve Vancouveru 2010 a Soči 2014. Na velkých akcích se mu nejvíce dařilo na mistrovství světa v roce 2009 ve francouzském Val-d'Isère, kde si dojel pro osmé místo ve slalomu. Jedinou medaili z mezinárodních závodů získal v roce 2013 na zimní univerziádě. Krýzl by se měl v Pekingu představit ve slalomu, obřím slalomu, kombinaci a týmovém závodě.

Jan Zabystřan (24 let, Česko)

Jeden z největších českých lyžařských talentů posledních let pojede do Pekingu na svou druhou olympiádu. Před čtyřmi lety v Pchjongčchangu obsadil 40. místo v super-G a 46. místo ve sjezdu. Ostatní závody nedokončil. Zabystřan má na kontě skvělé úspěchy coby junior. V roce 2016 v kategorii do 18 let získal na mistrovství světa dvě zlaté a dvě stříbrné medaile.

Tagy:
Peking Olympijské hry Soči Pchjongčchang anketa olympiáda světový pohár alpské lyžování slalom Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 ZOH 2022 Kryštof Krýzl Zimní olympijské hry 2022 sjezdaři Wengen