
Česko dalo na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny přes 60 miliard. Většinu vybralo zpět na odvodech
V Česku je spropitné v restauracích nedílnou součástí příjmů číšníků a servírek. Peníze od hostů navíc pro ně představují nezanedbatelnou částku k jejich platu. Výše spropitného je v tuzemsku tradičně věcí zákazníka, nemusí je dokonce dávat vůbec. Jsou však i restaurace, které po západním vzoru jdou cestou připisováním sazby na účet.
Zavřené restaurace a bary jen složitě lákají zpět své někdejší zákazníky. Už několik týdnů mají sice otevřené nejen zahrádky, ale lidé se nehrnou. Mnozí se totiž stále bojí koronaviru, jiní si jednoduše zvykli popíjet doma. Situace je nejhorší v menších městech. Podle průzkumů se do restaurací bojí každý desátý Čech, který je dříve běžně navštěvoval.
Nikdo soudný nemůže dát garanci, že na podzim nebudou další omezení, uvedl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Spolu s restauratéry věří, že režim bezpečné provozovny bude fungovat podle plánu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na brífinku o budoucnosti gastronomie dodala, že kvůli soudu už nebude možné vyhlásit lockdown bez nouzového stavu.
Kuchař nebo servírka. Ještě před pár lety velmi atraktivní zaměstnání s nadprůměrnými výdělky. Pandemie však zapříčinila, že se do gastronomie v současnosti lidé nejenže nehrnou, ale naopak z ní utíkají. Po rozvolnění a možnosti konečně otevřít majitelé restaurací čelí náhlému nedostatku pracovních sil.
V restauracích hostinští nebudou kontrolovat očkování či negativní testy na koronavirus, stačí, když vyvěsí sdělení, že obsluhováni budou jen hosté splňující podmínky stanovené ministerstvem zdravotnictví. Při případné kontrole hygieniků se pak z nedodržení vládního opatření bude zodpovídat host, nikoliv provozovatel podniku. Zástupce Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) Luboš Kastner ve středu večer uvedl, že jde o výsledek dohody s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou.
Rozvolňování opatření funguje dobře. V minulosti jsme si na horká kamna sedli třikrát a poučili jsme se. V pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS to řekl René Levínský z Centra pro modelování biologických a společenských procesů, který je zároveň členem poradní skupiny MeSES (Mezioborová skupina pro epidemické situace).
Povinné testování bude platit i pro firmy od 10 do 49 zaměstnanců, uvedl ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček (za ANO). První kolo testování musejí firmy dokončit do 26. března, schválila v pondělí vláda. Testování v malých podnicích se týká 650 tisíc pracovníků.
Doporučil bych všem gastronomům a restauratérům, ať se chovají zodpovědně, protože to je jediná cesta k tomu, abychom nebyli omezeni, vyzval v pořadu 360° Pavlíny Wolfové Luboš Kastner, zástupce restauratérů v rámci Asociace malých a středních podniků. Restaurace, hospody a bary jsou od středy kvůli pandemii koronaviru zavřené. Jídlo mohou prodávat jen přes výdejní okénko do osmi večer. Výjimku dostaly pouze hotelové restaurace, což vláda zdůvodnila tím, že chtěla zajistit jídlo pro ubytované hosty.