Karneval je zpět. Loni zrušená přehlídka škol samby se vrátila do ulic Ria de Janeira

Tradiční karneval v brazilském Riu de Janeiru je po loňské přestávce vynucené pandemií koronaviru zpět. Starosta přímořského města na jihovýchodě země Eduardo Paes ve středu slavnostně předal klíč od karnevalu králi Momo, symbolickému vládci slavností. „Hrdě oznamuji, že největší show na světě je zpět: Ať žije karneval!“ prohlásil Paes.

Letošním králem se stal 35letý Wilson Dias da Costa Neto, který byl podle radnice vybrán v lidovém hlasování pro svou „živost, společenskost, výřečnost, příjemnost, veselost, karnevalového ducha a znalost samby“. Nový král bude předsedat slavným přehlídkám škol samby.

Loni Paes symbolicky předal klíč zdravotníkům v bílých pláštích a chirurgických maskách. Karnevalové oslavy musely být kvůli pandemii zrušeny. I v letošním roce existují omezení. Vedení města nepovolilo velké pouliční oslavy známé jako blocos, místo toho se bude konat několik menších oslav.

V dobách před pandemií se do Ria de Janeira sjížděly kvůli karnevalu až dva miliony lidí, včetně významných celebrit ze světa showbyznysu, sportu i politiky. Hned první den býval v ulicích a také barech vidět například bývalý slavný brazilský fotbalista Ronaldinho.

Vrcholem letošního karnevalu, který začal ve středu, bude páteční a sobotní přehlídka dvanácti škol samby. Vítěze se však všichni dozvědí až o týden později v sobotu 30. dubna, kdy karneval končí. Podle expertů by mohlo dorazit až 85 procent z počtu návštěvníků v předchozích letech.

Letošnímu oficiálnímu karnevalu předcházel na konci února takzvaný neoficiální karneval, na kterém se místní připravovali na duben a těšili se z možností zase se volně sejít v ulicích a tancovat.

Tagy: