Babiš chce sestřelit vládu. Blíží se mu soud, chce odvrátit pozornost, reaguje Rakušan

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš poskytl rozhovor webu CNN Prima NEWS. Rozpovídal se o současné krizi, svém zdravotním stavu i možné prezidentské kandidatuře.

Expremiér Babiš se dostal do hledáčku francouzské justice

Zatímco vláda Petra Fialy (ODS) řeší energetickou krizi a předsedá v Radě Evropské unie, opozice chce vyvolat hlasování o nedůvěře. Plán nastínil předseda hnutí ANO a poslanec Andrej Babiš, který tak chce postupovat v případě, že premiér neodvolá ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Ministr pro CNN Prima NEWS řekl, že Babiš chce jen zakrýt vlastní problémy, které se mu v poslední době nastřádaly. Předseda vlády navíc uvedl, že na vyslovení nedůvěry vládě nemá opozice sílu.

Opoziční poslanec a expremiér Andrej Babiš pro CNN Prima NEWS uvedl, že chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Důvodem je kauza Dozimetr v pražském dopravním podniku a kontakty obviněného Michala Redla se šéfem civilní rozvědky Petrem Mlejnkem. Zatímco před prázdninami Babiš tvrdil, že se o vyvolání nedůvěry vládě během českého předsednictví v Radě EU nepokusí, nyní změnil názor. „Teď, když se ukázalo, ze si Redlova mafie dosadila do funkce šéfa jedné z nejmocnějších tajných služeb a panu ministru vnitra to nevadí, je už situace po těch všech předchozích skandálech neudržitelná,“ řekl Babiš s tím, že opozici nic jiného nezbývá.

Podle Rakušana je však Babišova snaha pouze zakrytím vlastních problémů. „Opozice ještě nedávno tvrdila, že hlasování o nedůvěře vládě během evropského předsednictví nevyvolá. Názor zjevně změnila po posledních informacích, že francouzská prokuratura hodlá stíhat Andreje Babiše kvůli daňovým únikům. Navíc se blíží 12. září, den, kdy Andrej Babiš stane před soudem kvůli podvodům s evropskými dotacemi. Je to tedy zjevně snaha odvrátit pozornost od vlastních velmi vážných problémů,“ řekl pro CNN Prima NEWS ministr vnitra a šéf hnutí STAN.

Klamný manévr, má jasno Fiala

O jeho odvolání nepřemýšlí ani premiér Petr Fiala, podle kterého je Babišův krok pouze klamným manévrem. „Právo o vyvolání hlasování o nedůvěře má každý poslanec, ať už se své práce ve Sněmovně účastní, nebo ne. Podstatné je, že na to nemá dostatek hlasů. Což je jasné při rozložení sil po loňských sněmovních volbách. Spíše to na pana premiéra dělá dojem, že se Andrej Babiš snaží zakrýt své kauzy u nás a ve Francii,“ řekl pro CNN Prima NEWS mluvčí vlády Petr Smolka.

Rovněž ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš si myslí, že Babiš pouze kryje své kauzy. Tedy jak Čapí hnízdo, tak čerstvou aféru ve Francii. „Mezinárodní ostudu se nám podařilo napravit naší prací i přijetím řady protikorupčních opatření,“ řekl pro CNN Prima NEWS Bartoš.

Celá kauza Dozimetr s přesahem na šéfa civilní rozvědky ho ale zaskočila. „Je naprosto nezbytné znát povahu těchto pracovních setkání, i když samotný fakt, že se někdo setkává s údajně nesvéprávným bývalým spolupracovníkem Radovana Krejčíře, je na pováženou. To se musí vysvětlit, neboť důvěra ve zpravodajské služby naši země je zcela zásadní. To si celá vláda uvědomuje,“ dodal Bartoš s tím, že další informace získá vláda na své schůzi v příštím týdnu.

Vládní koalice má ve Sněmovně pohodlnou většinu

Ke svolání mimořádné schůze k hlasování o nedůvěře je potřeba nejméně 50 hlasů. Klub hnutí ANO disponuje nejpočetnější základnou poslanců ve Sněmovně, protože má 72 členů. K samotnému vyslovené nedůvěry je potřeba nejméně 101 hlasů z celkového počtu 200 zákonodárců. Vládní koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů má v Poslanecké sněmovně pohodlnou většinu 108 hlasů.

Případná schůze o nedůvěře tak s největší pravděpodobností bude velmi dlouhá s tvrdou kritikou opozice. Hlasování navíc hrozí během českého předsednictví Radě EU. V historii je pouze jeden úspěšný pokus, kdy opozice vyslovila vládě nedůvěru. Paradoxně se to odehrálo v době, kdy Topolánkův kabinet v roce 2009 také předsedal Radě.

Bývalá Babišova vláda čelila celkem třem hlasováním o nedůvěře. První schůze byla spojená s cestou Babišova syna na Krym a do Moskvy, druhá se týkala střetu zájmů a občanských demonstrací a třetí byla reakcí po vypovězení podpory KSČM menšinové vládě ANO a ČSSD. Všechna hlasování však Babišův kabinet ustál.

Tagy:
Andrej Babiš Vít Rakušan ODS CNN Prima NEWS ANO 2011 Starostové a nezávislí vláda Dopravní podnik hl. m. Prahy Rada Evropské unie vláda Petra Fialy