Fašisto, křičeli na Orbána demonstranti. Spolu s Babišem dorazil na sever Čech

Viktor Orbán a Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) se svým maďarským protějškem dorazili ve středu odpoledne do Ústí nad Labem. Orbánova pracovní návštěva se odehrává zhruba týden před českými sněmovními volbami, které budou 8. a 9. října. V Ústeckém kraji vede Babiš volební kandidátku svého hnutí ANO a po skončení pracovního programu se oba politici, kteří udržují dobré vztahy a kritizují migraci do EU, sejdou v ústeckém divadle s příznivci a členy hnutí. Večer přijme Orbána prezident Miloš Zeman v Lánech na Kladensku.

Babiš označuje Orbána, který v Evropské unii mnoho spojenců nemá, za svého přítele. Podobné názory mají v protiimigrační politice, která je jedním z témat volební kampaně v Česku. Minulý týden byl Babiš na dvoudenní návštěvě Maďarska, kde se zúčastnil demografického summitu. Premiéři tehdy společně kritizovali Evropskou unii, která podle nich dostatečně nebrání své hranice před ilegální migrací.

Slavnostní oběd premiérů byl připraven na zámečku Větruše, kde hnutí ANO na začátku září startovalo volební kampaň a kam tehdy nečekaně dorazil premiérův syn Andrej Babiš mladší. K zámečku se dopravili politici z města lanovkou.

Před Větruší na předsedy vlád čekalo několik lidí s transparenty. „Hanba,“ křičeli, když Orbán s Babišem vystoupili z lanovky. Skupinku přešli a vstoupili do restaurace. Na plánovanou společnou fotografii před zámečkem se nezastavili. „My oba pány, kteří apelují na ty nejnižší pudy, vyvolávají nenávist a strach, celý den provázíme,“ řekl jeden z organizátorů protestu Otakar van Gemund. „Vnímám návštěvu Orbána jako předvolební akci a přímo jako provokaci populisticky-nacionalistického hnutí, které tady v Evropě řádí,“ uvedl aktivista.

S transparenty a výkřiky „Hanba!“ či „Fašisto“ přivítali demonstranti Orbána i u Severočeského divadla opery a baletu, kde se koná tisková konference. Později se tamtéž uskuteční debata premiérů, kam ANO pozvalo své stoupence. Ti se jí budou moci zúčastnit po ukončení pracovního programu. Před divadlem v době tiskové konference stojí odhadem dvě desítky demonstrantů. V rukách mají transparenty, které hlásají například „Sraz diktátorů“ nebo „Budoucnost je Evropa a euro. Ne. Babiš!“. Podle Gemunda demonstranti před divadlem setrvají do chvíle, než vyjdou představitelé obou zemí ven, protože podle nich mají Orbán s Babišem v plánu hovořit s lidmi v ulicích. „Tam je chceme konfrontovat,“ dodal.

Předsedu maďarské vlády Babiš přijal ve středu ráno v Kramářově vile, u níž bylo zhruba 20 demonstrantů, mimo jiné ze spolku Pulse of Europe. „Vzkažme společně našemu premiérovi, že Orbánovy nenávistné praktiky v Česku odmítáme, že odsuzujeme jeho vnitřní nedemokratickou a vnější antievropskou politiku. Pojďme společně vyjádřit podporu maďarskému utlačovanému obyvatelstvu a tamní queer komunitě,“ uvedl spolek na facebookové události.

Večer v 19:00 Orbána přijme na zámku v Lánech prezident Zeman. Podle ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka by spolu měli mluvit například o aktuální politické situaci. Zatímco Česko čekají volby již příští týden, v Maďarsku se budou konat za půl roku. Na asi hodinové schůzce, které se zúčastní i zástupci maďarské a české delegace, budou řešit i otázky migrace, situaci ve visegrádské skupině, kam kromě ČR a Maďarska patří také Polsko a Slovensko, nebo blížící se české předsednictví EU. Jednou z hlavních českých priorit bude otázka integrace západního Balkánu, tedy sousedů Maďarska, do evropských struktur. Zeman s Orbánem by se mohli bavit také o zdražování energií nebo o stavbě maďarské jaderné elektrárny, na které Maďarsko spolupracuje s Ruskem.

Orbánovo Maďarsko brojí proti LGBT

Maďarsko se stalo v červnu terčem kritiky kvůli zákonu zakazujícímu osvětu o LGBT. K dopisu lídrů 17 zemí EU na podporu sexuálních menšin, jehož podnětem zákon byl, se premiér Babiš nepřipojil. Podle něj se maďarský zákon netýká sexuálních praktik, ale má ochránit děti a rodiče.

Maďarský premiér je dlouhodobě ve sporu s mnoha unijními lídry, kterým vadí jeho styl vládnutí, jež sám Orbán označuje za neliberální demokracii. Řada jeho kolegů kritizuje, že maďarská vláda omezuje pluralitu médií, akademické svobody či činnost nevládních organizací.

Zhruba půl hodiny před Orbánovým příjezdem bylo před Kramářovou vilou zhruba 20 demonstrantů, mimo jiné ze spolku Pulse of Europe. „Vzkažme společně našemu premiérovi, že Orbánovy nenávistné praktiky v Česku odmítáme, že odsuzujeme jeho vnitřní nedemokratickou a vnější antievropskou politiku. Pojďme společně vyjádřit podporu maďarskému utlačovanému obyvatelstvu a tamní queer komunitě,“ uvedl spolek na facebookové události.

Tagy: