Evropané mají jiná chodidla než Američané, barefoot obuv je třeba stále vyvíjet

Barefoot boty

Interview PLUS 10.10.2023

Potkat ji dnes lze na každém kroku a žijí mezi námi lidé, kteří už při nákupu bot po ničem jiném nesáhnou. Řeč je o barefoot obuvi, která je podle některých názorů jednoduše trendy záležitostí. Výrobci i mnozí odborníci na pohyb lidského těla na ni ovšem nedají dopustit. Jaká je realita a jak s takzvaným bosým obouváním začít, aby nohám i majiteli přineslo úlevu? To bylo tématem dalšího dílu pořadu Interview PLUS.

Celý rozhovor si můžete pustit i v podcastové podobě:

Simuluje chůzi naboso a představuje návrat k přirozené chůzi a posilování nohy. Fenomén jménem barefoot v posledních letech výrazně ovlivnil i český trh. „Vrací nás ke kořenům, k tomu, jak to kdysi bylo nejpřirozenější. Barefootová obuv dnes díky nejmodernějším technologiím spojuje přirozenost s vývojem a výzkumem. Přináší boty, které nejvíce kopírují anatomický tvar chodidla, neomezují ho a přitom podporují správný stereotyp,“ vysvětlila hned v úvodu pořadu Interview PLUS Martina Zvolenská, PR manažerka společnosti Be Lenka.

Barefootové boty se dají obvykle jen těžko zaměnit za běžnou obuv. Typická je především svým tvarem. „Bota nemá úzkou špičku. Je širší, aby se vám do ní pohodlně vešly všechny prsty. Snažíme se obuví lidem přinášet komfort v chůzi, aby nevznikaly žádné deformace. Protože když se narodí dítě, má pěknou, širokou nožičku. Prsty má pěkně poskládané a nemá žádný halux atd.,“ vysvětluje dále zastánkyně takzvaného bosého obouvání, která dodává, že jeho zdravotní benefity jsou nezpochybnitelné.

Má nulový sklon, v barefootové botě nemáte podpatek, takže se vaše těžiště nevychyluje. Když stojíte například v lodičkách, vaše těžiště se nepřirozeně posouvá dopředu, a tím pádem se vám zkracují svaly anebo nadměrně zatěžujete krční páteř atd. V barefootech chodíte přesně tak, jak je to pro tělo nejpřirozenější.

Rovnýma nohama do barefoot?

Jak dále Martina Zvolenská dodává, chůze v barefoot obuvi umí nejen předcházet problémům, ale i pomoci s těmi, které už nastaly. „Pro mě například přechod na barefoot znamenal konec bolesti při chůzi. Dalším benefitem je například flexibilita té boty. Dokážete ji ohnout z každé strany –⁠ zleva doprava, můžete ji srolovat. To znamená, že svaly a šlachy se zapojí přesně tak, jak by měly. A při chůzi se chodidlo přirozeně posiluje,“ uvádí s tím, že barefoot boty jsou vhodné pro drtivou většinu lidí.

A jaká je rada pro zákazníky se zdravotní vadou, kteří se obávají, že by jim chůze v barefoot obuvi nemusela prospět? V první řadě PR manažerka společnosti Be Lenka doporučuje rozhodnutí zkonzultovat s odborníky, především s lékaři a zdravotníky, kteří mají dotyčného v péči. „Je vhodné konzultovat, jak je nosit a kdy je zařadit. Nejdůležitější je cvičit, přirozeně posilovat to chodidlo, neboť jsme 30 roků chodili špatně a je potřeba si zvyknout.“

Začátky by tedy měly být postupné. „Například když se půjdete projít na procházku se psem někam do přírody. Budete zkoušet chodit po členitém terénu, kde si chodidlo začne příjemně zvykat. Barefoot má 4 mm silnou podrážku, to znamená, že vaše chodidlo při každém došlapu vnímá terén a vaše senzo-motorické body, které jsou na nervovém zakončení na chodidlech, se přirozeně masírují. Je dobré začít například i někde v kanceláři, dvakrát třikrát v týdnu po dvou hodinách do životního stylu barefoot přirozeně zapojovat a potom to tempo postupně zvyšovat,“ radí Martina Zvolenská.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Aquaponii Češi zatím neobjevili. Je to budoucnost, věří zakladatel Rybí zahrady

A dodává, že díky dostatku času, po který už se barefoot nosí a testuje, je dnes možné botu s tenkou podrážkou nosit i na rovném a tvrdém povrchu, jak naznačuje i doporučení vyzkoušet je také v kanceláři.

Dnes se kromě výroby věnujeme i vývoji a výzkumu. Máme za sebou několik odborníků, spolupracujeme s Univerzitou Palackého v Olomouci, kde se věnují analýze pohybu. A my díky 3D scannům a tlakovým plošinám vyvíjíme barefootovou obuv tak, aby jednak splnila anatomické předpoklady, ale aby chodidlo i dostatečně chránila.

Jiný kraj, jiný krok

V současnosti je tedy samozřejmostí, že výrobci přicházejí s modely určenými třeba pro pohyb ve městě, kde se často chodí po betonu, asfaltu a dalších tvrdých površích. „Do boty je přidaná stélka, kterou si lze nechat, aby vám i chůze po betonu byla přirozená,“ říká PR manažerka společnosti Be Lenka s tím, že vývoj se netýká jen samotných bot, ale také nástrojů, s jejichž pomocí se vyrábějí. „Zaměřujeme se na kopyta, ze kterých se bota vyrábí přesně podle anatomických předpokladů lidí, kteří žijí dnes a v této době v Evropě, chodidlo Evropanů je totiž jiné než chodidla lidí v Americe. Vyvíjíme tedy kopyto i botu podle přesných anatomických předpokladů žen, mužů a dětí. Děláme stovky skenů chodidel, což je dostatek dat pro vývoj daného kopyta a zároveň také máme k dispozici databáze milionů skenů chodidel v rámci externích spoluprací. Druhá pro nás důležitá věc je udržitelnost. Používáme opravdu prémiově udržitelné materiály, díky kterým po donošení budete moct vyhodit celou botu na zahradu a vyroste vám z ní strom.“

Své produkty zasílá společnost Be Lenka do více než 70 zemí. Barefootové obuvi už přišli na chuť i Češi. Česko je také jedním z klíčových trhů, kterých má firma celkem 12. „Barefoot tady začíná být víc a víc oblíbený. Český zákazník je víc otevřený a víc zvyklý na barefoot dobu, takže jsem velmi ráda, že ji nemusíme lidem vysvětlovat,“ říká Martina Zvolenská, PR manažerka společnosti Be Lenka.

Tagy: