To máme zase jezdit do Polska? naštvali Čechy pohraniční pumpaři. Benzin za den zdražil o 6 Kč

Pohonné hmoty v Evropě mohou stát necelých třicet korun, nebo také 54 Kč.

Benzina u hranic zlevnila

Jen jeden den se řidiči v pohraničí radovali z výrazně snížených cen benzinu a nafty. Společnost Orlen v neděli snížila na pumpách podél česko-polské hranice cenu paliva na 32,90 koruny. V pondělí se na stejných čerpacích stanicích ceny opět blížily 40 korunám, což rozčílilo řadu motoristů, kteří k pumpám s vidinou úspory vyrazili.

Mnozí řidiči kvůli nečekanému opětovnému navýšení cen odjížděli od čerpacích stanic zklamaní. „Přijela jsem kvůli levnějšímu palivu, viděla jsem to včera ve zprávách, a dneska nic. Mám pocit, že si z nás dělají legraci,“ řekla CNN Prima NEWS viditelně naštvaná řidička u pumpy ve Frýdlantu na Liberecku.

K TÉMATU: Pohonné hmoty dál zdražují, tempo ale zpomalilo. Nejvíc zaplatí řidiči v Praze

Právě tam se přitom ještě v neděli tvořily dlouhé kolony. Ti, kteří vydrželi čekat, si často plnili nejen nádrže, ale i kanystry. „Ještě ráno jsem se díval na internetu, a byla tam ta nižší cena. Teď je to zase skoro za čtyřicet korun, je to lumpárna,“ rozčiloval se další řidič, který ke stojanům ani nezajel. „Ještě něco v nádrži mám, tak si holt zase zajedu do Polska,“ mávl rukou.

Ve Frýdlantu se na Orlenu v pondělí benzin prodával za 38,30 a nafta za 39,20 koruny.  Proč ceny na vybraných pumpách podél hranice klesly a opět stouply, není jasné. Mluvčí společnosti Orlen, která vlastní v Česku síť čerpacích stanic Benzina, se k věci odmítl vyjádřit.

Podle Ivana Indráčka, předsedy Unie nezávislých petrolejářů České republiky, jsou dvě možná vysvětlení. „Jedna možnost je, že snížení cen přineslo efekt, jaký Orlen potřeboval, tedy udržet o víkendu Čechy doma, aby nečerpali palivo v Polsku. Nebo se český Orlen vzbouřil proti nařízení své mateřské polské firmy, protože si uvědomují, jak špatné jméno jim to rozhodnutí snížit ceny udělalo. Sice potěšili nějaké omezené množství lidí podél hranic, ale podle komentářů na sociálních sítích naštvali zbytek republiky. Jen těžko se chápe, že stejná značka na jedné pumpě prodává za 33 korun a na další za 41,“ zhodnotil expert.

Podle něj rozhodnutí Orlenu uškodilo všem čerpadlářům. „Lidé si to okamžitě vyložili tak, že 33 korun je ta normální cena a zbytek je přemrštěná marže benzinek. Že by Orlen prodával pod cenou, se nikomu nechce věřit. Ale opravdu to tak je a ukazuje se, že dlouho to není udržitelné,“ dodal Indráček.

Levná paliva kvůli volbám?

Orlen je zčásti vlastněný polským státem a tamní vláda má podle analytiků v jeho rozhodování zásadní slovo. Polská média spekulují, že právě Orlen na přání politiků v Polsku uměle tlačí ceny dolů před nadcházejícími parlamentními volbami. Ostatní čerpadláři se dominantnímu hráči na trhu přizpůsobují.

Výrazné zlevnění s sebou ale přineslo mimo jiné nájezdy Čechů, kteří skupují palivo v polském pohraničí. Současně se Poláci zneklidnění úvahami, že po volbách benzin zase podraží, snaží palivem předzásobit. Výsledkem je, že benzin i nafta stále častěji na polských benzinkách chybí. „Do polských voleb, které jsou za dva týdny, se klidně situace z neděle na českých pumpách Orlenu podél hranic může zopakovat. Anebo taky nemusí, to teď ví pouze management českého Orlenu, který jistě od své mateřské firmy dostal instrukce na následující dny,“ upozornil Indráček.

Tagy: