Charismatický lídr i predátor s napudrovanou tváří. Čeští politici vzpomínají na Berlusconiho

Silvio Berlusconi

Skandály Silvia Berlusconiho

Silvio Berlusconi byl „evropským Donaldem Trumpem“, charismatickou osobou i populistou. Tak na zesnulého italského expremiéra vzpomínají čeští politici. Berlusconi zemřel v pondělí v milánské nemocnici San Raffaele, kde byl od minulého pátku hospitalizován kvůli zápalu plic a chronické leukémii. Předsedovi strany Forza Italia a zakladateli společnosti Mediaset bylo 86 let.

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) se s Berlusconim občas potkával v Evropském parlamentu. „Bylo těžké vidět jeho pravou tvář za velkou vrstvou pudru. Byl takovým Donaldem Trumpem evropské politiky. Zemřela veliká osobnost, která vrátila Itálii jistou stabilitu. Dneska je lepší zemí, než byla před jeho nástupem, ať už byl Berlusconi jakkoliv kontroverzní osobou. Netajil se obdivem k Vladimiru Putinovi, byl sexuální predátor a kvůli vlastnictví médií měl pravidelný konflikt zájmů,“ vzpomínal český politik ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřel Silvio Berlusconi. Bývalému italskému premiérovi bylo 86 let, bojoval s leukémií

Pravda je, že Berlusconiho politickou kariéru provázela řada skandálů. Kritici jej také často obviňovali z populistické politiky.

„Zemřel Silvio Berlusconi. Politik s pravicovou rétorikou, kterou nedokázal (a možná ani nechtěl) doprovázet činy. Sliboval Italům reformy, místo nich je dovedl k bezprecedentnímu zadlužení. Příklad pro mnohé ‚pravicové politiky‘, že mluvit stačí. Ať odpočívá v pokoji,“ uvedl na Twitteru exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Byl vždycky viditelný. Šlo o člověka s obrovským charismatem a velkými gesty. Silvio Berlusconi uměl velmi dobře dělat sebeprezentaci. Věděl, co si lidé přejí, a přežil hromadu skandálů,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Podobně se vyjádřil také expremiér Jiří Paroubek: „Byl politikem mnoha rozporů a tváří. Byl ale příjemným partnerem, když jsme se setkávali. Jeho koníčkem byli krásné ženy.“

Navzdory zdravotním problémům Berlusconi až do své smrti vydržel v nejvyšších patrech italské politiky. Od loňského roku byl senátorem, předtím byl tři roky europoslancem. Mediální magnát s odhadovaným majetkem ve výši několika miliard dolarů vedl italskou vládu po čtyři funkční období celkem devět let a 19 let zasedal v parlamentu.

Měl slabost pro ženy, fotbal a další krásy života, ztělesňoval vlastnosti, jež imponovaly jeho příznivcům. Současně byl ale kritizován svými odpůrci za životní styl a v posledních letech se musel zodpovídat z řady obvinění u soudů, byl i odsouzen.

Berlusconi byl lídrem středopravé strany Vzhůru, Itálie, která je od loňského října stranou vládní koalice. On sám ve vládě křeslo neměl.

Nemocnici navštěvoval v poslední době poměrně pravidelně, několikrát musel být hospitalizován. Bojoval s leukémií, ale v nemocnici býval často také poté, co se v roce 2020 nakazil covidem. V roce 2016 rovněž podstoupil náročnou operaci srdce, před časem dokonce bojoval s rakovinou prostaty.

Tagy: