Zdrženlivé reakce na smrt Berlusconiho? Uškodilo mu přátelství s Putinem i skandály

Silvio Berlusconi

Skandály Silvia Berlusconiho

Zatímco ruský prezident Vladimir Putin vzpomíná na zesnulého italského expremiéra Silvia Berlusconiho jako na svého blízkého přítele a vynikajícího politika, reakce představitelů ze západních zemí jsou většinou zdrženlivé. Berlusconi zemřel v pondělí v milánské nemocnici San Raffaele, kde byl od minulého pátku hospitalizován kvůli zápalu plic a chronické leukémii. Předsedovi strany Vzhůru, Itálie a zakladateli společnosti Mediaset bylo 86 let.

Mezi prvními, kteří projevili soustrast rodině zesnulého Berlusconiho, byla italská premiérka Giorgia Meloniová. „Silvio Berlusconi byl především bojovníkem, který se nebál hájit své názory. Přesně to z něj učinilo jednu z nejvlivnějších osobností v historii Itálie,“ řekla politička, jejíž vztahy s Berlusconim však navzdory jejich koaliční spolupráci nebyly zrovna nejlepší.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Charismatický lídr i predátor s napudrovanou tváří. Čeští politici vzpomínají na Berlusconiho

Italský Pravicový blok (Bratři Itálie, Liga severu a Forza Italia) získal v loňských podzimních volbách zhruba 44 procent hlasů. Meloniová tak složila koalici s Matteem Salvinim a Berlusconim.

„S láskou k Putinovi mi do vlády ani nechoďte,“ vzkázala v říjnu Berlusconimu poté, co na veřejnost unikla nahrávka, na níž si někdejší premiér pochvaloval blízký vztah s ruským prezidentem. Možná proto se Berlusconi nakonec nestal členem kabinetu. Od loňského roku byl senátorem.

K narozeninám 20 lahví vodky

V den Berlusconiho 86. narozenin mu Putin poslal přání všeho nejlepšího a 20 lahví vodky. Expremiér se poté pochlubil, že mu oplatil dárek italským vínem. Není proto divu, že ruský prezident byl v pondělí jedním z prvních světových představitelů, kteří vyjádřili lítost nad Berlusconiho úmrtím.

„Silvio byl pro mě blízký člověk a skutečný přítel. Vždy jsem upřímně obdivoval jeho moudrost a schopnost přijímat rozvážná a prozíravá rozhodnutí i v těch nejsložitějších situacích,“ řekl Putin během svého projevu.

Reakce na Berlusconiho úmrtí přicházející ze západních evropských metropolí jsou však většinou zdrženlivé. „Netajil se obdivem k Vladimiru Putinovi, byl sexuální predátor a kvůli vlastnictví médií měl pravidelný konflikt zájmů,“ zavzpomínal například europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Německá vláda vyjádřila prostřednictvím svého mluvčího Wolfganga Büchnera pouze „soustrast italskému lidu a vládě“.

„Odešel velký bojovník,“ uvedl stručně maďarský premiér Viktor Orbán. Z evropských politiků kondoloval také nizozemský ministerský předseda Mark Rutte či šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Jsem zarmoucena zprávou o úmrtí bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Vedl Itálii v době politické transformace a pokračoval ve formování své milované země. Vyjadřuji svou soustrast jeho rodině a italskému lidu,“ prohlásila.

Bývalý italský premiér Matteo Renzi na Twitteru uvedl, že Berlusconi psal italské dějiny. „Mnozí ho milovali, mnozí nenáviděli. Každý musí uznat, že jeho dopad v politice, ale také v byznysu, ve sportu či v televizi nemá obdoby,“ doplnil.

Velice pozitivně se o Berlusconim vyjádřil italský exministr vnitra Matteo Salvini. „Dnes odešel velký Ital, jeden z největších vůbec. Ztratil jsem skvělého přítele, který toho pro Itálii udělal opravdu hodně. Budu si pamatovat vaši štědrost, úctu i genialitu,“ uvedl šéf Ligy severu a současný ministr infrastruktury a dopravy.

Devět let v premiérském křesle

Berlusconiho politickou kariéru provázela řada skandálů. Kritici jej často obviňovali z populistické politiky. I navzdory zdravotním problémům vydržel až do své smrti v nejvyšších patrech italské politiky. Mediální magnát s odhadovaným majetkem ve výši několika miliard dolarů vedl italskou vládu po čtyři funkční období celkem devět let a 19 let zasedal v parlamentu.

Měl slabost pro ženy a fotbal a ztělesňoval vlastnosti, jež imponovaly jeho příznivcům. Současně byl ale kritizován svými odpůrci za životní styl a v posledních letech se musel zodpovídat z řady obvinění, byl navíc několikrát odsouzen, mimo jiné za křivé svědectví a daňové úniky, i když do vězení nikdy nenastoupil, vykonával však veřejně prospěšné práce.

Nemocnici navštěvoval v poslední době poměrně pravidelně, několikrát musel být hospitalizován. Bojoval s leukémií, v nemocnici býval často poté, co se v roce 2020 nakazil covidem. V roce 2016 rovněž podstoupil náročnou operaci srdce, před časem dokonce bojoval s rakovinou prostaty.

Tagy:
Vladimir Putin smrt Itálie politika Matteo Salvini skandál Silvio Berlusconi Matteo Renzi Giorgie Meloniová