Obranu bude řídit Afroameričan, vnitro indiánka. Biden postavil rozmanitý kabinet

Joe Biden

Nový americký prezident Joe Biden sestavil nejpestřejší kabinet v dějinách země. Poprvé v něm zasedne příslušník LGBT komunity, do vlivných pozic Biden dosadil také řadu žen. A například resort obrany poprvé v historii USA povede Afroameričan.

Bidenovu vládu definuje rozmanitost a rozdělení pozic mezi zástupce obou pohlaví. Je v ní také vícero ras a etnik. Zasedl v ní i příslušník LGBT komunity, kterým je bývalý starosta města South Bend ve státě Indiana Pete Buttigieg. Mladá vycházející hvězda demokratů se ujme ministerstva dopravy. Před oficiálním oznámením se spekulovalo o tom, že by mohl dostat na starost ministerstvo pro záležitosti veteránů, či dokonce resort obrany, neboť je zároveň válečným veteránem z Afghánistánu.

Buttigieg v roce 2015 učinil svůj coming out, veřejně přiznal, že je gay. Jeho jméno se dostalo do širokého povědomí Američanů zejména během demokratických primárek. Přestože mu bylo teprve 38 let, usiloval o nominaci na prezidenta. Jeho šance byly mizivé, ale i tak zanechal velmi dobrý dojem a držel se ve hře překvapivě dlouho. Proto bývá označován za budoucí demokratickou naději.

Vnitřní bezpečnost bude v rukou rodilého Kubánce

Americké ministerstvo obrany má poprvé v historii v rukou Afroameričan. Konkrétně jde o vysloužilého armádního generála Lloyda Austina, bývalého náčelníka Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku. Na stejné pozici působil i Jim Mattis, kterého si do čela obrany vybral Bidenův předchůdce Donald Trump, po sporech s ním ale Mattis po čase skončil.

V úřadu zasedl i rodilý Kubánec Alejandro Mayorkas. Muž, který se do USA dostal se svými rodiči poté, co na karibském ostrově propukla komunistická revoluce vedená bratry Fidelem a Raulem Castrem, dostal do své správy ministerstvo vnitřní bezpečnosti, které bylo zřízeno po teroristickém útoku 11. září 2001 na Světové obchodní centrum v New Yorku.

Hispánskou komunitu ve vládě zastupuje i Miguel Cardona, který se ujmul ministerstva školství. Ten se narodil v USA, jeho rodiče ale pocházejí z Portorika, které patří pod správu Spojených států. Mexické kořeny má Xavier Becerra, který se postavil do čela ministerstva zdravotnictví.

První indiánka v americké administrativě

V nové americké vládě dostalo příležitost hned několik zástupkyň ženského pohlaví. Například ministerstvo financí, které patří mezi nejstarší resorty v USA, vede vůbec poprvé žena – bývalá předsedkyně Rady guvernérů Federálního rezervního systému Jannet Yellenová. Dosud resort financí vedlo 77 mužských ministrů a řada dalších mužů stála v jeho čele na přechodné období.

Ministryní se stala i Deb Haalandová. Ta se navíc stala i první zástupkyní domorodých obyvatel Ameriky, neboť patří do indiánského kmene Kawajků v Novém Mexiku. Haalandová dostane do rukou ministerstvo vnitra. To americké se však na rozdíl od jiných resortů vnitra ve světě stará o správu přírodního bohatství federální země a také o programy vztahující se právě k původním obyvatelům Ameriky.

Ministerstvo energetiky nyní povede první dámská guvernérka Michiganu Jennifer Granholmová. Ministryní bytové výstavby se stane Afroameričanka Marcia Fudgeová. Černošskou komunitu v Bidenově administrativě zastupuje i Linda Thomasová-Greenfieldová, nová americká ambasadorka při OSN. Jak Fudgeová, tak Thomasová-Greenfieldová se tak staly prvními černošskými ženami v těchto funkcích.

Bývalí Obamovi muži

Biden oznámil první jména již 23. listopadu. Kromě Mayorkase šlo ještě o Antonyho Blinkena, který se ujme ministerstva zahraničních věcí.

O záležitosti veteránů se postará Denis McDonough, který již má zkušenosti s prezidentskou administrativou. V letech 2013 až 2017 byl personálním šéfem Bílého domu za úřadování Baracka Obamy. Má tudíž se zasedáním kabinetu zkušenosti. Stejně je na tom i nový ministr zemědělství Tom Vilsack. Ten strávil v této pozici celých osm let za vlády prezidenta Baracka Obamy.

Ministrem spravedlnosti se stane právník Merrick Garland, který v minulosti usiloval i o křeslo v Nejvyšším soudu USA.

Všechna výše zmíněná jména v současnosti schvaluje americký Senát, většinu Bidenových kandidátů již politici svým hlasem posvětili.

Tagy: