Pekarovou polijí vodou, Výborný si zakoleduje s kytarou. Jak stráví pomlázku další politici?

Na velikonoční svátky se těší také čeští politici. Řada z nich dodržuje tradiční zvyky. Jedni barví vajíčka, pletou pomlázku a chodí na koledu, další mají v plánu navštívit bohoslužby.

Nebyli by to lidovci, kdyby neslavili Velikonoce podle křesťanských tradic. „Budeme slavit v rámci bohoslužeb, v pondělí pomlázka, vezmeme kytaru a se synem a kamarády vyrazíme na koledu,“ popsal poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

Ke křesťanství se hrdě hlásí i šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). V pondělí na ni kromě šlehání čeká další zvyk, který si nenechá ujít její muž. „Můj muž je ze Slovenska, mají zvykem nejen šmigrust, ale také polévání vodou, tak tomu se taky nevyhnu,“ uvedla Pekarová Adamová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Velký pátek? Fakt nevím, co se ten den stalo, říkají lidé v nejateističtější zemi Evropy. V Česku

Manželku ze Slovenska má naopak ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Ten vzpomíná, že koledování je často náročné. „Pamatuji si samozřejmě na koledu, kdy se člověk vracel domů velmi těžkým krokem,“ řekl Kupka.

Pro premiéra Petra Fialu (ODS) jsou Velikonoce spíš spjaté s duchovním rozměrem. „Pochopitelně některé zvyky se držely i v Brně, pomlázka, mrskut, ale žádné specifické zvyky v naší rodině nemáme,“ sdělil Fiala.

Tradiční šlehání nemá ráda třeba Olga Richterová (Piráti). Raději s dětmi peče. „Někdy se mi beránek povede, někdy ne. Malujeme vajíčka, pleteme pomlázky, ale nemám ráda šlehání, to spíš vynecháváme,“ řekla Richterová. Někdo ale beránka nepeče. „Beránka jsem koupil v Poslanecké sněmovně, pomlázku kupuji na poslední chvíli,“ popsal poslanec Patrik Nacher (ANO).

Volno o svátcích si užívá prezident Petr Pavel. Podle své mluvčí má soukromý program. Velikonoční výzdoba ale napovídá, že ho tráví v Černoučku se svou rodinou.

Tagy: