Boj legendy NHL s ALS: Už nemůže mluvit ani jíst, manželka cítí obrovskou frustraci

Když jednou v NHL zamířila soupeřova brusle do jeho tváře, musel si nechat od lékařů zašít ránu více než 200 stehy. Za dva týdny opět hrál. Švéd Börje Salming – ikona Toronta Maple Leafs – proslul jako nesmírně obětavý hráč a tvrďák. Ale na to, co se dozvěděl nedávno, je i jeho povaha krátká. Jedenasedmdesátiletý bývalý hokejista bojuje se zákeřnou chorobou ALS, která u něho má rychlý průběh. Dva měsíce po oznámení diagnózy veřejnosti už nemůže mluvit.

Amyotrofická laterální skleróza je velmi vzácné nervosvalové onemocnění, kvůli kterému mozek postupně přestává ovládat veškeré svaly v těle. I když si příliš mnoho lidí krutou diagnózu nevyslechne, boj s ní prohrálo i několik v tuzemsku známých osobností, a to včetně bývalého premiéra Stanislava Grosse nebo fotbalisty Mariána Čišovského.

Momentálně absolvuje extrémně náročný boj, který kvůli neexistenci léku není možné vyhrát, i Börje Salming. Jeden z evropských průkopníků v NHL, nesmírně populární hokejista. Teprve v srpnu veřejnosti oznámil, jakému protivníkovi nyní čelí. A soupeř ALS naneštěstí udeřil velmi rychle.

Ještě na konci srpna podporoval svoji dceru Biancu na evropském atletickém šampionátu v Mnichově, kde reprezentovala Švédsko v sedmiboji. Nyní už legenda Toronta funguje v omezenějším režimu. Hvězdný hokejista rapidně zhubl, nedokáže mluvit ani se sám najíst. Výživa mu hadičkou proudí přímo do žaludku.

Srdceryvný příběh poskytl veřejnosti švédský deník Expressen. Jeho novinář Johan Eriksson navštívil Salminga s manželkou Piou u nich doma. Ve stockholmské čtvrti Nacka s výhledem na mořský záliv a centrum hlavního města. Slavný sportovec komunikuje prostřednictvím aplikace na tabletu. Když byl dotázán na to, co by vzkázal milionům fanoušků, kteří se o něj strachují, na displeji se objevilo a z reproduktoru ozvalo: „Myslím na vás“. Načež se Salming rozbrečel.

Hlavně dál rychle nehubnout

Že se s jeho tělem děje něco divného, zaznamenal už v únoru. Pozoroval nezvyklé záškuby ve svalech, do toho občasné obtíže při mluvení. Zanedlouho mu lékaři naznačili, co by mohlo být příčinou. V létě mu pak byla potvrzena choroba, která je také známá pod názvem Lou Gehrigova nemoc.

„Nastalo temné období. Byl ve velké depresi, velmi smutný. Dokud to nemáte potvrzené, stále žijete v naději, že to nebude tak zlé. Vždy jsme měli skvělé pouto, hodně spolu mluvili,“ uvedla Salmingova žena. Ničemu nepomohlo, když se skrze vyšetření mozkomíšního moku dozvěděli, jak agresivní ALS u někdejšího obránce je. Pacienti s nadějí, že budou žít déle než sedm let, mají hodnotu 500. U Salminga to bylo 1 500.

„Je to bolestivé sledovat každý den, jak špatně na tom Börje je,“ konstatovala Pia. Její manžel se sice zatím zvládne dál věnovat své oblíbené činnosti – péči o rostliny. Na zahradě pomalu chodit s fukarem, aby odklidil listí. Ustele postel, dokáže se obléknout. Ovšem partnerka pozoruje nepříjemné zhoršování zdravotního stavu týden od týdne. A – jak bylo naznačeno – už nemohou chodit do restaurace na dobré jídlo a víno, což dělali se železnou pravidelností. Nyní je potřeba, aby prostřednictvím výživové sondy dostával do žaludku potravu zajišťující dostatek energie, tím pádem dál nehubnul. Pokud by došlo k opaku, nemoc nabere rychlejší spád.

Manželka si v rozhovoru postěžovala na obecný nedostatek akce ze strany švédského zdravotnictví. „Celý zdravotnický systém je opravdu v p*deli. Kdyby se některým lidem dostalo patřičné pomoci, mohli by žít ještě několik měsíců. Musíte se postarat sami,“ podotkla. Zatím může nechat manžela doma samotného, ale má obavy že se něco stane. Pro pacienty s ALS totiž neexistuje žádná domácí péče s osobním asistentem. A nemoc zase nyní ještě není tak pokročilá, aby neustále potřeboval ústavní péči. „Jsem tak zatraceně frustrovaná, naštvaná a smutná,“ uvedla manželka a z očí se jí koulely slzy.

Celkem 16 ze svých 17 sezon v NHL strávil Salming v Maple Leafs, ročník 1989-1990 odehrál v dresu Detroitu Red Wings. V roce 1996 byl rodák z Kiruny – města daleko za polární kruhem – uveden do hokejové síně slávy. U torontské arény má vlastní sochu.

Tagy: