Borelióza PŘEHLEDNĚ: Příznaky, léčba a prevence. Jak rozpoznat tuto zákeřnou chorobu?

Letní sezóna je tu, bohužel s sebou nepřináší jen radosti, ale také zvýšené riziko nákazy boreliózou – infekčním onemocněním přenášeným klíšťaty. Včasná prevence a rychlá léčba jsou klíčové k ochraně našeho zdraví. Pojďme se podívat, jak rozpoznat příznaky této nemoci a jak se jí dá alespoň částečně předejít.

Lymská, někdy též klíšťová, borelióza je onemocnění způsobené bakterií komplexu Borrelia burgdorferi sensu lato. Přenášejí ji dospělá klíšťata, ale i jejich larvy, které velmi snadno přehlédneme. „Přenos borelií probíhá uvolňováním infikovaných slin klíštěte do těla hostitele během sání krve, a to po 24 hodinách od přisátí,“ informuje web EUC.

ČTĚTE TAKÉ: Necítíte plyn nebo špinavé ponožky? Vědci objevili nové příznaky vážného onemocnění srdce

Příznaky

Příznaky boreliózy přicházejí pomalu, zhruba dva až pět týdnů po přenosu infekce do těla, a zpočátku mohou připomínat chřipku. Zpozornět bychom ale měli ve chvíli, kdy se nám na těle objeví ohraničená zarudlá skvrna v místě přisátí klíštěte s centrálním vyblednutím, která nebolí ani nesvědí. „Podobné skvrny se později mohou objevovat kdekoliv po těle, i na místech, kde klíště přisáté nebylo. Velké mohou být i více než pět centimetrů,“ uvedl dříve pro CNN Prima NEWS ambulantní specialista společnosti SYNLAB Vít Nádvorník. Dodal, že jakmile podobnou skvrnu nalezneme na těle, můžeme si být téměř jisti, že jde o boreliózu.

Může se ale také stát, že člověk nejeví žádné prvotní příznaky, případně jsou natolik mírné, že jim nepřikládá větší váhu. „Borelióza je zákeřná právě svým individuálním průběhem, kvůli kterému pak dlouhou dobu dokáže unikat imunitnímu systému,“ dodal Nádvorník.

Rozvinout se tak může do další fáze, která přichází jeden až čtyři měsíce po nakažení, a postihuje klouby, nervový systém či srdce. Můžeme tak trpět na různé záněty, bolesti svalů a hlavy, poruchy soustředění či bolest a brnění končetin.

V krajním případě může borelióza dojít až do stádia, kdy začne napadat nervový systém a způsobit meningitidu, nedoslýchavost, poruchy vidění či závratě.

Léčba a prevence

Bohužel na boreliózu ještě stále neexistuje vakcína, přestože na jejím vývoji vědci intenzivně pracují. „Jedinou účinnou prevencí je používání repelentů, vhodného oděvu a obuvi při pobytu v přírodě. Důležitá je i prohlídka těla, rychlé odstranění klíštěte (nejlépe do 24 hodin) a následná dezinfekce místa zákusu,“ uvádí Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Samotná léčba boreliózy závisí na stadiu nemoci. V tom počátečním se často nasazují antibiotika po dobu několika týdnů. V pokročilejších stadiích, kdy je nemoc diseminovaná, může být nutná dlouhodobá antibiotická terapie, včetně intravenózních antibiotik.

Důležité je zahájit léčbu co nejdříve po diagnostikaci, aby se snížilo riziko dlouhodobých zdravotních komplikací.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tikající bomba. Populaci by zdecimovala víc než covid, varuje Prymula před nebezpečnou mutací

Tagy: