Brašnářství Tlustý údajně hrozí krach, znovu. Šéf společnosti viní mediální tlak

Když společnost Brašnářství Tlustý v čele s Ivanem Petrůvem před týdnem prohlásila, že se ocitla ve finančních problémech a hrozí jí krach, zákazníci se spojili a začali objednávat. Výzva také zněla „nakupte dnes, ne zítra“. Později svá slova Petrův mírnil a dokonce přiznal, že chtěl více zakázek. Nyní se situace opakuje a firmě podle slov současného majitele opět hrozí krach. Tentokrát to prý zavinil mediální tlak a následný odliv zákazníků, kteří učinili objednávky na první výzvu. „Může nám to zlomit vaz,“ sdělil pro web e15.cz. Roman Tlustý, po němž je firma pojmenovaná, si v souvislosti s první výzvou myslí, že se jednalo o trik.

Visí nad Brašnářstvím Tlustý skutečně „Damoklův meč“, jak již před týdnem Petrův informoval? To je otázka, kterou si budou nyní – a znovu – pokládat nejen zákazníci. Po prvním oznámení, v němž společnost informovala, že navzdory všem silám „nedokáže ufinancovat provoz“ a situace je natolik kritická, že jí hrozí „insolvence a konec“, přichází další vzkaz majitele.

ČTĚTE TAKÉ: Chování Brašnářství Tlustý řeší inspekce. Napálení by mohli odstoupit od smluv do 90 dní

„Může nám to zlomit vaz. Někteří lidé, jak rychle a impulzivně nakoupili, tak rychle teď zakázky ruší,“ sdělil pro web e15.cz Petrův s tím, že vlivem informací na sociálních sítích a v médiích se od firmy odvracejí zákazníci, kteří si po první výzvě koupili některý z produktů brašnářství.

O brašnářství rozhodnou zákazníci

Podíl vrácených objednávek, které lidé učinili v reakci na vzkaz společnosti na sociálních sítích, se má pohybovat mezi deseti až dvaceti procenty. „Řádově se však jedná o nižší stovky tisíc korun, které tím společnost ztratí. To pro malou firmu, jako je Brašnářství Tlustý, představuje třeba týdenní tržby. Kvůli tomu nebude na materiál,“ postěžoval si Petrův.

Za hlavního viníka současné situace označuje média. „Riziko insolvence je dáno zejména souvislostmi s vytvořením mediálního tlaku a stále trvá. O pokračování brašnářství rozhodnou zákazníci,“ dodal s tím, že krach prý může přijít velmi brzy, a budoucnost firmy je tedy nejistá.

Podle mnohých byla prvotní výzva brašnářství trikem k získání většího množství objednávek či dokonce podvodem. Mezi tuto skupinu lidí se řadí i muž, po němž je celá společnost pojmenována – Roman Tlustý. Ten přitom s Petrůvem již deset let nespolupracuje.

„Každý se ptal mě, co se děje, jestli končím. Protože řada z nich ani netušila, že deset let s Ivanem v podnikání nejsem. Pak jsem si to četl. Myslím si, že to byl jen trik. Já tomu říkám letní břinkání. Je to o znalostech, schopnostech vést tým. Ale především o znalostech,“ sdělil v rozhovoru pro iDNES. Dodal však, že lidé zapomenou: „Zapomenou a odpustí, tak to je a bude. Chtějí hezké věci, ty Ivan má a umí.“

Redakci CNN Prima NEWS už dříve Tlustý řekl, že zaměstnancům firmy „dal chléb“. „Od okamžiku, kdy mi před lety vyvezli věci, s nimi nijak nekomunikuji. Je to stejné, jako kdyby vyhodili Baťu z podniku,“ konstatoval zakladatel společnosti a dodal, že podobné praktiky považuje za „český národní sport“.

Kritiku a slova o podvodu však Petrův rázně odmítá. Redakci CNN Prima NEWS řekl, že výzva zákazníkům o „Damoklově meči“ byla psaná od srdce a velmi emotivně. „Byli jsme v situaci, kdy jsme tuto obavu odůvodněně měli. Během jednoho až dvou dnů jsme se následně z krize dostali díky lidem, za což jsme jim vděční,“ dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Lžete, až je to legrační, řekl Skopeček Středulovi. Ten mluvil o zlodějích

Svá původní slova Petrův mírnil i ve vyjádření pro web Hrot24. „Krach je slovo, které se dá interpretovat různými způsoby,“ sdělil v reakci na své další veřejné prohlášení, ve kterém napsal: „Nikdo nekrachuje, však jen potřebujeme práci.“

Redakce webu e15.cz navíc zjistila, že Brašnářství Tlustý obdrželo letos v březnu a dubnu dvě finanční podpory od Národní rozvojové banky, celkem mělo jít o téměř 900 tisíc korun. Tato podpora je poskytnuta formou záruky, což znamená, že pokud by brašnářství skutečně zkrachovalo, zaručené úvěry by zaplatila Národní rozvojová banka.

Zda skutečně firma krachuje a jaké je přesné zadlužení společnosti, lze určit jen z účetní rozvahy – tu ale brašnářství naposledy zveřejnilo v roce 2018.

Tagy:
prodej společnost objednávky byznys zákazníci zboží finance kritika insolvence krach Česko obchodní společnosti Národní rozvojová banka insolvence produkty a služby ekonomika, obchod a finance Brašnářství Tlustý