Počty zemřelých rapidně klesají, očkování zabírá, hlásí média z Velké Británie

Data o počtu úmrtí na COVID-19 dokazují, že vakcíny zachraňují životy. V Británii totiž v poslední době denní počty zemřelých s covidem rapidně klesají, a to dokonce rychleji než v době, kdy v zemi ustupovala první vlna. Informuje o tom web Daily Mail.

Údaje ukazují, že počty úmrtí na koronavirus dosáhly ve druhé vlně vyšších hodnot, ale současně v následujících sedmi týdnech klesaly rychleji než ve stejném období minulé jaro, uvádí Daily Mail.

Nejčernější pandemický den nastal v Británii 19. ledna letošního roku. Tehdy s covidem zemřelo rekordních 1 362 lidí. O sedm týdnů později, 8. března, se už číslo snížilo na 138 mrtvých za den. To je pokles o 90 procent.

Pro srovnání, během první vlny zemřelo za jeden den nejvíce 1 073 lidí, a to 8. dubna 2020. Nyní údaje vykazují denní pokles úmrtí o 80 procent, tedy kolem 200 lidí za den.

Jedná se tak o první známky toho, že vakcíny jsou v boji proti covidu účinné. Tamní vláda zároveň oznámila, že alespoň jednu dávku očkovací látky buď od společností Pfizer/BioNTech, nebo od firmy AstraZeneca dostalo již více než 25 milionů Britů.

Vakcíny snižují úmrtí o 85 procent, uvádí analýza

To znamená, že téměř polovina všech dospělých lidí v zemi již byla naočkována. Druhou dávku dostalo podle posledních údajů téměř 1 760 000 lidí. Mezník navíc přišel přesně sto dní po aplikaci první dávky vakcíny v zemi a na světě. V Británii se očkuje od 8. prosince loňského roku, jako první dávku dostala 90letá Margaret Keenanová.

Analýza veřejného zdraví v Anglii zveřejněná na začátku tohoto měsíce zjistila, že vakcíny proti COVID-19 používané v zemi snižují úmrtí v důsledku viru o 85 procent u lidí starších 70 let. Zároveň také zmenšují nutnost hospitalizace u starších lidí o 80 procent. V současnosti má za sebou alespoň jednu dávku vakcíny už více než 90 procent Britů starších 60 let.

Podle tamního premiéra Borise Johnsona milník reprezentuje „25 milionů důvodů, proč si být sebejistí“ ohledně Británie po ukončení lockdownu. Ministr zdravotnictví Matt Hancock zase úspěch popsal jako „národní misi“. Británie se teď podle ministerstva nachází na dobré cestě k tomu, aby do srpna naočkovala všechny své dospělé, což byl také cíl premiéra Johnsona.

Milník ale přišel ve chvíli, kdy se v Evropě diskutuje o bezpečnosti vakcíny od AstraZenecy. Téměř dvacítka evropských zemí pozastavila očkování britsko-švédskou látkou poté, co se u některých lidí po aplikaci objevily krevní sraženiny a dotyční zemřeli. Mezi tyto státy se zařadilo například Dánsko, Francie, Německo, Itálie nebo Španělsko. Spojitost mezi očkováním a nežádoucími účinky ale následně vyloučila samotná společnost, ve čtvrtek o používání vakcíny rozhodne Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Výsledky kopírují situaci v Izraeli

Přestože čísla ukazují zrychlení poklesu počtu úmrtí s covidem díky vakcínám, podle vědců se jejich skutečná účinnost ukáže až s příchodem jara. Po očkování totiž imunitě trvá tři týdny, než začne pracovat, stejná doba se uvádí také mezi infikováním a úmrtím.

Výsledky v Británii ovšem kopírují epidemickou situaci v Izraeli, který v rychlosti očkování ostrov Spojeného království předbíhá. Počty zemřelých s covidem tam od začátku klesly o 97 procent.

Data ze Spojeného království i Izraele ukazují, že vakcíny jsou silným prostředkem v potlačování epidemické situace, a měly by tak zastavit obavy o jejich bezpečnosti v Evropě.

Ve středu se možnost vakcinace v Anglii otevřela také lidem nad 50 let. V sousedním Walesu očkování stejných ročníků začali lékaři nabízet už dříve v tomto měsíci. Severní Irsko potom ke stejnému kroku přistoupilo v pondělí. Ve Skotsku se vakcína začne lidem ve věku 50 až 54 let nabízet od příštího týdne.

Británie se v současnosti snaží naočkovat co nejvíce lidí předtím, než budou lékaři muset začít vydávat druhé dávky. Odborníci nyní prodloužili časovou prodlevu mezi podáním první a druhé dávky na 12 týdnů, což zemi umožnilo naočkovat miliony zranitelných obyvatel.

Tagy: