Británie by zvládla celé Česko naočkovat už dvakrát. My nemáme ani desetinu

Očkování seniorů v pražské sportovní hale Říčany

Aktuální covidová statistika (zdroj: CNN Prima NEWS)

Velká Británie očkuje proti covidu takovým tempem, že česká populace by měla už obě dávky vakcíny za sebou. Hlásí totiž více než 21 milionů naočkovaných. Premiantem ve vakcinaci je tradičně Izrael, Česko oproti dalším rozvinutým zemím zaostává. Doposud u nás vakcínu obdrželo přes 900 tisíc lidí, což není ani desetina populace.

Více než 21 milionů lidí ve Velké Británii dostalo alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru. Na řadu už přišli i lidé ve věkové skupině od 60 do 63 let a do poloviny dubna by měli být v Británii očkovaní všichni zájemci nad 50 let. Podle tamního ministra zdravotnictví Matta Hancocka jde o obrovský úspěch.

Česká republika, která má zhruba šestkrát méně obyvatel, doposud naočkovala alespoň jednou dávkou vakcíny 902 605 lidí, jak uvádí údaje z ministerstva zdravotnictví k 10. březnu. Druhou dávku očkování proti covidu dostalo 273 488 lidí.

Ve srovnání s Izraelem, který obývá přes devět milionů lidí, je naše pomalé tempo ještě znatelnější. Izraelci jsou očkováni už od prosince a obě dávky vakcíny proti covidu dostalo už 3,7 milionu z nich. Alespoň jednu injekci s očkovací látkou obdrželo pět milionů občanů. Izrael tak má podle agentury Bloomberg plně očkováno přibližně 42,2 procenta obyvatel.

Podle webu Our World in Data, který vakcinaci v celém světě sleduje, byl v očkování proti covidu v přepočtu na 100 obyvatel k 9. březnu první Gibraltar. Následovaly Izrael, Seychely a Spojené arabské emiráty. Zmiňovaná Británie, kde dostala první dávku zhruba třetina obyvatel, byla na sedmém místě – za Falklandy a Bermudami. Česku patřila 50. příčka ze 125.

Očkování vlastní vakcínou

V rychlosti očkování může Velké Británii nahrávat například i fakt, že tamní lékaři mohli začít očkovat dříve než ti v zemích Evropské unie. Používají navíc vakcínu britsko-švédské firmy. AstraZenecu vyrábějí v Británii dvě biotechnologické společnosti – Oxford BioMedica se sídlem v Oxfordu a Cobra Biologics se sídlem v Keele.

Kromě této vakcíny v zemi podávají i tu od společností Pfizer/BioNTech. Stejnou očkovací látku užívá i Izrael, k tomu ještě americkou Modernu. V EU jsou schváleny vakcíny od všech tří uvedených firem. Většina obyvatel ale dostala vakcínu s nzvem Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech. Podle prezidenta Miloše Zemana by mělo Česko získat i ruskou vakcínu Sputnik V, usiluje i o čínskou.

Školství jako priorita

Díky rychlému tempu očkování se ve Spojeném království pomalu rozvolňuje. Britský premiér Boris Johnson přestavil plán postupného rozvolňování restrikcí a jako první otevřel školy. „Můžeme tyto kroky podniknout díky odhodlání britské veřejnosti a mimořádnému úspěchu Národní zdravotní služby,“ prohlásil Johnson při představování strategie v parlamentu.

Naopak v Česku jsou školy stále zavřené a termín, kdyby se mohly znovu otevřít, zatím nechce slibovat ani samotný ministr školství Robert Plaga (za ANO). „Přesný termín neřeknu, ale snažíme se namodelovat scénáře třeba rotační výuky tak, aby epidemická zátěž při návratu do škol nebyla taková,“ sdělil CNN Prima NEWS v pořadu Nový den Plaga.

Na fakt, že patříme v postupu očkování k těm horším, upozornila v úterý i opozice. „Očkování nejde podle plánu. Vláda musí naočkovat co nejdříve rizikové skupiny. ČR měla mít podle plánu dnes naočkováno 1,2 milionu lidí. Plán je plněn pouze z 60 procent,“ zdůraznila šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Tagy: