Britská královská rodina a peníze: Kdo ji platí, co jí patří a kdo zdědí majetek Alžběty II.?

Úmrtí britské královny Alžběty II. neznamená jen smutek v srdcích lidí, kteří ji měli rádi, ale přineslo také řadu otázek, které souvisí s majetkem britské královské rodiny. Jak bohatá vlastně Alžběta II. byla? Kdo zdědí její jmění? Z čeho jsou členové královské rodiny živi a jak velký je přínos monarchie pro hospodářství Velké Británie?

Britská královská rodina je nejen neodmyslitelným symbolem Spojeného království, ale také skvělá obchodní značka. Jen za zboží, které nese oficiální značku královské rodiny, se ve Velké Británii utratí přes 20 milionů liber ročně. Když k tomu připočteme ještě příjmy ze vstupného například do Buckinghamského paláce, hradu Windsor nebo Clarence House, dojdeme k částce převyšující 70 milionů liber, v přepočtu přes dvě miliardy korun každý rok. Přínos rodiny Alžběty II. pro britské hospodářství je však ještě mnohem větší.

Na začátek dejme stranou obvyklé klišé, že hodnota věcí jako je státní zřízení, pamětihodnosti nebo jen sama tradice britské královské rodiny je nevyčíslitelná. Vždy totiž lze nalézt způsob, jakým spočítat přínosy či náklady prakticky čehokoli. O vyčíslení přínosu britské královské rodiny se před pěti lety pokusila londýnská poradenská společnost Brand Finance. A došla k závěru, že „cena“ britské monarchie jakožto obchodní značky dosahuje 67,5 miliardy liber, tedy asi 1,9 bilionu korun.

Analytici sečetli odhadovanou hodnotu veškerého movitého i nemovitého majetku, který buď rodině Alžběty II. patří (jako například hrad Balmoral), nebo je s ní spjat, ale nepatří jí přímo (třeba Buckinghamský palác), ale také obchodní příjmy, které s britskou královskou rodinou souvisí (například turismus). Samotný příspěvek britské ekonomice (britskému HDP) společnost Brand Finance vyčíslila na 1,77 miliardy liber ročně (přes 50 miliard korun).

Jak velký majetek královské rodině patří?

Tady je to ještě o něco složitější. Každý z britské královské rodiny disponuje osobním majetkem, který pochází z investic nejrůznějšího typu, osobního příjmu vypláceného státem, ale i příjmů z případné výdělečné činnosti a podobně. Vedle toho existuje instituce, která nese název The Crown Estate.

Jde fakticky o sbírku nemovitostí, které královská rodina vlastní po celé Velké Británii. Ke konci roku The Crown Estate spravovala majetek v hodnotě 15,2 miliardy liber. Vlastníkem je vždy britský panovník. Po smrti Alžběty II. tedy The Crown Estate přešla do majetku prince Charlese, resp. krále Karla III. Celkový majetek britské královské rodiny ale magazín Forbes loni odhadl na 28 miliard liber (asi 792 miliard korun).

Kdo je nejbohatším členem královské rodiny?

Až do své smrti jím byla sama královna Alžběta II. Její osobní majetek magazín Fortune odhadl na asi 450 milionů liber (12,8 miliardy korun). Vedle hradu Balmoral, do jejího majetku patřily další nemovitosti, ale také movité věci, včetně uměleckých děl, šperků nebo koní.

O něco menším osobním majetkem disponoval princ Charles (dnes již král Karel III.), a to v hodnotě přibližně 346 milionů liber (9,8 miliardy korun). Pořadí nejbohatších členů královské rodiny se ale po smrti královny Alžběty II. změní.

Kdo zdědí majetek Alžběty II.?

Je to právě princ Charles, respektive král Karel III. Jeho osobní majetek se tak v důsledku odchodu jeho matky rozroste na téměř 800 milionů liber (asi 22,6 miliardy korun). Připadne mu také již zmíněná The Crown Estate.

Kdo platí živobytí britské královské rodiny a kolik to stojí?

Financování výdajů britské královské rodiny je jednoduché a zároveň složité. Upravuje ho zákon Sovereign Grant Act z roku 2011. Na jeho základě je panovníkovi přiznána jakási roční apanáž, která mu umožňuje vykonávat povinnosti hlavy státu. Jsou z ní hrazeny především mzdové náklady zaměstnanců, provozní výdaje oficiální domácnosti panovníka, včetně oficiálních recepcí, pokrývá také náklady na údržbu královských paláců.

Výměnou za to se panovník vzdal veškerých příjmů, které z jeho majetku plynou do The Crown Estate. Ty loni dosáhly přibližně tří miliard liber ročně (skoro 85 miliard korun) a směřují do státního rozpočtu. Objem peněz, který královská rodina dostává ze státního rozpočtu, se ale odvíjí od čistého zisku The Crown Estate. Královská rodina z něj inkasuje rovnou čtvrtinu.

Ve fiskálním roce 2021/2022 tak stát královské rodině přiklepl 86,3 milionu liber (asi 2,4 miliardy korun) a s podobnou sumou bude nakládat i ve fiskálním roce 2022/2023. Kromě toho ale členové královské rodiny mohou pracovat a pobírat za to mzdu nebo plat.

Platí členové královské rodiny daně?

Britský panovník není ze zákona povinen platit daň z příjmu, daň z kapitálových výnosů nebo dědickou daň, protože daňové právo se na krále či královnu nevztahují. Od roku 1993 platí královna a princ z Walesu (princ Charles, dnes již král Karel III.) daně dobrovolně stejným způsobem jako všichni ostatní. To je uvedeno v Memorandu o porozumění o královském zdanění, aktualizovaném v březnu 2013.

Královna Alžběta II. platila daň z příjmů a kapitálových výnosů dobrovolně, ale ostatní členové královské rodiny pak mají plnou daňovou povinnost jako běžní občané Velké Británie. Princ Philip (manžel Alžběty II.) platil až do své smrti daň z té části své renty, která nebyla použita pro plnění jeho úředních povinností.

Tagy: