Budoucí vláda Petra Fialy: Jak se rozdělí resorty a kdo má šanci stát se ministrem?

O konkrétním rozdělení resortů má koalice Spolu s Piráty a STAN jednat ve středu. Už teď se ale podle informací CNN Prima NEWS rýsují jména případných ministrů. Jak by mohla budoucí vláda Petra Fialy vypadat?

Adeptem na premiéra je předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala. K tomu, aby mohl stanout v čele kabinetu, ho musí jmenovat prezident. Miloš Zeman je však nyní hospitalizován, a celý proces se tak může protáhnout. Zeman navíc může sestavením vlády pověřit Andreje Babiše (ANO).

Koalice Spolu s Piráty a STAN však mezitím mohou jednat a rozdělit si resorty. Pět stran má totiž ve Sněmovně pohodlnou většinu 108 hlasů, a pokud všichni dodrží své sliby, Babiš nebude mít s kým složit vládu, která by v dolní komoře získala důvěru.

Nikdo z politiků zatím nechce složení vlády komentovat. Klíčová schůzka obou koalic má proběhnout ve středu. Podle informací CNN Prima NEWS bude chtít koalice Pirátů a STAN vybojovat sedm ministerstev. Z toho by měla dvě připadnout Pirátům.

V současnosti je resortů 14 a k tomu jedno premiérské křeslo. Dá se tak čekat, že Piráti a STAN pro sebe spíš uhrají celkem šest resortů. Nikde však není psáno, že nemůže vzniknout nové ministerstvo.

  • Ministerstvo financí

Jak už CNN Prima NEWS dříve informovala, o jeden z nejdůležitějších postů ve vládě, ministerstvo financí, má zájem ODS. Křeslo šéfa státní kasy by mohlo připadnout prvnímu místopředsedovi ODS a šéfovi poslanců Zbyňku Stanjurovi. Je to právě Stanjura, kdo se v poslední době stále častěji vyjadřuje k ekonomickým tématům. Stanjura v minulosti seděl ve vládě Petra Nečase jako ministr dopravy.

O resort financí má zájem také poslanec, místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Podle zákulisních informací však Stanjura dostane přednost.

Blesk přišel s informací, že na ministerstvo financí by se mohl vrátit Miroslav Kalousek z TOP 09. Sám Kalousek to ale pro CNN Prima NEWS popřel. „Určitě nepočítám se svým angažmá, protože to musejí být silné politické figury, které mají čerstvý mandát z těchto voleb. Ministr nemusí být největší žijící expert,“ glosoval Kalousek.

  • Ministerstvo vnitra

O resort vnitra stojí šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Své ambice potvrdil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. „Přijde mi to přirozené. Nevidím ani po výsledku voleb žádný důvod něco měnit. Na post se odborně připravuji. Dlouhodobě se seznamuji se strukturou ministerstva, mám vytipované oblasti, kterým bych se chtěl v rámci resortu věnovat. Dávám tomu pracovní nasazení a přípravu. V téhle chvíli o žádné své jiné ambici mluvit nebudu. Je to to ministerstvo, o které budu usilovat,“ řekl Rakušan.

  • Ministerstvo práce a sociálních věcí

O ministerstvo práce a sociálních věcí mají zájem jak Piráti, tak TOP 09. Za Piráty je adeptkou poslankyně Olga Richterová. Za TOP 09 předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Podle informací CNN Prima NEWS by Pekarová mohla Richterové ustoupit. Političky to však nechtěly komentovat. „Personálie prozatím vůbec neřešíme. A až budeme, nejdříve se to bude řešit v rámci koalice Spolu a pak s koalicí Pirátů a STAN,“ sdělila redakci šéfka TOP 09.

  • Ministerstvo obrany

O resort obrany má dlouhodobě zájem poslankyně Jana Černochová z ODS. Poslední čtyři roky ve Sněmovně vedla výbor pro obranu. Z dřívějších informací však vyplývá, že o silový resort měl zájem i předseda lidovců Marian Jurečka. Ten na dotaz redakce nereagoval.

  • Ministerstvo zdravotnictví

Na resort zdravotnictví je několik adeptů. Tím „nejžhavějším“ je poslanec TOP 09 a lékař-radiolog Vlastimil Válek. Během pandemie koronaviru patřil k lídrům opozičního „anticovid týmu“. Patřil mezi hlasité kritiky vládních opatření i ministrů zdravotnictví za hnutí ANO. Válek vedl Kliniku radiologie a nukleární medicíny ve Fakultní nemocnici Brno, kde od roku 2012 zároveň působí jako náměstek.

Mezi další kandidáty patří dva lidovci. Jedním je místopředseda zdravotního výboru, lékař a ortoped Vít Kaňkovský. Druhým, o kterém se v kuloárech mluví, je přednosta Kliniky revmatologie a rehabilitace 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní Thomayerovy nemocnice, bývalý náměstek ministerstva zdravotnictví Tom Philipp.

  • Ministerstvo školství

Resort školství by podle informací CNN Prima NEWS mohl vést středoškolský pedagog, poslanec a bývalý předseda lidovců Marek Výborný. Ve volbách v Pardubickém kraji dostal nejvíce preferenčních hlasů, a to 13 351. Výborný rezignoval na post předsedy KDU-ČSL na podzim 2019, protože mu na konci září náhle zemřela manželka Markéta na srdeční selhání. Výborný, který má tři děti, tehdy řekl, že rodič je více než politik.

Mezi další kandidáty na post ministra školství patří poslanec a pedagog Petr Gazdík z hnutí STAN. O Gazdíkovi se však také spekuluje jako o možném předsedovi Sněmovny. V minulosti byl místopředsedou dolní parlamentní komory.

  • Ministerstvo zahraničí

Vedení české diplomacie by mohlo připadnout TOP 09. Podle informací CNN Prima NEWS má největší šanci usednout v Černínském paláci starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. V minulosti dokonce pracoval jako tajemník tehdejšího předsedy TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Kolář patří mezi politiky, kteří se orientují na Západ. Dlouhodobě vystupuje kriticky proti Rusku a Číně. „Proslavil“ se například tím, že radnice Prahy 6 pod jeho vedením rozhodla o přemístění sochy ruského maršála Koněva.

  • Ministerstvo pro místní rozvoj

Na resort pro místní rozvoj by chtěl zamířit předseda Pirátů Ivan Bartoš. Několikrát to zmínil už před volbami a redakci to potvrdil v pondělí. Doposud vedl výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který má podobnou agendu jako zmiňované ministerstvo. Bartoš se chce zaměřit především na digitalizaci Česka.

  • Ministerstvo spravedlnosti

Čím dál více se skloňuje jméno dlouholetého poslance a dosavadního šéfa ústavně-právního výboru Marka Bendy z ODS. Za Piráty se na resort spravedlnosti připravoval poslanec Jakub Michálek. Jelikož ale mají Piráti pouze čtyři poslance, dá se očekávat, že zmiňované ministerstvo nedostanou.

Tagy: