Česko čelí vlně nákazy černého kašle. Hygienici hlásí strmé nárůsty, ohrožena jsou miminka

Roky bez významnějšího nárůstu případů černého či dávivého kašle skončily. Hygienické stanice napříč republikou hlásí jeho záchyt po desítkách případů, nejvíce ve Středočeském a Jihočeském kraji, Praze či na Vysočině. Na pozoru by se měly mít zejména rodiny, které očekávají příchod miminka, právě pro ně je onemocnění velmi rizikové. Dospělí by se měli přeočkovat, imunita nabytá v dětství může být nedostatečná.

Doby, kdy bylo v Česku zaznamenáno takřka 50 tisíc případů černého kašle, jsou již dávno minulostí. Pomohlo zejména zavedení plošného očkování, díky němuž od roku 1958 výrazně klesla úmrtnost a nemocnost v dětské populaci. V posledních zhruba 30 letech však hygienici sledují vzestupný trend, který se pravidelně opakuje ve tří až pětiletých cyklech.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Před čím a v jakém období se očkovat? Seznam pro děti i dospělé

Roky 2023 – zejména jeho závěr – a 2024 jsou příkladem tohoto trendu. Jak krajské hygienické stanice sdělily redakci CNN Prima NEWS, od začátku ledna zaznamenávají desítky, někdy i takřka sto případů nemoci.

Přibývá případů černého kašle

Nakažení přibývají po desítkách

Hygienici na Vysočině zaznamenali v lednu černý kašel u 51 lidí, nejvíce na Jihlavsku, což představuje nemocnost 10,3 případu na 100 tisíc obyvatel. Za celý rok 2023 přitom v kraji evidovali 94 případů. Počet nemocných začal na Vysočině růst loni v srpnu.

„V předcházejících letech jsme byli izolováni kvůli ochranným covidovým opatřením a určitě máme nějakým způsobem oslabenou imunitu a řekněme, že na nás černý kašel víc útočí. Jde prostě o to, že v minulých letech, jak jsme byli uzavření a teď, když se černý kašel vrací, jsme tomu více vystaveni,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Jana Böhmová.

Značný nárůst evidují také ve Středočeském kraji. V lednu zaznamenali 96 případů černého kašle, což představuje nemocnost 6,7 případu na 100 tisíc obyvatel. Pro porovnání – v lednu 2023 ani 2022 hygienici nezaznamenali jediný případ.

V Jihočeském kraji od začátku roku k 12. únoru evidují 100 případů černého kašle. „Aktuální nárůst počtu případů pertusí (černého kašle) je napříč Českou republikou. Od začátku roku máme hlášeno 100 laboratorně potvrzených případů onemocnění oproti loňsku, kdy za celý rok 2023 bylo hlášeno 29 případů onemocnění,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Hana Bendíková, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Uživatelé se bouří proti dočasnému zákazu HHC: Látka jim pomáhá se zdravotními problémy

Vyšší počet případů nemoci v lednu zaznamenali také v Praze – 54; v Pardubickém kraji k 12. únoru evidují 73 pacientů s černým kašlem, z nichž tři jsou mladší čtyř let. Pro porovnání: za celý rok 2023 hygienici v Pardubickém kraji zaznamenali 49 případů nemoci.

„V Moravskoslezském kraji bylo od začátku ledna do 11. února 2024 na Krajskou hygienickou stanici Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě hlášeno celkem 26 případů onemocnění černým kašlem: 10 případů v lednu a 16 případů v první polovině února, což představuje nemocnost 2,2 případu na 100 000 obyvatel,“ uvedla Oldřiška Ulmanová pro CNN Prima NEWS.

Dodala, že proti roku 2023 hygienici pozorují nárůst případů onemocnění černého kašle. „Počet případů v roce 2024 již v první polovině února překročil počet případů zaznamenaných za celý předchozí rok, a to téměř dvojnásobně,“ doplnila s odkazem na 14 případů onemocnění v loňském roce a dodala: „Byť se jedná o malé počty případů ve srovnání s roky 2020-2023, kdy se v jednotlivých letech vyskytlo 5-14 případů, lze s ohledem na vysokou nemocnost v ostatních krajích České republiky předpokládat, že k nárůstu nemocnosti dojde i v Moravskoslezském kraji.“

Hygienici za Jihomoravský kraj k 12. únoru evidují 26 případů černého kašle. Za stejné období minulého roku to byly případy jen dva. Za celý rok 2023 evidují 31 pacientů. V Ústeckém kraji mají k lednu šest případů onemocnění.

„Ve stejném období loňského roku nebyl hlášen v Ústeckém kraji žádný případ pertuse (černý kašel), hlášen byl jeden případ parapertuse (vyznačuje se lehčím průběhem nemoci než černý kašel). Za uplynulý rok evidujeme celkem 17 případů pertusí a čtyři případy parapertuse,“ uvedla pro CNN Prima NEWS ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Eva Patrasová.

Mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje Michaela Zajíčková sdělila, že evidují hygienici k 12. únoru pouhé tři případy černého kašle. Loni v tomto období nezaznamenali ani jeden. Obdobná byla a je situace v Plzeňském kraji. „V lednu 2023 nebyl hlášen žádný případ černého kašle, za celý rok bylo nahlášeno celkem sedm případů onemocnění. Od ledna do 13. února 2024 bylo nahlášeno již osm případů, tudíž dochází k mírnému nárůstu,“ uvedla redakci vedoucí oddělení epidemiologie Blanka Kinská.

ČTĚTE TAKÉ: Umírající slovenský herec vyřkl poslední dvě přání. Lékaři mu dávají poslední dny života

Ve Zlínském kraji v lednu 2024 hygienici potvrdili jedenáct případů nemoci, ve stejném období minulého roku to byly případy dva. „Ve Zlínském kraji postupně narůstají počty nemocných, a to od září 2023. Nejvyšší počty nemocných jsme skutečně zaznamenali v lednu 2024,“ doplnila Vendula Ševčíková, vedoucí oddělení kanceláře ředitele, pro CNN Prima NEWS.

V Královéhradeckém kraji je dosud situace nejpříznivější. Za rok 2023 hygienici evidovali 17 případů černého kašle, za rok 2024 – leden a polovinu února – osm případů. Hygienici v Libereckém kraji za leden 2024 evidovali 12 případů. V Olomouckém kraji pak evidovala celkem 15 případů onemocnění, kdy ve 4 případech je původcem onemocnění bakterie Bordetella parapertussis a v 11 případech bakterie Bordetella pertussis.

Co je černý kašel?

Černý, nebo také dávivý kašel, je vysoce nakažlivé onemocnění, které se přenáší vzdušnou cestou prostřednictvím kapének. Vznikají při mluvení, kašlání a smrkání. Prokazuje se laboratorně. Jeho původcem je bakterie Bordetella pertussis. Zdrojem onemocnění je nemocný nebo infikovaný člověk.

Onemocnění se zpočátku jeví jako zánět dýchacích cest: projevuje se rýmou, slzením, kýcháním, zánětem spojivek. Dále se připojuje i mírně zvýšená teplota, chrapot a bolesti v krku. V převážné většině případů se rozvine záchvatovitý, obvykle suchý kašel s rudnutím až modráním v obličeji. Kašel se obvykle zhoršuje v noci a nereaguje na obvyklou léčbu.

„Podezření by mělo vzrůstat, pokud kašel trvá dlouhou dobu a člověk kašle, až se pozvrací nebo jako by kokrhá,“ popsala již v říjnu minulého roku pro CNN Prima NEWS přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Koziar Vašáková.

Nejohroženější skupinou jsou novorozenci a kojenci, pro které je onemocnění černým kašlem závažným zdravotním rizikem. „Tyto děti je potřeba chránit před zdrojem infekce, což bývají členové nejbližší rodiny. Starší děti a dospělí mají mírnější průběh onemocnění a černý kašel pro ně není závažnou zdravotní komplikací. Z důvodu závažnosti pro nejmenší děti se proti černému kašli očkuje co nejdříve, jak je to možné, aby byly včas chráněny. Do té doby je potřeba je chránit tak, že je nebudeme vystavovat riziku infekce, například od kašlajících příbuzných,“ podotkla pro CNN Prima NEWS Renata Ciupek, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kvůli vzácné nemoci dívka rychle stárne. Bojím se, kdy to přijde, přiznává matka 3leté Adélky

Jak hygienici i odborníci zdůrazňují, základem prevence je očkování. Vakcinace proti černému kašli je hrazená a pravidelná (povinná) od devátého týdne narození dítěte. Očkování se podává ve třech dávkách v rámci HEXA vakcíny proti záškrtu, tetanu, černému kašli, dětské obrně, virové hepatitidě (žloutence) typu B a hemofilové nákaze B.

Nezapomeňte na přeočkování

„Podobně jako u jiných infekcí, ani očkování nebo prožité onemocnění nechrání jedince po celý život. Za určitou dobu po očkování nebo onemocnění nastává pokles imunity. Jedinec se stává opět vnímavým a může být infikován, a to i několikrát za život. V národní strategii očkování proti černému kašli v České republice se proto doporučuje aplikovat minimálně jednou v dospělosti posilující dávku, jako součást kombinované vakcíny proti tetanu, diftérii a pertusi,“ podotkla Bendíková, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Zdůraznila, že u černého kašle je důležitý včasný záchyt onemocnění a cílená léčba antibiotiky tak, aby se předcházelo šíření nákazy v populaci. „Klinické průběhy v proočkované populaci nejsou závažné, nedochází k hospitalizacím, pokud ano, pak většinou z důvodu předběžné opatrnosti u nejmenších dětí ve věkové kategorii do jednoho roku věku. Z důvodu věku jsou tyto děti v nejnižší věkové kategorii ještě neočkované nebo neúplně očkované,“ dodala Bendíková.

ČTĚTE TAKÉ: Kompletní přehled prevence na rok 2024: Na jaké prohlídky byste neměli zapomenout?

Na důležitost očkování upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS také epidemiolog Roman Prymula. „Jak narůstá počet osob, které nejsou očkovány, tak bude docházet k šíření černého kašle, zejména v dětských kolektivech,“ řekl. Někteří rodiče ale odmítají své děti očkovat. „Je to nepochybně problém, protože se budeme potýkat s tím, že řada dětí bude riziková, protože budou šířit onemocnění kolem sebe,“ sdělil epidemiolog a dodal, že odmítání očkování je nezodpovědné: „Může dojít až k úmrtí, černý kašel není nic, co bychom mohli pominout.“

Tagy: