Češi na olympiádě: Jiří Prskavec chce další medaili, synové mu fandí na dálku

Kajakář Jiří Prskavec mladší drží od olympiády v brazilském Riu stabilně vysokou výkonnost a pravidelně sbírá medaile jak na evropských, tak světových šampionátech. I na hrách v Tokiu je tak jednou z největších českých olympijských nadějí na zisk cenného kovu. Pod vedením svého otce bude chtít navázat minimálně na bronz, který pod pěti kruhy získal v roce 2016.

Jiří Prskavec (28 let), vodní slalom

  • Disciplína: vodní slalom, kajak K1
  • Datum a místo narození: 18. května 1993, Mělník
  • Výška a váha: 173 cm, 69 kg
  • Stav: ženatý, manželka Tereza, synové Jiří a Marek
  • Klub: USK Praha
  • Účast na olympiádě: 2016 (bronz)

Jedna země, jeden zástupce. Nejen pro Česko jsou pravidla olympijského závodu krutá. Tuzemských kajakářů je totiž ve světové špičce hned několik. Kromě Prskavce také Vít Přindiš, Ondřej Tunka nebo Vavřinec Hradilek (ten působí v Tokiu jako trenér brazilské výpravy). Závodit ale může jen jeden a stejně jako před pěti lety v Riu de Janeiru to je Jiří Prskavec mladší.

Na poslední olympiádě ho od zisku zlata dělil jeden „šťouch“ – dotyk na jedné z branek ho odsunul na bronzový stupínek. Sám o závodě mluví jako o startu nadšeného kluka, chyba ho prý posunula dál. I proto bude chtít o pět let starší Prskavec v Tokiu uspět o to víc.

Prskavec si po posledním tréninku v Tokiu pochvaloval výkon i trať, která je podle něj unikátní. „Skoro bych řekl, že mi to šlo,“ prohlásil s úsměvem. Kanál Japonci přestavěli, v původní verzi byl v podstatě bez chyb nesjízdný. I to Prskavec při svých vystoupení do médií ocenil.

„Přijeli jsme sem a byla to úplně jiná trať. Jako kdyby to všechno vyndali a znova nandali. Ta změna je obrovská. Jenom těch prvních 50 metrů je hodně podobných,“ pochvaloval si. A nestěžuje si ani na aklimatizaci. Tu totiž začal už v Česku, kdy chodil velmi brzy spát a ráno velmi brzy vstával.

V Japonsku je Prskavec bez rodiny, v kontaktu s manželkou a syny je pouze na dálku. I to je rozdíl oproti Riu, kde závodil ještě jako svobodný mladík.

Tagy:
Tokio Olympijské hry Mělník Rio de Janeiro vodní slalom olympijské hry kajak Česko Jiří Prskavec kajakář Vavřinec Hradilek Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Vít Přindiš olympijský profil divoká voda USK Praha Ondřej Tunka