Češi se do dobrovolnické činnosti zapojují a jsou štědří, říká ředitelka Tamjdem

Dárcovské úterý

Kdy jindy pomáhat než během adventního období. Letošní 1. prosinec je označován jako Giving Tuesday, den, který patří štědrosti a dobrým skutkům. Televize Prima podporuje zdravotní sestry v první linii ve své kampani Sestřičky sestřičkám. Nepostradatelná je ale i práce dobrovolníků. Ty se snaží podpořit kampaň Proměň své peníze na dobré skutky.

Jejím cílem je propojit 150 dobrovolníků s patnácti organizacemi. Kde všude pomáhají? A jsou Češi ochotni pomáhat druhým? Na tyto otázky odpovídala ředitelka a koordinátorka projektu Tamjdem 2020 Markéta de Almeida Marques.

Podle ředitelky projektu se lidé do dobrovolnické činnosti zapojují a jsou štědří. „V České republice, tak jako jinde ve světě, probíhá ročně mnoho veřejných dárcovských sbírek. Největší dárcovský portál v České republice Darujme.cz uvádí, že v loňském roce přes ně na dobročinné účely putovalo přes 128 milionů korun. Letos je to už 170 milionů, přičemž březen a duben jako měsíce první vlny pandemie byly samozřejmě dárcovsky nejštědřejší,“ popsala Markéta de Almeida Marques.

Říká, že definovat pozici neziskových organizací v České republice je těžké. „Za prací našich organizací stojí lidi, kteří mají schopnost vidět a reagovat na potřeby ve společnosti, které by třeba jinak zůstaly bez adekvátní pozornosti. Jsme profesionálové v naší práci. Nad prací přemýšlíme téměř neustále, nekončíme tím, že zaklapneme počítač. Zároveň naše financování do posledního halíře je vždycky transparentní,“ řekla Markéta de Almeida Marques.

Tamjdem má za úkol pomoci neziskovým organizacím s manuální prací, například i s malování pokojů nebo mytím oken. „My se neziskovkám snažíme ušetřit čas tím, že jim s tímhle typem práce pomůžeme tak, aby ony nemusely drahocenný čas věnovat těmto věcem, které jsou ale pro ně důležité, a mohly se věnovat účelu, pro který byly založeny,“ vysvětlila Markéta de Almeida Marques.

Mnoho neziskových organizací si neumí o pomoc říci

Dobrovolníky podle ní spojuje činnost, která má smysl. „Mnoho z těch lidí, kteří s námi vyjíždějí, mají i jiné dobrovolnické zkušenosti, ale třeba se ani dobrovolníky nenazývají. To se ukázalo i právě letos během první vlny pandemie, kdy mnoho lidí přišlo s nápady a iniciativami, jak pomoci ostatním, ale nikdy by se nenazývali dobrovolníky,“ vysvětlila koordinátorka.

Markéta de Almeida Marques dodala, že mnoho neziskových organizací si neumí o podporu a pomoc říct.

Tagy: