České granátomety jsou skvělá zbraň, pochvalují si Ukrajinci. A žádají o další dodávky

Jaké jsou zbraně na frontě?

Ukrajinci žádají o dodávky těžkých zbraní, což z frontových linií potvrzuje i reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Západní pomoc už k ukrajinským vojákům míří. Štáb na frontě v Dněpropetrovské oblasti narazil nejen na tu ze Spojených států, ale i z České republiky.

Na každé vojenské základně a na každém místě na frontě si ukrajinští vojáci stěžují na nedostatek výzbroje a vybavení. I zde, na frontě v Dněpropetrovské oblasti. „Potřebujeme všechno. Od obrněných vozidel přes tanky až po letadla. Víte, ve válce toho není nikdy dost,“ popsal nadporučík ukrajinské armády Andrij.

„Potřebujeme zbraně, Potřebujeme je, abychom ochránili naše domovy,“ pokračoval další z ukrajinských vojáků. Mezi dětskými kresbami leží v bedně americká protiletadlová střela Stinger i americké kulomety M240, čerstvě poslané z továrny.

A pomoc přichází i z České republiky. České granáty ale nejsou jedinou pomocí. „Ano. Zrovna včera nám dodali české granátomety RPG75. Jsou krátké, dají se rozložit, zničí obrněná vozidla a lehce pancéřované cíle. Mají dosah 400 metrů. Je to skvělá zbraň,“ pochvaloval si velitel roty ukrajinského 98. praporu Serhij Tyščenko.

Rusové mají techniky neporovnatelně víc

Co by ale ukrajinští vojáci potřebovali také, jsou nová auta. Na nedostatek vozidel si stěžují neustále. A pohled na jejich vozový park jim dává za pravdu. Nedostatek techniky řeší ukrajinští vojáci vynalézavě – třeba vojenským skútrem.

S ruským arsenálem ale nelze ten ukrajinský srovnat. „Techniky mají opravdu hodně. Ani si to nedokážete představit, kolik mají bomb, min, raketometů,“ dodal nadporučík Andrij a dodává, že Rusové mají techniky asi tolik, že ji ani nepočítají.

„Pěchota je u nich slabá, ale dělostřelectvo je velmi nepříjemné… bije pořád,“ pokračoval velitel roty Tyščenko. Proti ruským houfnicím a raketometům by vojáci chtěli speciální dělostřelecké radary, které určí polohu protivníka. Zatím si musí vystačit s jednoduchými průzkumnými drony.

Tagy: